Nükleer santral yarışmasında geri sayılıyor

TETAŞ'ın üçüncü yani fiyat zarfı, 19 Ocak tarihinde saat 10.00'da Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı E Blok 1 No.lu Toplantı Salonunda açılacak

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

ANKARA - Türkiye'de nükleer güç santrali kurulup işletilmesine yönelik nükleer santral yarışmasında son aşamaya gelindi.

Türkiye Atom Enerji Kurumunun (TAEK), 24 Eylül'de yapılan yarışmada tek teklif veren "Atomstroyexport-Inter Rao-Park Teknik" ortaklığının nükleer santral yapımı için verdiği teknoloji teklifini olumlu karşılamasının ardından, TETAŞ'ın üçüncü yani fiyat zarfı, 19 Ocak tarihinde saat 10.00'da Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı E Blok 1 No.lu Toplantı Salonunda açılacak.

İhalede tek teklif veren Atomstroyexport-Inter Rao-Park Teknik'in fiyat zarfında, teklife esas yıllara sari kilovat saat (kWh) cinsinden elektrik üretim miktarları ve satış fiyatları yer alacak.

TAEK'in nükleer santral için teknolojik kriterlerinden başarıyla geçen söz konusu ortaklığın alım garantisinin bulunduğu 15 yıl boyunca devlete satacağı elektrik için de ucuz fiyat teklif etmesi gerekiyor. 

TETAŞ tarafından fiyat zarfının açılmasının ardından yapılan değerlendirme Bakanlar Kurulunun onayına sunulucak.

Nihai kararı Bakanlar Kurulu verecek ve Bakanlar kurulunun uygun görmesi durumunda firma ile sözleşme imzalanarak, santral yapımına başlanacak.

Enerji sektöründe kimi söz konusu süreci destekliyor, kimi ise şiddetle karşı çıkıyor.