Nükleer santralde sıkıntı

Güney Kore'nin Sinop'ta inşa edeceği Nükleer Santralle ilgili 5-6 konuda sıkınıtı var

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

SEUL - Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Güney Kore ile imzalanan Nükleer Enerji Santrali İşbirliği Mutabakat Muhtırası ile ilgili olarak finansman, eskalasyon, ortaklık yapısı ve risklerin paylaşılması gibi 5-6 konuda sıkıntı bulunduğunu bildirdi.

Cumhurbaşkanı Gül'ün Güney Kore ziyaretini izleyen gazetecilerle sohbet toplantısına katılan Yıldız, bugün imzaladığı Nükleer Enerji Santrali İşbirliği Mutabakat Muhtırası ve Sinop'a yapılması planlanan santralle ilgili açıklamalarda bulundu.

Güney Koreli muhataplarıyla nükleer güç santrali konusunda görüşmeler yaptığını ve bugün iş birliği mutabakat muhtırası imzaladıklarını anımsatan Yıldız, detayları sonuçlandırmak için Güney Kore'nin en erken kasım ayına süre verdiğini bildirdi. Güney Kore'nin 1968 yılında nükleer santral yaptırma fikri geliştirdiğini ve 1973'te ilk santrali yaptırdığını anlatan Yıldız, ülkede bugün yerli imkanlarla 27. santralin yapıldığını kaydetti.

Taner Yıldız, Güney Kore'nin bu alanda iyi bir model olduğunu, Türkiye'nin de benzer bir model oluşturabileceğini söyledi.

"Çok gecikmiş olmamıza rağmen, bilmediğimizi itiraf etmemiz lazım" diyen Yıldız, 1998 yılındaki ihale hayata geçirilse ve o dönemdeki hükümetin en kötü teklifi değerlendirse Türkiye'nin bugün yüzde 40 daha karlı konumda olacağını belirtti.

"Filin çok hassas çizgide yürümesi gibi"

Nükleer santralin maliyeti ve finansman sorunuyla ilgili bir soru üzerine Yıldız, şöyle konuştu:

"Sıkıntılar var. Bu tek düze bir iş değil. Bu iş, çok hassas bir çizgide filin yürümesi gibi. Biraz kenara dokunduğunda kırıp dökecekleri var. Bizim için ciddi riskler de var. Bunu başarmamız lazım. Bu kısa vadeli bir iş değil, uzun soluklu orta ve uzun vadede çalışacağımız bir iş. 

20 milyar dolarlardan bahsediliyor, finansman sıkıntısından bahsediliyor, büyük pay alamayacaklarından bahsediyorlar. Biz de diyoruz ki Türkiye'de bu işi sökümüne varıncaya kadar hallolsun istiyoruz. Nükleer santraller 60 yıllığına yapılıyor. 60 yıl sonraya kötü bir miras bırakmamamız için filmin sonunu da görebiliyor olmamız lazım. Montaj, know-how'ın alınmasından, insan kaynaklarının gelişmesinden, işletmesinden, yakıttan ve 60 yıl sonra sökülmesinden, atıklarının düzenlenmesine kadar yabancı olduğumuz, düzenlenmesi zorunlu işle uğraşacağız. Buna bir yerden başlamamız lazım."

Yıldız, Güney Koreliler ile nükleer santralle ilgili 5-6 konuda henüz mutabık kalmadıklarını belirterek, bu konular arasında finansman, eskalasyon, ortaklık yapısı, risklerin paylaşılmasının bulunduğunu açıkladı.

Herhangi bir olası nükleer kazada risklerin paylaşılması konusunda mesafe alınması gerektiğini vurgulayan Yıldız, "Biz, 'bu işi bilen, know-how'ını getiren firma risklerini paylaşacaktır' diyoruz. Uluslararası anlaşmalar kadar riskler paylaşılsın istiyorlar. Ancak biz santrali yapma isteğimizi, kararlılığımızı ön plana çıkarıyoruz" diye konuştu.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir