MYK gündeminde Anayasa-Başkanlık yok

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Ömer Çelik, yeni anayasaya ilişkin çalışmaların genel seçimler sonrasına kalabileceğine işaret etti.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Başkanlık sisteminin son derece karmaşık ve başka mekanizmalar gerektiren bir süreç olduğuna dikkat çeken AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Ömer Çelik, "Ne bugünkü MYK'da, ne de başka bir yerde somut olarak Türkiye başkanlık sistemine geçer diye bir tartışma yapılmayacak" dedi.

AK Parti yöneticileri, Merkez Yürütme Kurulu (MYK) toplantısı için parti genel merkezine gelişlerinde basın mensuplarının sorularını yanıtladılar. Genel Başkanı Yardımcısı Ömer Çelik, yeni Anayasa ve başkanlık sistemi tartışmalarının hatırlatılması üzerine şöyle konuştu:

"Yeni Anayasa tartışması diye bir şey yok. Yeni Anayasa, zaten parti kurulduğu andan itibaren, partinin programında olan, partimizin vaad ettiği bir şey.

Başkanlık sistemiyle ilgili tartışma Türkiye'de sürekli olarak bir panik havası içinde yapılıyor. 'Ülkeyi daha verimli hale getiririz. Daha iyi nasıl yönetiriz' diye bu tartışmaların devam etmesi lazım. Bugün itibariyle, sabahleyin televizyonlara baktım, sanki dün Bakanlar Kurulu'ndan, bugün MYK'da somut olarak veya kısa vade içerisinde, somut olarak başkanlık sistemine nasıl geçilir,  nasıl yapılır diye bir tartışma varmış gibi bir takım yorumlar yapılıyor. Başkanlık sistemiyle ilgili somut gündem yok. Ne bugünkü MYK'da ne de başka bir yerde somut olarak Türkiye başkanlık sistemine geçer diye bir tartışma yapılmayacak."

Yeni Anayasa seçim sonrasına kalabilir

Bu tartışmaların, Türkiye'deki siyasi düşünceyi, siyasi algılamayı geliştirdiğini belirten Ömer Çelik, "Ama maalesef Türkiye'de sistemle ilgili tartışma yaptığınızda belli çevreler bunu rejim sorununa dönüştürmeye çalışıyor. Türkiye'nin rejimiyle ilgili bir problemi yoktur. Ama sistem konusundaki tartışma bugünde sürer, yarında sürer, öbür günde sürer. Başkanlık sistemi, 'ben hadi başkanlık sistemine geçiriyorum' deyip de, birden bire geçebileceğiniz bir şey değil. Son derece karmaşık işleyen ve başka mekanizmalar gerektiren süreçtir" dedi.

Ömer Çelik, "Orta vadede böyle bir plan var mı?" sorusuna, "kısa vadede yok derken, kastettiğim Başkanlık sistemiyle ilgili sözlerim, şu tarihten itibaren bunu gündemimize alacağız diye bir şeyden bahsetmiyorum. Tartışılıyor, konuşuluyor. Anayasayla ilgili ise bu tartışmalar devam eder. Muhtemel 10 ay sonra seçim olacağı için yeni bir Anayasa'nın yapılması muhtemelen seçimden sonrasına kalabilir" yanıtını verdi.

Bu konularda ilginizi çekebilir