Obama, Leno ile 'dağıttı'!

Siyasetten çok Obama'nın özel yaşamının konuşulduğu programda, espriler havada uçuştu.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 

 

WASHINGTON - ABD Başkanı Barack Obama, ünlü talk şovcu Jay Leno'nun ''The Tonight Show'' adlı programına konuk oldu. Siyasetin yanı sıra Obama'nın özel yaşamının da konuşulduğu programda, espriler havada uçuştu.

Programda birkaç kez Amerikalı seçmenlere erken oy kullanmaları çağrısı yapan Obama, kendisinin de bugün Chicago'da oyunu kullanacağını söyledikten sonra, Leno'nun ''Kime oy vereceksiniz?'' sorusu üzerine, ''Biliyorsunuz gizli oy kuralı var, ama Michelle bana oy verdiğini söyledi'' dedi.

Leno'nun, ''Başkanlık münazaraları sona erdi, bundan mutlu olduğunuza eminim'' yorumu üzerine, ''Aslında tam da alışmaya başlıyordum'' diyen Obama, ilk münazaradaki başarısız görülen performansıyla ilgili olarak, kötü bir gece geçirdiğini ve her ne kadar söylediği her şey doğru olsa da insanların bunları kavramasını sağlayacak gerekli enerjiyi ortaya koyamadığını kabul etti.

''Michelle'in her dediğini kabul ediyorum''

[PAGE]

''Michelle'in her dediğini kabul ediyorum''

''Birinin yanında oturup, onunla bu tip uzun tartışmalara girmek doğal bir iletişim yolu değil'' diyen Obama, Leno'nun, ''Ama siz evlisiniz'' çıkışı üzerine, ''Evet, ama bu farklı; ben Michelle'in her dediğini kabul ediyorum'' şeklinde esprili bir yanıt verdi. Obama, ilk münazaranın, Michelle Obama ile 25'inci evlilik yıldönümlerine denk gelmesine dair de ''Eşinize hediye almayı unutmaktan daha kötü şeyler de olabileceğini fark ettik'' dedi.

Bir soru üzerine, ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden'ın katıldığı münazarayı, ABD Başkanlık uçağı Air Force One'da izlediğini anlatan Obama, programda Biden'ın münazara sırasındaki komik yüz mimiklerinin gösterilmesi üzerine, Biden'ın, tanıdığı en içi dışı bir, en sıcakkanlı ve cömert insan olduğunu belirterek, ''O, sadece iç meselelerde değil, dış politikada da inanılmaz derecede akıllı biri. Beyaz Saray'da zorlu kararlar aldığımız toplantılarda, korkusuzca zor soruları sormakta ondan daha iyisi yok. Biden'dan daha iyi bir başkan yardımcısına sahip olamazdım'' sözleriyle yardımcısına arka çıktı.

Beyaz Saray'da karar alma süreçlerinde yaşadıklarından bahseden Obama, ''Her zaman için gurur duyduğum şeylerden biri, benimle çalışanlar, bir konuda tam olarak ne düşünüyorlarsa bana bunu açıkça söylüyorlar. Eğer bir konuda yanlışsam, beni uyarıyorlar. Sorunları diyalog yoluyla çözmeye çalışıyoruz, görüş ayrılığı olsa bile, birbirimize 'sen aptalsın' demek yerine, çözüm bulmaya çalışıyoruz'' diye konuştu.

''Trump'la husumetimiz Kenya'daki yıllarımıza dayanıyor''

Leno, programda Obama'ya, multi milyoner işadamı Donald Trump'un kendisiyle neden bu kadar uğraştığını sordu. Soruya tüm salonu kahkahaya boğan esprili bir yanıt veren Obama, Trump ile aralarındaki husumetin, ''Kenya'da birlikte büyüdükleri yıllara uzandığını'' belirterek, ''Futbol sahalarında sürekli koşardık, o çok iyi değildi ve bundan dolayı sinirleniyordu. Sonra Amerika'ya taşındığımızda, bunun geride kalacağını düşünmüştüm'' dedi.

Obama, Trump ile hiç yüz yüze tanışmadığını da söyledi.

ABD'deki bazı eyaletlerde, seçmenlere oy kullanabilmeleri için kimlik gösterme zorunluluğu getirilmesine yönelik girişimlere dair bir soru üzerine Obama, ABD'nin, tarihi boyunca, herkesin sesini duyurduğu ölçüde daha güçlendiğine işaret ederek, insanların oy kullanmasını zorlaştırmak için değil, kolaylaştırmak için çaba göstermeleri gerektiğini vurguladı.

''Tecavüz tecavüzdür, bu bir suçtur''

Obama programda, Indiana eyaletinden Senato sandalyesi için yarışan Cumhuriyetçi aday Richard Mourdock'un, tecavüz sonucu oluşan hamileliği ''Tanrı'nın takdiri'' olarak nitelediği, ülkede tartışma yaratan sözleriyle ilgili de ilk kez yorumda bulundu.

''Bu insanlar nasıl böyle fikirlerle geliyor anlamıyorum'' diyen Obama, ''Tecavüz tecavüzdür, bu bir suçtur. Dolayısıyla tecavüzle ilgili böyle çeşitli ayrımlar yapılmasını benim aklım almıyor'' diye konuştu.

Obama, ''kadınların sağlıklarıyla ilgili kararları, çoğunluğu erkek olan bir grup politikacının vermemesi'' gerektiğini kaydederek, ''Kadınlar eşleriyle, doktorlarıyla istişare ederek bu kararları kendileri verebilecek kabiliyete sahipler. Politikacıların bu işe karışmak istemesi çok büyük bir sorun'' dedi.

''Tüm yalvarmalarıma rağmen, Clinton'ı ikna edemedim''

Seçimi kazanması halinde, görevi bırakma niyetini daha önce açıklayan ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton'ı görevde tutmaya çalışıp çalışmayacağına dair bir soru üzerine Obama, Clinton'ın, son 4 yılda uluslararası arenada bu kadar çok sayıda gelişmenin olduğu, sadece Ortadoğu'da bile normalde 10 yıla yayılacak gelişmelerin bir iki yılda gerçekleştiği bir dönemde olağanüstü bir iş çıkardığını belirtti.

Obama, ''Onun görevde kalmasını çok isterdim, ama yalvarmalarıma rağmen, öyle görünüyor ki, ailesiyle biraz daha fazla vakit geçirmek istiyor. O, olağanüstü bir yetenek, yaptığı işlerden daha fazla gurur duyamazdım'' diye konuştu.

''Bu sene seçim senesi, herkese bizden şeker, Ohiolulara ise dev çikolata''

[PAGE]

''Bu sene seçim senesi, herkese bizden şeker, Ohiolulara ise dev çikolata''

Programda, sosyal paylaşım sitesi Facebook üzerinden kendisine yöneltilen izleyici sorularını da yanıtlayan Obama, Michelle Obama'nın geçen yıl Cadılar Bayramı'nda çocuklara meyve dağıttığı hatırlatılarak, bu seneki planlarının ne olduğuna dair bir soru üzerine, ''Evet Michelle'in sağlıklı beslenme konusunu ciddiye aldığı doğru, ama bu sene seçim senesi, dolayısıyla herkese şeker vereceğiz'' dedi. Seçimin kaderini belirlemede en kritik eyalet olarak görülen Ohio'ya atıf yapan Obama, ''Ohio'dan kapımızı çalan olursa, dev boyutta Hershey çikolataları alacaklar'' şeklinde espri yaptı.

''Şimdi size bir sırrımı açıklayacağım''

Obama, ''En son ne zaman araba kullandınız?'' sorusu üzerine de ''Kimsenin duymadığı bir sırrımı açıklayacağım. Bir arkadaşım arabasıyla beni ziyarete gelmişti, Beyaz Saray bahçesine park etti. Bana, 'neden bir tur atmıyorsun' diye sordu. Gizli Servis'e söylemedik, kapının dışına çıkmayı kastetmiyorum, sadece bahçenin çevresinde. Bir tur attım, çok keyifliydi, bir tur daha attım, tam alışmaya başlamıştım ki, Gizli Servis, 'hiçbir koşulda kapının dışına çıkmayacak, kapıyı kesinlikle açmayın' diye çıkıştı. Bu benim en eğlenceli otomobil gezimdi, Beyaz Saray bahçesinde üç tur'' diye konuştu.

''Telefonunuzda kişiselleştirilmiş bir zil tonu var mı?'' sorusu üzerine Obama, telefonunun olmadığını, sadece, kaydetme fonksiyonları devre dışı bırakılmış Blackberry kullanmasına izin verildiğini anlattı.

Obama, fikirlerini sürekli değiştirdiği için başkanlık seçimlerindeki rakibi Mitt Romney'ye ''Romneysia'' hastalığı teşhisi koyması hatırlatılarak, ''Romneysia'nın tedavisi nedir?'' sorusuna ise ''(Sağlık reformu) Obamacare, önceden var olan sağlık sorunlarını da kapsıyor. Eğer bu hastalığa yakalanmışsanız, tam tedavisi için mutlaka oyunuzu erken kullanın'' dedi.

''Uçabilmeyi isterdim''

''Bir süper güç seçme şansınız olsa, hangi süper güce sahip olmak isterdiniz?'' sorusuna Obama, ''Uçabilmek kulağa eğlenceli geliyor, ama hep acaba soğuk olur muydu diye düşünmüşümdür'' yanıtını verdi.

Obama, bir soru üzerine, ABD Başkanlık uçağı Air Force One'da bir önceki başkan George W. Bush'dan kalma koşu bandının olduğunu söyledi.

"Kızlarım ödevlerinde zorlandığında, Enerji Bakanlığı'ndan fizikçi çağırıyorum''

[PAGE]

 "Kızlarım ödevlerinde zorlandığında, Enerji Bakanlığı'ndan fizikçi çağırıyorum''

Obama, ''Kızlarınıza ödevlerinde yardım ederken, zorlandığınız bir ders var mı?'' sorusu üzerine, ''Matematikte 7'inci sınıfa kadar bir sorun yaşamadım ama Malia şimdi liseye başladı, kontrolü kaybettim, gerçekten zor. Neyse ki ikisi de başarılı öğrenciler, eğer bir sorun olursa, Enerji Bakanlığı'nı arayıp, gelip yardım edebilecek bir fizikçileri olup olmadığını sorarım'' diye konuştu.

Programın sonunda Obama'ya, ''Hastanede doğan ilk ABD Başkanı kimdir?'' şeklinde bir bilgi sorusu soran Jay Leno, Obama'nın yanıt verememesi üzerine, sorunun cevabının Jimmy Carter olduğunu söyledi.