Mobil imza ile zorunlu adres bildirimi yapılabiliyor

Mobil İmza ile Nüfus Vatandaşlık İşleri'nin internet sitesinden adres bildirimi gerçekleştirilebiliyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Turkcell'in, Nüfus Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü ile yaptığı işbirliğiyle, zorunlu adres bildirimi de Turkcell Mobil İmza ile gerçekleştirilebiliyor.

Turkcell Mobil İmza kullanıcıları, ikametgah adresleri değiştiğinde, ilçe nüfus müdürlüklerine gitmek yerine Nüfus Vatandaşlık İşleri'nin internet sitesine girerek, mobil imza aracılığıyla bildirimlerini gerçekleştirebiliyor.

Turkcell Ürün ve Servis Yönetiminden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Cenk Bayrakdar, ikametgahlarını değiştiren vatandaşların, 20 iş günü içinde nüfus müdürlüklerine başvurarak yeni adreslerini kayıt ettirmemeleri durumunda 329 lira para cezası ile karşı karşıya kalabildiklerini anımsatarak, yeni işbirliğinin önemine dikkati çekti.

Bayrakdar, bu uygulamanın hem bildirimde bulunması gereken kişiler, hem de Nüfus müdürlüklerinde operasyonel verimlilik açısından faydalı olacağına işaret etti.

Turkcell için mobil imza konusunun önemli bir odak alanı olduğunu ifade eden Bayrakdar, "Araştırmalara göre, cep telefonu yüzde 91 zamanınızda, 1 metre yakınınızda bulunuyor. Biz de gerek cüzdan, gerek kimlik gerekse anahtar gibi her zaman ihtiyacınız olan eşyaları cepte toplamaya çalışıyoruz. Mobil imza da bu vizyonun bir parçası" diye konuştu.

Cenk Bayrakdar, mobil imzanın halihazırda SSK hizmet dökümü, işsizlik ödeneği başvurusu ve takibi, Milli Eğitim Bakanlığı sınav yeri ve sonuçlarına ulaşma, askerlikle ilgili sevk bilgilerini öğrenme gibi kamu hizmetlerinde kullanılmakta olduğunu belirterek, kısa bir süre sonra da Ulusal Yargı Ağı Projesi (UYAP) kapsamında avukatların davalardaki gelişmeleri izlemeleri için kullanılabileceğini aktardı.

Mobil imza kullanımının yaygınlaşmasında bu tip meslek gruplarına yönelik hizmetlerin taşıdığı öneme işaret eden Bayrakdar, avukatların da büyük bir dinamizm getireceğine inandıklarını söyledi.

Mobil imzanın şirketlerin iç süreçlerinde verimliliği artırmak için de önemli bir rol oynayabileceğini belirten Bayrakdar, "Artık sözleşmeleri de mobil imza ile yapar ve bunu bir hizmet olarak temin eder duruma geliyoruz. Şirketlerde iş akışı mantığıyla içeride kağıt doldurmak yerine buralara onay verirken imza attığınız her noktada mobil imzayı kullanabilirsiniz. Mesela Turkcell'de izin onaylarınızı bile mobil imzayla yaparsınız. Normalde ıslak imzaya sahip bir izin talebini arşivlemeniz gerekiyor. Mobil imza ile kağıt basma ve depolama sorunları da ortadan kalkıyor" şeklinde konuştu.

Bugüne kadar mobil imzanın 6 milyon kez kullanıldığını söyleyen Bayrakdar, "Sadece 2009 yılında 2,4 milyon mobil imzalama işlemi gerçekleştirildi. Bu yılın ilk 2 ayına baktığımızda da yüzde 50'ye yakın artış var" dedi.

Bayrakdar, halihazırda abone sayısının 100 bini aştığını belirterek, hem işlem hem de abone sayısında bu yıl sonunda yüzde 50 artış gerçekleşmesini öngördüklerini bildirdi.

Mobil imzanın da içinde bulunduğu elektronik kimlik doğrulama altyapısına 3-3,5 milyon liralık bir yatırım yaptıklarını söyleyen Bayrakdar, "Bu platformu Turkcell Teknoloji'de uçtan uca geliştirdik ve yurt dışındaki operatörlere satar hale geldik. Şu anda teklif verdiğimiz, çok yakında kurulup işleme alınacak ülkeler de var. Bu konuyla ilgili know-how ihraç eder durumdayız" diye konuştu.

Bayrakdar'ın verdiği bilgilere göre mobil imza başvurusunda bulunmak isteyen Turkcell abonelerinin ad ve soyadını yazarak 2929'a yollaması, çağrı merkezini araması ya da bir Turkcell bayisine gitmesi gerekiyor.

Şu anda mobil imzanın sınırsız kullanımı 5 lira ile ücretlendirilirken, ileride başka ücret tarifelerinin de çıkarılabileceği öngörülüyor.

Turkcell mobil imza kullanıcılarının adres bildirimi değişiklikleri için https://adres.nvi.gov.tr/pages/bildirim/internetbeyan/internetbeyan.aspx web adresini kullanmaları gerekiyor.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir