Nabucco'da Proje Destek Anlaşmaları bugün imzalanıyor

2013 yılında başlaması planlanan Nabucco Doğalgaz Boru Hattı Projesine ilişkin şirket yetkilileri bilgilendirme toplantısı düzenledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

KAYSERİ - Hazar ile Kafkaslar'daki doğalgazı Türkiye üzerinden Avrupa'ya taşıyacak olan Nabucco Doğalgaz Boru Hattı Projesi için hazırlanan Proje Destek Anlaşmaları'nın (PSA) resmi imza töreni öncesi, şirket yetkilileri tarafından bilgilendirme toplantısı düzenlendi.

Toplantıya, Nabucco Yönetici Direktörü Reinhard Mitschek, Yürütme Kurulu Başkanı Werner Auli, Botaş Genel Müdürü Fazıl Şenel, proje ortağı şirketlerden Bulgaristan Enerji Holding yetkilileri Maya Hristova ve Jordan Georgiev, Transgaz şirketi yetkilisi Sorin Tiberiu Keszeg, MOL şirketi yetkilisi Sander Fasimon, RWE şirketi yetkilisi Stefan Judisch ve OMV Üst Yöneticisi Gerhard Roiss katıldı.

Nabucco Yönetici Direktörü Mitschek, toplantıda yaptığı açıklamada, 5 ülkenin bir araya geldiği proje kapsamında bugün tarihi bir törene şahitlik edeceklerini belirtti.

Proje kapsamında ülkelerin yakınlaşması ve yasal çerçeve için 2009 yılında hükümetler arasında anlaşma imzalandığını hatırlatan Mitschek, bugün imzalanacak proje destek anlaşmalarıyla finansman ve projenin yürütülmesi konusunda önemli aşama kaydedileceğini bildirdi.

Bu anlaşmalarla gazın transit geçeceği ülkeler arasında işbirliğinin sağlanacağını anlatan Mitschek, projenin bundan sonraki aşamasında ihale stratejisi ve taahhüt stratejisinin sonuçlandırılması, açık sezon kapasite pazarlama sürecinin başlatılması, tedarik faaliyetlerinin başlaması, ilk gaz nakliye aşaması, çevresel ve etki araştırması, yol ve inşaat ruhsatlarının alınması, son yatırım kararı ve 2013 yılında inşaatın başlaması sürecine gelinmiş olunacağını kaydetti.

Yabancı gazetecilerin, projenin uygulanmasının 2 yıl ötelenmesi konusundaki tartışmalara ilişkin soruları üzerine Mitschek, hazırlık aşamasındaki projede gaz tedariğinin önemli olduğunu, hizmet sürecinin senkronize hale getirilmesi gerektiğini, ancak bundan sonra ötelemenin söz konusu olmayacağını söyledi.

Maliyet konusunda spekülasyon yapılıyor

Gazetecilerin, proje maliyetinin önce 7,9 milyar Euro olarak açıklandığını, ancak daha sonra 12-15 milyar Euro arasında rakamlar telaffuz edildiğini hatırlatmaları üzerine Mitschek, "Bu konu tam bir spekülasyon. Başlangıç maliyeti olarak belirlediğimiz 7,9 milyar Euroluk rakamı değiştirmemiz için sebep yok. Ancak, bazı maliyetlerde değişiklikler olabiliyor. Bu konuda çok etkin ve yetkin bir ekip görev yapıyor. Bu konudaki çalışmalarımız tamamlandığında maliyet konusundaki tam rakamı açıklayabiliriz, ama 12-15 milyar Euro gibi rakamlar doğru değil" dedi.

Botaş Genel Müdürü Fazıl Şenel de, proje maliyetinin azaltılması için gereken desteği verebileceklerini söyledi. Türkiye'nin doğalgaz ihtiyacının giderek arttığına dikkati çeken Şenel, belirli sürelerle Nabucco Projesine destek verebileceklerini, bunun için işbirliğine hazır olduklarını belirtti.

Proje kapsamında Avrupa'ya taşınacak gazın miktarı konusunda tereddüt olup olmadığının sorulması üzerine de RWE şirketi yetkilisi Stefan Judisch, Avrupa'nın 100 yıllık ihtiyacını karşılayacak gaz kapasitesinin söz konusu olduğunu bildirdi.

Çok sayıda yabancı gazetecinin de katıldığı bilgilendirme toplantısının ardından, katılımcılar Hilton Kayseri Oteli'nin terasından Kayseri Cumhuriyet Meydanı manzarasıyla fotoğraf çektirdi.

Öğleden sonra Kayseri Dünya Ticaret Merkezi'nde yapılacak Nabucco Projesi Proje Destek Anlaşmaları imza töreninde Nabucco Projesi taraflarının (Türkiye, Bulgaristan, Romanya, Avusturya, Macaristan) yanı sıra, AB Enerji Komiseri Günther Oettinger, büyükelçiler, ABD Avrasya Enerji Temsilcisi Büyükelçi Richard Morningstar, Avrupa Yatırım Bankası, Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası temsilcilerinin de katılması bekleniyor.

Bu konularda ilginizi çekebilir