Neçirvan Barzani: PKK için af çıkarılmalı

Cumhurbaşkanı Gül Irak'ın kuzeydeki bölgesel yönetimin yetkilisi Neçirvan Barzani ile yaklaşık 1 saat 15 dakika görüştü

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

BAĞDAT - Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Irak temasları kapsamında, kuzeydeki bölgesel yönetimin yetkilisi Neçirvan Barzani ve beraberindeki yetkilileri kabul etti. Barzani, PKK'ya yönelik olası af konusuyla ilgili olarak "Böyle bir adım atılırsa çok önemli olur. Sorunun çözümü için çok yardımcı olur. Bunu destekliyoruz" dedi

Yaklaşık 1 saat 15 dakika süren görüşmede, bölgesel yönetimle Türkiye arasındaki ilişkiler ve terör örgütü PKK ile mücadele konuları ele alındı.

Görüşmeden sonra Türk basın mensuplarına açıklama yapan Barzani, görüşmeyi çok önemli olarak değerlendirdiklerini belirterek, "Her iki taraf arasındaki ilişkileri güçlendirmek için çok büyük bir adımdı bu görüşme. Tabii ki Türkiye bizim açımızdan çok önemli bir ülke. Biz Türkiye ile iyi ilişkiler kurmak istiyoruz. Biz aynı zamanda Türkiye'nin endişelerini çok iyi anlıyoruz" dedi.

Barzani bir soru üzerine, Türkiye'nin endişelerini çok iyi anladıklarını ifade ederek, bölgesel yönetimin Irak anayasasına göre hiçbir şekilde topraklarından komşu ülkelere saldırılmasını kabul edemeyeceğini, Irak anayasasındaki bu maddeye bağlı olduklarını söyledi. Barzani, özellikle Irak'ın kuzeyinden ve Irak'tan başka komşu ülkelere saldırılmasını kabul etmediklerini kaydetti.

Irak Devlet Başkanı Celal Talabani'nin dün yaptığı, "PKK ya silahı bıraksın ya da Irak'ı terk etsin" şeklindeki açıklamasıyla ilgili olarak Barzani, "Biz kendi tutumumuzu tekrarlıyoruz, Talabani'nin tutumunu da destekliyoruz. Buna rağmen, Türkiye ile ilişkilerimiz sadece bu konudan ibaret değil. Bizi birleştiren, bir araya getiren başka şeyler de vardır. Bu sorununun sadece güçle çözülebileceğine inanmıyoruz, başka alternatifler olmalı" diye konuştu.

Terör örgütü PKK ile mücadele konusunda atılacak somut adımlarla ilgili bir soruya ise Barzani, "Güvenlik konularından sadece bir tanesidir bu. Daha önce attığımız adımları sürdürüyoruz" cevabını verdi.

Barzani, terör örgütü PKK'ya yönelik bir af konusundaki düşüncelerinin sorulması üzerine, "Böyle bir adım atılırsa çok önemli olur. Sorunun çözümü için çok yardımcı olur. Bunu destekliyoruz" dedi.

"Türkiye ile gurur duyuyorlar"

Öte yandan Cumhurbaşkanı Gül, 2 günlük Irak ziyaretini Türk basın mensuplarına değerlendirdi. Irak Başbakanı Nuri El Maliki ile dün akşam uzun bir görüşme yaptıklarını belirten Gül, Maliki'nin Irak'ın geleceğiyle ilgili çok ümitli olduğunu ve Türkiye ile ilişkileri her alanda geliştirmeyi istediklerini vurguladı.

Türkmen siyasilerle de görüştüklerini hatırlatan Gül, Irak'taki bütün grupların Türkiye ile gurur duyduklarını ve Türkiye'nin herkese eşit davrandığını dile getirdiklerini bildirdi. Kuzeydeki bölgesel yönetimin yetkilisi Neçirvan Barzani ile bu sabah yaptıkları görüşmede terör örgütü PKK konusunu ele aldıklarını kaydeden Gül, görüşmede PKK unsurlarının ve kamplarının bölgelerinde olduğunun açıkça dile getirildiğini belirtti.

Cumhurbaşkanı Gül, enerji konusunun önemine de değinerek, iki ülke arasında ekonomik ilişkiler açısından Irak'ta çok büyük bir potansiyel olduğunu söyledi.

Irak ile dün imzalanan kapsamlı ekonomik işbirliği anlaşması konusunda Gül, Iraklı yetkililerin, bu anlaşmanın başka bir ülkeyle imzaladıkları en büyük ekonomik anlaşma olduğunu kendilerine ilettiklerini kaydetti.