MÜSİAD: MB'nin elinde yeterince cephanesi var

Vardan, "Merkez Bankası'nın olumsuz gelişmelere karşı gerektiğinde kullanmak üzere elinde yeterince cephanesi olduğu ve uygun politikaları uygulama iradesi olduğu izlenimini almamız güven vermiştir" dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği(MÜSİAD) Genel Başkanı Ömer Cihad Vardan, Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı ile basına kapalı olarak gerçekleştirilen görüşmeyi değerlendirerek, "Bilhassa bazı Avrupa Birliği ülkelerinde finansal ve mali çalkantıların yaşandığı ve dolayısıyla dış risklerin var olduğu bir dönemde, Merkez Bankası'nın olumsuz gelişmelere karşı gerektiğinde kullanmak üzere elinde yeterince cephanesi olduğu ve uygun politikaları uygulama iradesi olduğu izlenimini almamız güven vermiştir" dedi.

MÜSİAD Genel Başkanı Ömer Cihad Vardan, Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, Başkan Yardımcıları İbrahim Turhan ve Necati Şahin ile basına kapalı olarak gerçekleşen görüşmeye ilişkin yazılı bir açıklama yaptı. Merkez Bankası'nın aldığı kararların ve bu kararların neticelerinin Türkiye ekonomisi adına oldukça önemli olduğunu düşündüklerini dile getiren Vardan şu değerlendirmelerde bulundu:

"Bu doğrultuda, Merkez Bankası'nın 2008'de başlayan küresel krizde de rolünü oldukça etkin bir şekilde yerine getirdiğini ve başarılı bir grafik çizdiğini gördük.

Avrupa Birliği'nin Yunanistan, İtalya, Portekiz ve İspanya gibi çeşitli ülkelerinde sıkıntılı süreç devam ederken, Türkiye'nin makro ekonomik göstergelerindeki olumlu durum açıkça ortadır. Özellikle 2011'in ilk çeyreği için açıklanan büyüme rakamlarında küresel bazda rekor bir büyüme gerçekleştirmiş olmak bunun bir ispatıdır. MÜSİAD olarak biz, hem ekonomi yönetiminin, hem de Merkez Bankası'nın yapmış olduğu çalışmaların ve aldığı kararların bu noktaya gelmemizde etkili olduğunu düşünüyoruz. Bu sürecin, önümüzdeki dönemde de devam edeceği inancındayız."

"Serbest kur rejimini destekliyoruz"

Son günlerde dövizde hızlı bir hareketlenme olduğunu anımsatan Vardan, ancak Türkiye'de uzun zamandır serbest kur rejimi uygulandığı ve dövize müdahale edilmediğinin unutulmaması gerektiğini vurguladı. Vardan, "MÜSİAD olarak biz, uygulanan bu serbest kur rejimini desteklemekteyiz. Bunun sonucu olarak da kurdaki hareketlenmeleri serbest piyasa koşullarının gereği olarak görüyoruz. Bununla beraber, mevcut konjonktürde, gelirini döviz olarak elde etmeyenlerin, döviz cinsinden borçlanmamaları gerektiğini düşünüyor ve bunu herkese salık veriyoruz. Zaten bu görüşümüz de, Merkez Bankası Başkanı tarafından teyit edildi" ifadelerini kullandı.

"MB finans piyasasında cereyan eden her türlü olayı yakından takip ediyor"

Vardan açıklamasında görüşmenin detayları hakkında şu bilgileri de verdi:

"Ayrıca görüşmemizde, Merkez Bankası yetkililerinin finans piyasasında cereyan eden her türlü olayı yakından takip ettiklerini ve gerektiği yerde gereken önlemeleri çekinmeden aldıklarını anlamış bulunuyoruz. Hatırlanacağı üzere, geçtiğimiz yıl sonunda da Merkez Bankası, özellikle cari açıkla ilgili bazı tedbirler almıştı. Döviz cephesinde de olduğu gibi, hepimiz, bu tedbirlerin etkilerini yavaş yavaş görmeye başladık.

Sonuçta, bilhassa bazı Avrupa Birliği ülkelerinde finansal ve mali çalkantıların yaşandığı ve dolayısıyla dış risklerin var olduğu bir dönemde, Merkez Bankası'nın olumsuz gelişmelere karşı gerektiğinde kullanmak üzere elinde yeterince cephanesi olduğu ve uygun politikaları uygulama iradesi olduğu izlenimini almamız güven vermiştir."

Bu konularda ilginizi çekebilir