Munzam karşılığını gazetelerden öğreniyoruz

Bilgin, "Koordinasyon daha kuvvetli olmalı, bizim de zamanında söyleyebileceğimiz bazı şeylerimiz olabilirdi" dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) Başkanı Tevfik Bilgin, munzam karşılıkların artırılacağını basından öğrendiğini belirterek, "Munzam karşılığın uygulandığı sektör benim sektörüm. Ama munzam karşılığın artıp azaldığını gazetelerden öğreniyoruz. Bu gibi koordinasyonun daha kuvvetli olması gerektiğini düşünüyorum. Belki de bizim zamanında söyleyebileceğimiz bazı şeylerimiz olabilirdi" dedi.

İstanbul Finans Zirvesi öncesinde gazetecilerin sorularını yanıtlayan Bilgin, munzam karşılıkların artırılmasına ilişkin sorular üzerine, şunları kaydetti:

"Munzam karşılıklarla ilgili politika, Merkez Bankasının kararıdır. Kendi stratejileri doğrultusunda aldıkları bir karardır. Ama burada benim açımdan ilginç olan, bunu benim basından öğrenmemdir. Çünkü munzam karşılığın uygulandığı sektör benim sektörüm. Ama munzam karşılığın artıp azaldığını gazetelerden öğreniyoruz. Bu gibi koordinasyonun daha kuvvetli olması gerektiğini düşünüyorum. Belki de bizim zamanında söyleyebileceğimiz bazı şeylerimiz olabilirdi."

"Müşterilerin haklarına dikkat edilmeli"

Bankaların uyguladığı komisyon ve işlem ücretlerinin "yüksek olduğu" konusuyla ilgili de Bilgin, aslında bunun uzun zamandır dile getirilen bir husus olduğunu, ancak son dönemde bu gibi şikayetlerin yoğunlaştığını ifade etti.

Aynı mahiyette, aynı büyüklükte, aynı yerden aynı yere yollanan paralarda bunun örneklerinin görülebileceğine dikkati çeken Bilgin, "Birisi 10 lira alırken, bir diğer banka 60-70 lira alıyor. Ya da konut kredisi alıyorsunuz, vezneye gittiğiniz zaman size ek sigorta maliyetleri çıkmış. Siz bunu bilmiyorsunuz. İstemediniz. Dolayısıyla biz şunu söylüyoruz; ey bankalar bu gibi hususlarda müşterinin haklarına da lütfen dikkat ediniz" şeklinde konuştu.

BDDK Başkanı Bilgin, komisyon ve ücretlerin bankaların hakkı olduğunun altını çizerek, şöyle devam etti:

"Bana göre bedava bankacılık yoktur. Bedava bankacılık bankacılığa aykırıdır. Ama lütfen mantıklı, makul, müşteriyi üzmeyecek, sizi de üzmeyecek tutarlar olsun. Evet kar marjları daraldı. Ama kar marjlarının daralmasının karşılığını buradan karşılamayın lütfen. Burada da mantıklı gidin. İşlemlerinizi ona göre koordine edin ve prensiplerini belirleyin. Bankalarımızın bu mesajları algıladığını biliyorum. Çünkü benim verdiğim mesajları kendileri gayet iyi algılarlar. Kendileri de bir çalışma yapıyor. Bu çalışmaları dikkate alıp, kendileriyle konuşur bunları yoluna koyarız."

Söz konusu çalışmanın yakın zamanda sonuçlanabileceğini belirten Bilgin, "Bankalar bu mesajdan sonra bile kendilerine çeki düzen verdiler" dedi.

"İşlem ücretlerinin tüm bankalar için fiks olması yanlış"

İşlem ücretlerinin bütün bankalar için fiks olmasının yanlış olduğunu, bunun ekonominin mantığına aykırı bir durum oluşturacağını ifade eden Bilgin, "Herkesin maliyeti ayrıdır. Önemli olan aynı mahiyetteki işlem için birinin X alırken birinin 6X alması... Bunu bana kimse açıklayamaz. Hiçbir maliyet kavramıyla da bunun uzaktan yakından alakası yok" değerlendirmesi yaptı.

Tevfik Bilgin, bankaların uyguladığı komisyon ve ücretlere kredi kartındaki gibi limit koymanın da piyasa mantığına aykırı olduğunu kaydederek, "Bankalarımız inanıyorum ki bunu gayet güzel bir şekilde çözecektir. Çözüm bulunmuyorsa, ileriki dönemde biz de başaramadıysak başka yollara gidilebilir. Ancak biz bu yolları arzu etmiyoruz" diye konuştu.

Tahvil ihracı

Yurt içi tahvil ihracıyla ilgili de Bilgin, Sermaye Piyasası Kurulunun (SPK) kararı sonrasında yoğun bir çalışma geçirdiklerini ve çalışmaların devam ettiğini belirterek, bankaların tahvil ihracına izin verildiğinde ne gibi artıları ve eksilerinin olabileceğini tek tek değerlendirdiklerini söyledi. Bilgin, "Belki yarın belki yarından da yakın, izin, kurulumuzdan çıkar ve sizlere duyururuz" şeklinde konuştu.

Kredili mevduat hesaplarının faiz oranlarıyla ilgili çalışmanın da devam ettiğine değinen Bilgin, "Bütün bilgiler toplandı. Bankalarımızla konuşuldu, kendilerine gerekli mesajlar verildi. Bu mesajları aldıklarında bile bunu düzeltiyorlar. Ama sair düzenlemeleri de yapacağız" dedi.

"Krizin sebebi merkez bankaları"

Bilgin, finansal krizin sebebinin merkez bankaları olduğunu belirterek, "Merkez bankalarına finansal istikrar konusunda daha fazla bilinç ve sorumluluk düşmektedir. Dünyada hiçbir kurum, kendi devleti ve halkından bağımsız değildir, sadece özerktir. Ülke çıkarları, kurumların bağımsızlığına feda edilemeyecek kadar değerlidir" dedi.

 

 

Bu konularda ilginizi çekebilir