NBG'yi Finansbank kurtarıyor

Zarardaki Yunan bankası, Türkiye'deki iştiraki sayesinde analistlerin gözdesi oldu

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 

İSTANBUL - Avrupa'nın bu yıl en kötü performans sergileyen hisse senetlerinden National Bank of Greece (NBG), çoğunluk hissesine sahip olduğu Finansbank sayesinde yeniden analistlerin gözdesi olmaya aday.

Bloomberg'in internet sitesinde yer alan habere göre AB ve IMF'nin kurtarma paketlerini onaylamalarının ardından NBG hisseleri 3 gün içinde yüzde 24 değer kazandı. Yunanistan'da pek çok şirketin hisse senedi büyük zararda görünse de uzmanlar, ülkenin bankacılık sektörüne ait hisselerin en fazla 2-3 yıl içinde toparlanacağı görüşünde birleşiyorlar. Analistlerin büyük bir kısmı NBG hisseleri için 'al' tavsiyesi verirken, bazı portföy yönetim firmalarının banka için portföy ağırlıklarını 'overweight'e yükselttikleri ifade ediliyor.

Bloomberg'in anketine göre 25 analistten 17'si NBG için 'al' tavsiyesi verirken, 4'ü 'bekle', 4'ü de 'sat' tavsiyesi verdi.

Piyasalarda bankanın, Türkiye'de çoğunluk hissesine sahip olduğu Finansbank sayesinde krizden en az hasarla kurtulabileceği kaydediliyor. Bankanın 2009 karının yüzde 46'sı Finansbank'tan geldiğine dikkat çeken uzmanlar, NBG 2009'un son çeyreğinde 194 milyon euro net zarar açıklarken, Finansbank'ın aynı dönemde 93 milyon euro kar ettiğinin altını çiziyorlar.

Arnavutluk, Bulgaristan, Güney Kıbrıs, Mısır, Romanya ve Sırbistan'da da iştirakleri bulunan NBG'nin şu anda en değerli varlığı olarak Türkiye'de sahip olduğu Finansbank ortaklığı gösteriliyor.

Bu konularda ilginizi çekebilir