Müteahhitlikte ilk hedef 50 milyar dolar

Bakan Çağlayan, inşaat sektöründe 2015'te yıllık üstlenilen iş tutarının 50, 2023'te de 100 milyar dolara ulaşacağını söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Gazeteniz DÜNYA ve İNTES tarafından hazırlanan "Dünyayı İnşa Edenler" kitabının 4'üncüsü Ankara'da törenle tanıtıldı. Tanıtım toplantısına Dış Ticaretten

sorumlu Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, DÜNYA Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Didem Demirkent, Türkiye İnşaat Sanayicileri İşveren Sendikası (İNTES) Başkanı Şükür Koçoğlu, Ankara Sanayi Odası (ASO) Başkanı Nurettin Özdebir, eski bakanlardan İmren Aykut ve Ali Şevki Erek ile inşaat sektörünün önde gelen temsilcileri katıldı.

Törende bir konuşma yapan Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, sektörün Türkiye'ye büyük katkı sağladığını belirtirken 2015'te yıllık üstlenilen iş tutarının 50, 2023'te de 100 milyar dolar olacağını söyledi. Çağlayan, "Bu gerçekleşebilir mi evet gerçekleşebilir. Çünkü hükümetimiz döneminde daha önceki dönemin üç katı seviyesine ulaşıldı. Hükümetimiz bakanlığımız, Cumhurbaşkanı sektörün arkasındayız. Çünkü sektör güvenip inandığımız bir sektör "diye konuştu.

"Hindistan'a gidin"

Zafer Çağlayan, müteahhitleri yeni pazarlara açılmaya çağırırken özellikle Hindistan'da çok büyük altyapı yatırımlarının başladığını, müteahhitlerin buraya gitmesi gerektiğini belirtti. İnşaat kadar müşavirlik hizmetlerinin de önemli olduğunu belirten Çağlayan, yurtdışı müşavirlik hizmetlerine hibe programı geliştirdiklerini ve resmi olarak yürürlüğe girdiğini belirtti.

Bu yıl için 50, 2012 için 70, 2013 için ise 90 milyon dolarlık kaynak ayırdıklarını açıklayan Çağlayan, hak edişin yüzde 20'sini geçmemek kaydıyla yıllık müşavirlik firmaları için 1.5 sektörel dış ticaret şirketleri için 2 milyar dolar kadar hibe verileceğini açıkladı. Çağlayan, Ortadoğu ve Kuzey Afrika ülkeleri için de gerekli önlemleri aldıklarını belirterek, "Müteahhitlerimiz Libya'ya dönecektir. Sadece mola aldık" dedi.

İNTES Başkanı Şükrü Koçoğlu da konuşmasında "Dünyayı İnşa Edenler 4" kitabına Dış Ticaret Müsteşarlığı‘nın da katkı verdiğini belirterek hem sektöre hem de çalışmaya katkısından dolayı teşekkür etti. Çağlayan'ın çabalarının sektörün ivmesini artırdığını belirten Koçoğlu, "Türk müteahhitleri haklı olarak gurur duyuyor çünkü 84 ülkede iş yapıyoruz. Bu bir çok millete nasip olmadı" diye konuştu.

İNTES üyelerinin yarısının 30 yıldan, yüzde 27'sinin de 20 yıldan daha uzun süredir sektörde olduğunu kaydeden Koçoğlu, "Türkiye'de ortalama şirket ömrünün 19 yıl olduğunu düşünürseniz bunun önemli olduğunu görürsünüz" dedi. İNTES Başkanı Koçoğlu sektörün sadece inşaat değil turizm, enerji ve sağlık alanında da ciddi yatırımları olduğunu belirterek, "Yatırımcı merkezi gibi faaliyet gösteren bir alandayız" diye konuştu.

Demirkent: Elimizi taşın altına koyduk

DÜNYA Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Didem Demirkent ise yaptığı konuşmada DÜNYA Gazetesi'nin sektöründe lider konumunda 31 yıldır faaliyetini sürdürdüğünü hatırlattı. Müteahhitlik sektörü ile işbirliğinden DÜNYA Gazetesi'nin çok memnun olduğunu belirten Demirkent, "Yayıncılıkta tek başına bağımsız olarak durmak zor.

Ama okurlarımızın desteği ile, inşaat sanayicilerinin desteği ile biz de yolumuza devam ediyoruz. Müteahhitlerimiz gerçekten dünya genelinde iş yapıyor. Biz de onlar için elimizi taşın altına koymak istedik. İNTES Bakanı Sayın Koçoğlu ve Sayın Bakan Çağlayan'a çok teşekkür ediyorum" diye konuştu.

Çağlayan: DÜNYA Gazetesi'nin bana katkısı çok büyük

Dünya'yı İnşa Edenler 4 kitabının tanıtım toplantısında konuşan Bakan Zafer Çağlayan, Ankara Sanayi Odası Başkanlığını yaptığı dönemde kendisinin kamuoyu ve iş dünyası tarafından tanınmasına DÜNYA Gazetesi'nin büyük katkı yaptığını söyledi. Çağlayan, "Rahmetli Nezih Demirkent, şimdi Didem Hanım ve DÜNYA Gazetesi sesimiz oldu ve bize büyük katkı verdi" dedi.

İNTES Başkanı Şükrü Koçoğlu da DÜNYA Gazetesi'nin sektör tanıtımı için büyük çaba harcadığını belirterek teşekkür etti. Toplantı sonunda İNTES Başkanı Şükrü Koçoğlu, Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, DÜNYA Gazetesi İmtiyaz Sahibi Didem Demirkent ve ASO Başkanı Nurettin Özdebir'e özel olarak dizayn edilmiş baret hediye etti.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir