NSU duruşmasına TBMM'den heyet

TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu heyeti, davanın duruşmasını takip etmek üzere Almanya'ya gitti

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Başkanı Ayhan Sefer Üstün, Almanya'daki, Neonazi terör örgütü Nasyonal Sosyalist Yeraltı (NSU) davasının sonucunun, Avrupa'daki ırkçılık açısından çok önemli olduğunu, yanlış bir sonucun ırkçılara prim vereceğini ve onları cesaretlendireceğini söyledi. 

İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu heyeti, 8'i Türk 10 kişiyi öldüren Neonazi terör örgütü Nasyonal Sosyalist Yeraltı (NSU) davasının duruşmasını takip etmek üzere Almanya'ya gitti. 

Komisyon Başkanı Üstün, AA muhabirine yaptığı açıklamada, başından beri takip ettikleri davanın, adli yargı tatilinden önceki son duruşmasını izleyeceklerini belirtti. 

Yargılamanın 2 yıldır sürdüğünü anımsatan Üstün, buna rağmen neredeyse bir adım bile ilerleme kaydedilemediğini söyledi. "Yargılamanın gidişatından endişeliyiz" diyen Ayhan, olayın üzerine giden Alman Federal Parlamentosu üyesinin görevinden istifa etmek zorunda kaldığını, davayla ilgili önemli bir tanığın evinden ölü bulunduğunu hatırlattı. 

Üstün, şöyle devam etti: 

"Bu davada iyi gitmeyen işler oluyor. Avukatların, olayın daha geniş şekilde araştırılması yönündeki talebi, savcı tarafından da mahkeme tarafından da olumlu karşılanmadı. Oysa normalde savcılar, avukatların bu yöndeki taleplerine olumlu yanıt verirler.  

Bu durumda, olayın arkasındaki failleri ortaya çıkarmak zor olacak gibi. Sadece görünürdeki bir iki sanığın yargılanması ve ceza alması bu olayları aydınlatmaz. Adalet duygusunu tatmin etmez, vicdanları rahatlatmaz. 

Biz, TBMM'nin birer ferdi olarak bu davayı sonuna kadar yakından takip edeceğiz" 

"Yanlış sonuç sonuç ırkçıları cesaretlendirir" 

Üstün, Almanya'da Üst Mahkeme Başkanı ve Eyalet Parlamentosu'nda bu konuyla ilgili kurulan Araştırma Komisyonunun Başkanı ile de görüşeceklerini belirtti.  

Almanların bu olaylar nedeniyle Türkiye'ye karşı çok mahcup olduklarına dikkati çeken Üstün, şunları söyledi: 

"Bu nedenle, bizlerin bu davayı bu kadar yakından takip etmesine herhangi bir şekilde olumsuz tavır takınacak durumları yok. Sayın Merkel ve birçok politikacı bu olay nedeniyle özür diledi.  

Bu olay, derin bir yapıdan kaynaklanıyor. Bu işin üzerine gidilmeli. Aksi halde, sadece görünürde bir iki sanık ceza alır. Adaletin tecelli etmesi için çaba sarf ediyoruz.  

Bununla bağlantılı olarak biz genel ırkçılık olaylarını da inceliyoruz Avrupa'da. Avrupa'daki türk vatandaşlarımıza yapılan ırkçı saldırıları istatistiki olarak kaydediyoruz. Yıl sonunda bu raporları yayımlıyoruz. Bunları, gittiğimizde ülkelerle de paylaşıyoruz. 

Ayrıca, Avrupa'da yükselen ırkçılığı da konuşuyoruz, irdeliyoruz. Almanya'daki yargı süreci, bu açıdan da çok önemli. Son seçimlerde ırkçı partilerin oy oranları yüzde 20'yi geçti. Çok tehlikeli bir duruma geldi. Bu durum Türkiye'de olsa ambargo uygularlar. Buna karşı çok ciddi önlemler almak lazım. Bu yargılama da sembol haline geliyor. Bu yargılamanın sonucu, Avrupa'daki ırkçılık açısından çok önemli. Yanlış bir sonuç ırkçılara prim verir ve onları cesaretlendirir." 

Bu konularda ilginizi çekebilir