New York ve İTO, yatırım için işbirliği yapacak

İTO, New York Valiliği'nin Yatırım ve Ticaret Geliştirme Ofisi'ne İstanbul Dünya Ticaret Merkezi'nde ev sahipliği yapacak.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - New York Valiliği ve İstanbul Ticaret Odası (İTO), başta New York eyaleti ve İstanbul olmak üzere, ABD ve Türkiye arasındaki ticaret ve yatırım ilişkilerini artırmak için bir araya geldi. Ortaklık kapsamında İTO, New York Valiliği'nin Yatırım ve Ticaret Geliştirme Ofisi'ne İstanbul Dünya Ticaret Merkezi'nde ev sahipliği yapacak.

İTO Yönetim Kurulu Başkanı Murat Yalçıntaş, New York Eyaleti-İstanbul Ticaret Odası Yatırım ve Ticaret Geliştirme Ofisi'nin açılışı dolayısıyla düzenlenen toplantıda yaptığı konuşmada, ofisin temelinin 2009'da New York Valiliği'ni ziyaretleri sırasında atıldığını anımsattı.

Yalçıntaş, yatırım ve ticaret ofislerinin, bulundukları ülkeler, şehirler ile başta New York eyaleti olmak üzere tüm ABD ile karşılıklı ticari ve yatırım ilişkilerinin gelişmesi için çalıştığını belirterek, "İstanbul ofisi, New York Valiliği'nin açtığı 17. yatırım ofisi olacak. Bu ofisle birlikte bir ABD eyaleti, ilk kez Türkiye'de bir ofis açmış oluyor. İstanbul Yatırım Ofisi'nin açılışıyla birlikte ABD'li dostlarımız, İstanbul ve Türkiye'nin ticaret ve finansta büyük bir potansiyel barındırdığını da deklare etmiş oluyor" şeklinde konuştu.

Teknoparklar

New York Valiliği ile işbirliklerinin sadece yatırım ve ticaret ofisi ile sınırlı olamayacağını, başka projeler de gerçekleştireceklerini kaydeden Yalçıntaş, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"İstanbul ve New York'un kalıcı işbirlikleri yapabilir. Bu perspektif doğrultusunda bazı projeleri gerçekleştirmek için çalışmalar başlattık. Bunlardan ilki teknoparklarla ilgili. Dünyanın en büyük ve en önemli teknoparklarından biri New York'ta bulunuyor. Bu teknoparkta özellikle nano teknoloji ve uzay teknolojileri konusunda dünyanın en büyük ve gelişmiş şirketleri yer alıyor. Dolayısıyla bu alanlarda iş yapmak isteyen Türk şirketlerinin, bu teknoparkta yer almaları çok önemli. Bu teknoparka yerleşecek şirketlerimiz dünyanın en önemli markalarıyla kapı komşusu haline gelecek. New York Valiliği ile bunun için çalışacağız. Aynı şekilde İTO olarak Savunma Sanayi Müsteşarlığı ile birlikte gerçekleştirdiğimiz İstanbul Teknoparkı'na da bu gelişmiş şirketlerin gelip yerlerini almaları için gayret gösteriyoruz.

ABD ve Türkiye'nin gıda alanında işbirliği yapabileceğini tespit ettik. ABD, gıda ürünleri çok büyük imkanlar sunuyor, özellikle de organik ve taze gıda ürünleri için... Türkiye de bu alanda çok büyük gelişme göstererek ciddi bir üretici konumuna geldi. Türkler ve Amerikalılar ortak hareket edecekler. Türkler üretecekler, Amerikalılar pazarlayacak. Bunun için de New York eyaletinde kurulacak bir şirket, Amerikan markası adı altında tüm ABD'ye bu ürünleri pazarlayacak."

Konuşmanın değil, harekete geçmenin zamanı

New York Valiliği Başdanışmanı Sam Natapoff da geçmişten bugüne kadar ilişkileri ileriye götürmek için çok konuştuklarını, artık konuşmanın zamanı değil, harekete geçmenin zamanı olduğunu söyledi.

ABD'nin İstanbul Başkonsolosu Scott Frederic Kilner ise, bu ofisin ilk olduğunu hatırlatarak, New York eyaletinin bu girişiminin diğer eyaletler için de bir zemin hazırlayacağını kaydetti.   

Ofis Direktörü Ally Ayşe Gündüz de uzun yıllar ABD'de yaşadığını, kalbinde hep vatanı Türkiye'ye hizmet etme isteği bulunduğunu dile getirerek, "Türkiye'ye duyduğum hizmet aşkından dolayı beni buraya atadılar. Amacım, New York ve Türkiye arasında çok güçlü bir ticaret hacmi sağlamak. New York'taki ilk en büyük 5 yatırımcı ülke arasına Türkiye'nin girmesi için çalışacağız" şeklinde konuştu.

Sanatçı Asım Can Gündüz'ün kardeşi olan Ally Ayşe Gündüz, ofiste diğer kardeşi Gülhan Şişman ile birlikte görev yapacak.

Verilen bilgiye göre, İstanbul Ticaret ve Yatırım Ofisi, New York Valiliği'nin Çin (Şanghay), Hindistan (Yeni Delhi), Hong Kong, Kanada (Montreal), Brezilya, İsrail, Güney Afrika, Avrupa'da Almanya, Fransa ve İngiltere gibi gelişmiş ve gelişmekte olan önemli ticaret ve finans merkezlerinden sonra dünyadaki 17. yatırım ofisi olacak.

New York eyaleti, Orta Asya, Rusya, Doğu Avrupa, Kuzey Afrika ve Ortadoğu'dan oluşan geniş coğrafyaya da bu ofis aracılığıyla açılacak.

Bu konularda ilginizi çekebilir