Nabucco ve Güney Akım birbirine rakip değil

Bakan Yıldız, Güney Akım ve Nabucco projelerinin 'kısa vadede' birbirine rakip görünebileceğini söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Güney Akım ve Nabucco projeleri kısa vadede birbirine rakip gibi görünse de orta ve uzun vadede iki projenin birbirine rakip projeler olmadığını belirtti.

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumunun (EPDK) 9. kuruluş yıldönümü dolayısıyla Enerji Uzmanları Derneği tarafından Hilton Otelinde düzenlenen "Türkiye'de 2030 Yılına Doğru Enerji Politikaları ve Enerji Düzenlemelerinin Geleceği" konferansına katılan Yıldız, çıkışta basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

Bir gazetecinin "AB Enerji Komiseri dün Nabucco ile Güney Akım Projelerinin birbirine rakip olduğunu söyledi. AB'den gelen ilk resmi açıklama konusunda sizin değerlendirmeleriniz nelerdir?" şeklindeki sorusu üzerine Yıldız, söz konusu iki projenin kısa vadede birbirine rakip görünebileceğini, ancak orta ve uzun vadede rakip projeler olmadığını söyledi.

Yıldız, "Çünkü bu projeler AB üyesi ülkelerin doğalgazdaki arz probleminin çözümünün parçası olacaklar. Hatta sırf bununla kalmayacak, AB'de 2030, 2035 yıllarına kadar büyüme rakamlarına bakıldığı zaman bu projelerin yanında 2 tane daha projenin ihtiyacın karşılanmasına ancak yeteceğini gösteriyor" diye konuştu.

"Akkuyu için proje şirketinin kurulmasıyla ilgili engel kalmadı"

Konuyla ilgili bir soru üzerine Mersin Akkuyu'ya yapılması planlanan nükleer santral projesinin programında ilerlediğini belirten Yıldız, Akkuyu nükleer santral inşaatının Duma'nın alt kanadında geçen hafta onaylandığını, dün de üst kanatta onaylandığını bildirdi.

Projenin Kremlin'de onaylanmasının da 1 hafta 10 gün içinde gerçekleşeceğini düşündüğünü ifade eden Yıldız, "Dolayısıyla Türkiye'de nükleer santralin proje şirketinin kurulmasıyla ilgili önümüzde bir engel kalmamış olacak" dedi.

Aralık ayının 15'ine kadar Rusya Enerji Bakanı ve heyetini de Türkiye'ye davet ettiklerini kaydeden Enerji Bakanı, Türkiye'de yapacakları toplantıda proje şirketinin kurulması konusunda bir ilerleme kat edilmiş olacağını düşündüğünü söyledi.

Rusya ile enerjide 5-6 temel konuda başlık bulunduğunu, bunlardan bir tanesinin nükleer santral, bir tanesinin özel sektör kanalıyla yapılacak olan Samsun-Ceyhan Ham Petrol Hattı, bir diğer kısmının da doğalgaz kontratları olduğunu anlatan Yıldız, bütün bu konuların her birinin Rus tarafıyla zaman zaman gündeme getirdiklerini ve dünyadaki gelişmelerden Türkiye'nin istisna olmadığını ifade etti. Bakan Yıldız, "ABD'deki şeyl gazlarının bulunuşuna kayıtsız kalamayız. Türkiye'deki petrol ve doğal gaz aramalarıyla alakalı çıkacak sonuçlar tarafımızdan hararetle takip edildiğinin bilinmesini isterim" diye konuştu.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir