Ödediğiniz kredi kart aidatlarınızı geri alabilirsiniz!

Kredi kartınızı iptal ettirdiyseniz bankadan alacağınız var.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

İSTANBUL - Kredi kartınıza ait yıllık kredi kartı aidatını ödedikten sonra kredi kartınızı iptal ettirdiyseniz ödediğiniz kart aidatı bedelini bankanızdan geri isteyin. www.sikayetvar.com avukatlarından Sercan Sakallı, "Bankalar kredi kartlarına ilk aydan itibaren yıllık kart aidatı kesmekte. Birçok tüketici ise kredi kartını 1 yıl dolmadan iptal ettiriyor. Kredi kartlarını iptal ettirenler ödemiş oldukları aidatları bankalardan talep edebilirler" dedi.
 
Birçok banka kartı gönderir göndermez yıllık aidatı alıyor hatta daha kartı göndermeden dahi aidatını kesen var. Kullanılmadığı halde kart aidatı kesilen kartlar da cabası. Bunun gibi birçok örnek sayılabilir. Peki bankalar bu aidatı yıllık olarak alıyor ama kart sahibi 1 yılı doldurmadan kartını iptal ettirirse ödediği kart aidatını geri alabilir mi? Av. Sercan Sakallı, kredi kartı sahiplerinin en çok merak ettiği soruları yanıtladı.
 
"Kart Aidatının İadesinde Zaman Sınırlaması Yok"
 
Tüketiciler tarafından sıklıkla şikayet edilen konulardan birinin yıllık kart aidatları olduğuna dikkat çeken Şikayetvar Avukatı Sercan Sakallı, "Bu konuda verilmiş sayısız Tüketici Hakem Heyeti kararı, Tüketici Mahkemesi kararı ve Yargıtay 13. Hukuk Dairesi kararı olmasına rağmen bankalar bu yolu kullanmaya devam etmekte ve tüketicilerden bu ücretleri almak istemektedirler. Bunun yanında bir yıl önceki kart aidatı Tüketici Hakem Heyeti Kararı ile iade edildiği durumlarda dahi bir sonraki yıl bankalar yine kart aidatı talep etmektedir. Bu durumlar hak aramanın çok meşakkatli olduğu ülkemizde tüketiciler açısından çok zor sonuçlar ortaya çıkarmaktadır. Yargıtay 13. Hukuk Dairesi’nin 2011/5605 E. ve 2011/14474 K. sayılı kararına göre, ‘Sözleşmede bulunan haksız şartlarla ilgili olarak, tüketiciyi bağlamayacağı ve batıl olma gibi hukuki mueyyide getirilmiştir. Tüketicinin bu hakkını kullanması ile ilgili herhangi bir zaman sınırlaması bulunmamaktadır. 
 
Tüketici bu hakkını her zaman kullanabilir. Borçlar Kanunundaki düzenlemeler, tüketici hakkını korumaya yeterli olmadığı için Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun çıkarılmıştır. Yasanın amacı, sağlayıcı ve satıcıya karşı daha zayıf durumda olan tüketiciyi korumaktır. Bu amaçla çıkan yasada yorumun tüketici lehine olması esas olmalıdır.’" şeklinde konuştu.
 
Kartınızı İptal Ettirdiyseniz Aidatını Geri Alın!
 
Av. Sakallı, kredi kartlarını iptal ettirenlerin bankalardan ödedikleri kart aidatlarını geri alabileceklerini vurgulayarak neler yapılması gerektiğini şöyle açıkladı:
 
"Son dönemlerde kart talebi olmada dahi tüketiciye kurye vasıtası ile kredi kartları gönderildiğini ve bu kartlara ilk aydan itibaren yıllık dedikleri kart aidatları kesilmekte. Kredi kartlarını iptal ettirmek isteyen tüketicilerin ise kartları iptal olunmasına rağmen kart aidatları maalesef iade edilmemekte. Bu tip durumlarda tüketiciler kartlarını derhal iptal ederek ödemiş oldukları aidatları bankalardan talep edebileceklerdir. Kredi kartlarına uygulanan yıllık aidatlar haksız şarttır ve zaman sınırlaması olmadan tüketici tarafından iadesi istenebilmektedir. Ayrıca tüketicilerin kredi kartı sözleşmelerini imzalarken ‘Kart aidatı ödemeyi kabul etmiyorum’ şeklinde imzalarının üzerine bir kayıt düşmeleri ileride karşılaşacakları sorunları en aza indirecektir.    Her zaman tekrar ettiğimiz bir hususu yeniden vurgulamak istiyoruz. Tüketicilerin bankalara yapacakları başvuruları yazılı olarak yapmaları ve bankaya sunmuş oldukları dilekçenin içeriğini tasdik eden bir örneğini bankadan talep etmeleri ispat hukuku açısından son derece önemlidir."
 
Bu konularda ilginizi çekebilir