Milyoner faizine Başçı freni

Bankaların 3 aylık bilanço dönemlerinde ve özellikle yıl sonu bilançolarında mevduat tarafında müşteriyi cezbetmek için uyguladığı faizler, bu yıl çift haneli rakamlara ulaşmayacak.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Ece CEYHUN

İSTANBUL - Bankaların yıl sonu mevduat yarışı erkenden başladı. Piyasada milyonerin faizinin yüzde 9.30'a kadar çıktığı, yüzde 9.40'ların konuşulduğu söyleniyor.

DÜNYA'nın edindiği bilgiye göre bu sene milyonerin faizi yüzde 10'u bulmayacak. Kasımın ikinci yarısında başlayan mevduat toplama yarışında bazı bankaların hedeflerinin büyük bölümünü tutturması ve piyasadan çekileceği beklentisi nedeniyle önümüzdeki hafta faizlerde düşüş bile bekleniyor.

Mevduat faizi ile birebir ilişkisi olmasa da ilk sinyalini Merkez Bankası Başkan Yardımcısı Erdem Başçı'nın verdiği olası bir faiz indirimi beklentinin de psikolojik fren yarattığı kaydediliyor. Bankaların 3 aylık bilanço dönemlerinde ve özellikle yıl sonu bilançolarında mevduat tarafında müşteriyi cezp edici oranlar verdiği ve bunu adeta yarışa döndürdüğü bilinirken bu yıl oranların önceki yıllara göre daha az arttığı kaydedildi.

Edinilen bilgiye göre kasım ayı başında yüzde 8.75 ile yüzde 9.0 arasında seyreden milyoner faizi mevduat yarışının başladığı kasım ayı ortalarından beri kademe kademe yüzde 9.30'a kadar çıktı.

Bankacılar, piyasada yüzde 9.40'lı seviyelerinde telaffuz edildiğini ama küçük bir ihtimalde olsa en yüksek yüzde 9.50 seviyesini görüp buradan geri döneceğini kaydediyorlar.

Bu yıl mevduat faizinin yüzde 10'u bulmasını bekleyen bankacılara göre önümüzdeki hafta faiz yavaş yavaş da düşecek.

Bazı bankaların hedeflerinin büyük bölümünü tutturduğu ve önümüzdeki hafta içerisinde yavaş yavaş bu yarıştan çekilmesini bekleyen bankacılar, "Pasta artık daha az bankaya kalacağından son 2 haftada oranlar düşecektir bile" diye konuştu. Geçen sene bu dönemde milyoner faizi olarak tabir edilen ve en düşük 250 bin TL mevduata sahip yatırımcılara verilen oran yüzde 11.3'e kadar yükselmişti. O dönemde mevduat yarışı başlamadan önce mevduat faizi yüzde 8.5-9.0 aralığında seyrediyordu.

Bir bankacı, Merkez Bankası Başkan Yardımcısı Erdem Başçı'nın faiz indirimini öngören Senaryo I'in önümüzdeki dönemde kurul gündeminde olacağını açıkladığına dikkat çekerek "Aslında Merkez Bankası faizi ile mevduat faizi arasında bir bağ yoktur ama faiz indirimi olasılığının konuşulması psikolojik olarak oranları etkiledi ve fren etkisi yaptı" dedi.

Türk bankacılık sisteminde 8 Aralık tarihi itibariyle 611 milyar 123 milyon TL tutarında mevduat bulunuyor. Mevduat tutarı 30 Eylül'e göre 15.1 milyar TL artarken 2009 sonuna göre 79.6 milyar TL arttı.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir