Mobilde Avrupa'nın önündeyiz

Turkcell CEO'su Ciliv, Türkiye'de yaşayanların mobil iletişim konusunda Avrupa ve Amerika'dan ileri seviyeye geldiğini söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

BURSA - Turkcell Üst Yöneticisi (CEO) Süreyya Ciliv, bugün Türkiye'de yaşayan vatandaşların gençlerin artık tarihte belki de ilk defa teknoloji konusunda dünyadaki diğer ülkelerden geride değil, ileride olduklarını belirterek, ''Mobil iletişim konusunda bugün Türkiye, Almanya'dan, Fransa'dan, İngiltere'den, Amerika'dan çok daha iyi bir konumda"dedi.

Ciliv, Turkcell'in ''Mobil Şirket"vizyonunu tanıtmak amacıyla Almira Oteli'nde düzenlenen toplantıda yaptığı konuşmada,insanların artık teknoloji sayesinde bilgiye ulaşabildiklerini, bilgiyi paylaşabildiklerini, çok daha şeffaf ve demokratik bir ortamda yaşadıklarını söyledi.

2011 yılının başında bazı ülkelerde yaşanan siyasi değişimlerin bunun çok iyi bir örneği olduğunu vurgulayan Ciliv, ''Bu yeni dünya, artık mobilitenin, internetin ve bu akıllı cihazların, 'yakınsama' dediğimiz birçok işi bir arada yapan, cebimize giren her zaman kullanabileceğimiz cihazların teknolojilerin ortaya çıkması demek"diye konuştu.

Simkart sadece telefonlara takılmıyor

Ciliv, dünya nüfusu 6,8 milyar iken simkart sayısının 10 milyara ulaşacağını belirterek, şöyle devam etti:

''Bazı insanlar diyor ki; '50 milyar simkartlı olacak dünyada.' Niye? Dünyada 50 milyar insan yok. Bu simkartlar, sadece insanların cebindeki telefonlara değil, cihazlara, arabalara, sayaçlara, kameralara da takılacak. Gerektiğinde seralara da takılacak. Kümeslere de takılacak. Çünkü o seranın ısısını, nemliliğini, karanlığını, ışığını, hepsini ölçüp her 10 dakikada, data yapısını bildirip, eğer alarm seviyesine ulaşan bir anormallik varsa da o işin sorumlusuna alarmla bildirecek, seralarda, kümeslerde. Gerektiğinde bazı hayvanlara bu simkartlı sensörler takılacak, eğer herhangi bir büyükbaşın hasta olduğunu bu sensörle hissedip, anında ona müdahale edilebilecek. Yani hareket eden, etmeyen her cihaza bilgi alıp merkeze aktarmak mümkün olacak. Muazzam bir değişim, o yüzden simkartlı sayısının 10 milyarın üzerinde olacağını söylüyoruz."      

Mobil iletişim konusunda bugün Türkiye'nin, Almanya'dan, Fransa'dan, İngiltere'den, Amerika'dan çok daha iyi bir konumda olduğunu kaydeden Ciliv, şunları söyledi:

''2008'de 2009'da dünya global ekonomik krize girdiğinde değil biz frene basmak, dünyada 37 milyon insan işini kaybetti o yıllarda birçok dünyanın kale denilen bankaları, Amerikalıların, İngilizlerin battılar yada batmak üzere oldular, öyle bir dönemden geçtiler, biz o dönemde Türkiye'ye 5 milyar lira yatırım yaptık. 2008, 2009 ve 2010, o sayede bugün Türkiye'nin mobil iletişim alt yapısı gerçekten diğer ülkelerden daha ileri." 

İsteyen 100 megabit hızında internet alabiliyor

Turkcell'in Superonline firmasının, Türkiye'de son 4 senede kurduğu fiber optik altyapısına da değinen Ciliv, ''Türkiye'ye bir ağ ördük, stratejik fiber altyapısıyla ve 23 bin kilometrelik bir ağ. Şu anda 10 şehrimizde evlere 100 megabit hızında internet götürüyoruz. Amerika'nın ortalaması 10 civarında, Almanya'da o seviyede, Fransa'da 6. Turkcell Super Online müşterisi olan kurumlar kuruluşlar ve yahut da evler 100 megabit'e kadar interneti alabiliyorlar. Bu altyapı bizim mobil iletişim altyapısını da en iyi şekil de çalışmasını sağlıyor"şeklinde konuştu.   

 

Bu konularda ilginizi çekebilir