Obama, bütçe açığını 12 yılda daraltacak

Başkanın planına göre ABD’nin bütçe açığı, harcama kesintileri ve ek vergilerden sağlanan gelirlerle düşürülecek.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

WASHINGTON - ABD Başkanı Barack Obama, sağlık ve savunma harcamalarını azaltıp bazı vergileri artırmak yoluyla bütçe açığını 12 yılda 4 trilyon dolardan fazla düşürmeyi amaçlayan planı açıkladı.

Obama'nın açıkladığı plana göre, bütçe açığındaki düşüşün dörtte üçü harcama kesintilerinden, geriye kalan dörtte biri, yani 1 trilyon doları ise özellikle zenginlere yönelik ek vergi gelirlerinden sağlanacak.

Cumhuriyetçiler planı beğenmiyor

Obama'nın planı açıkladığı konuşmasından önce Cumhuriyetçiler, 14 trilyon dolara ulaşan borcun düşürülmesinde başarılı olunamayacağını, herhangi bir vergi artışına da karşı olduklarını ifade etti. Cumhuriyetçi John Boehner, eğer anlamlı bir şey yapılacaksa, vergi artışının bunun bir parçası olmaması gerektiğini belirtti.

ABD'nin borcu son 10 yılda büyük miktarda artış gösterdi. Bu sürede vergi indirimleri yapıldı, sosyal projeler eklendi, Irak ve Afganistan'daki savaşın maliyeti de arttı. Küresel finansal kriz de ABD'de gelirlere zarar verirken, ekonomiyi teşvik etmek için kamu harcamaları da artırıldı.

ABD'nin bu yıl bütçe açığının 1,5 trilyon dolara ulaşacağı tahmin ediliyor. Hem Demokratlar hem de Cumhuriyetçiler, açığın azaltılmasının temel öncelik olduğunda birleşiyor.

Bu konularda ilginizi çekebilir