Olağanüstü 'Kobani' önlemi

IŞİD'e karşı protestoların yoğunlaştığı G.Doğu'daki askeri önlemler İstanbul'da da alındı. Atatürk büstünün yakıldığı Esenyurt Meydanı'nda jandarma birlikleri konuşlandırıldı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - IŞİD'in Kobani'ye saldırmasının ardından yurdun birçok bölgesinde düzenlenen şiddet eylemlerine karşı askeri birlikler devreye girdi. Dün Güney Doğu'daki birçok ilde devriye gezen askeri birlikler bugün İstanbul'un Esenyurt ilçesinde de konuşlandırıldı. İlçede yaşanabilecek gösterilere müdahale etmek için takviye edilen İstanbul İl Jandarma Komutanlığına bağlı birlikler, meydanın çevresinde polislerle nöbet tutuyor. Ekipler, emniyetin yanı sıra kendilerine ait TOMA'larla hazır bekletiliyor.  

 Bu arada, olayların yaşandığı ve hasarın meydana geldiği sokaklarda ve dükkanlarda düzenleme çalışmaları yapıldı. Zarar gören bazı iş yerleri sahipleri tarafından temizlendi.  Ayrıca, olayların yaşandığı sokaklarda, yanmış araçların bulunduğu da gözlendi.  

Ağrı'da Türk bayrağını indiren şahıs yakalandı 

Öte yandan Ağrı'nın Doğubayazıt ilçesinde terör örgütü IŞİD'e tepki bahanesiyle, Türk bayrağını indirerek yakan şahıslardan biri yakalandı. Alınan bilgiye göre, Doğubayazıt Çok Programlı Lisesi bahçesine giren ve Türk bayrağını indirerek, yakan şahısların kimlikleri belirlendi. İnceleme yapan polis ekipleri, S.Ç'yi evinde gözaltına aldı. Olaylara karıştığı belirlenen B.Y'nin de yakalanması için çalışma başlatıldı. Göstericiler, Patnos Belediyesi'nin hizmet binası ile 10 aracını da yaktı.

Protestoların 2. gününde esnaf kepenk açmadı. Patnos Belediye binasını ateşe veren göstericiler, park halindeki araçları şehir merkezine getirerek yaktı. Gösterilerde Patnos Belediyesi'ne ait 10 araç kullanılamaz hale geldi.

Ağrı ve ilçelerinden takviye polis ekipleri Pantos'a gönderildi.

Tunceli 

Terör örgütü IŞİD'in Kobani'ye saldırmasını protesto eden grupların izinsiz gösterileri nedeniyle Tunceli'de eğitime bugün ve yarın ara verildi. Tunceli Valiliğinden yapılan yazılı açıklamada, "Son dönemde ülkemizde ve ilimizde yaşanan toplumsal olaylar ve sendikaların iş bırakma eylemleri, okullarımızda eğitim-öğretimin sağlıklı şekilde yapılmasını engellemektedir. Yaşanan bu olaylar nedeniyle öğrencilerimizin, ailelerinin bilgileri dışında bu türden toplumsal olaylara ve kamu düzenini bozmaya yönelik girişimlere alet edilmemesi için Tunceli merkezde bulunan tüm resmi ve özel okullar iki gün süreyle tatil edilmiştir" ifadesine yer verildi.

Kars

Kars'ta, Kobani'de yaşanan olayları protesto etmek amacıyla toplanarak AK Parti Kars İl Başkanlığı'na yürümek isteyen gruba izin verilmedi. Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Kars İl Başkanlığı önünde toplanan grup, sloganlar atarak Faik Bey Caddesi üzerindeki aslan heykeli önüne kadar yürüdü.

Burada önlem alan polis ekipleri, AK Parti Kars İl Başkanlığı'na yürümek isteyen grup üyelerine izin vermedi. Grup, açıklama sonrası olaysız dağıldı.

Van

Van Valiliği, terör örgütü IŞİD'in Kobani'ye saldırmasını protesto eden grupların dün kentte verdiği zararla ilgili açıklama yaptı.

Açıklamada, dün kent merkezi ile Erciş, Muradiye, Özalp ve Başkale ilçelerinde bazı grupların kanunsuz gösteri ve vandalist eylemler yaptığı, eylemlerin ardından göstericilerin zarar verdiği kamu kurumları ve iş yerlerinde hasar tespit çalışmalarının tamamlandığı bildirildi.

Açıklamada, Van Merkezde 'Bediüzzaman Kur'an Kursu' inşaatını yakmak isteyen göstericilere karşı mukavemet gösteren bir vatandaşın çıkan arbedede silahla vurularak hayatını kaybettiği vurgulanarak, "Aynı olaylarda göstericiler tarafından atılan taş, şişe ve benzeri cisimlerin isabet etmesi sonucu 31 güvenlik görevlisi ile 3 vatandaş çeşitli yerlerinden yaralanmıştır" bilgisi paylaşıldı. 

İl genelindeki eylemlerde 118 iş yeri, 17 kamu binası, 7 banka, 5 siyasi parti binası, 35 özel ve 19 resmi araç, 7 MOBESE sisteminde hasarlar oluştuğu bildirilen açıklamada, çok sayıda trafik lambası, elektrik direği ve reklam panosunun tahrip edildiği kaydedildi. 

Olayların daha fazla büyümemesi için Erciş ilçesinde sokağa çıkma yasağı ilan edildiği kaydedilen açıklamada, askeri birliklere ise Van merkez ve Erciş ilçesinde sorumluluklar verildiği belirtildi.

Mersin 

Tarsus ilçesinde terör örgütü IŞİD'e tepki bahanesiyle düzenlenen izinsiz gösteriler sırasında yakılarak zarar verilen bir okul tatil edildi.

Gece meydan gelen olaylar sırasında molotofkokteyli atılan Tarsus Fen Lisesi'nin bahçesindeki bekçi kulübesi, yemekhanesi, memur odaları ve koridoru yanarken, camları da kırıldı. Meydana gelen olaylar nedeniyle okul tatil edildi. Tarsus'ta terör örgütü IŞİD'i bahane ederek düzenlenen izinsiz gösteriler sırasında açılan ateşte ilçe emniyet müdürü elinden yaraladı.

Barbaros Mahallesi'nde öğle saatlerinde toplanan grup, sloganlar eşliğinde yürüyüş yaptıktan sonra polise taş ve molotofkokteyli attı. Emniyet ekipleri TOMA ve biber gazıyla gruba müdahale ederken ekipleri yönlendirmek için olay yerine giden İlçe Emniyet Müdürü Haydar Çelik, grup arasından açılan ateş sonucu sol el bileğinden yaralandı.

Çelik, olay yerindeki ekiplerin yaptığı ilk müdahalenin ardından Tarsus Devlet Hastanesi'ne kaldırıldı. Emniyet Müdürü Çelik'in kolundan ameliyata alındığı öğrenildi.

Bitlis 

Tatvan, Ahlat, Güroymak ilçelerinde terör örgütü IŞİD'in Kobani'ye saldırmasını protesto eden grupların izinsiz gösterilerinde, okullar, kamu binaları ve iş yerleri zarar gördü. Ahlat ilçesinde HDP İlçe Örgütü öncülüğünde çarşı merkezinde bir araya gelen grup, basın açıklamasının ardından olay çıkardı. Polise taş ve molotofkokteyli ile saldıran gruba polis, tazyikli su ve gaz bombasıyla müdahale etti.

Eğitime pazartesi gününe kadar ara verildi

Diyarbakır valiliğinden yapılan açıklamada, alınan karar gereğince kent genelindeki tüm eğitim kurumlarının 13 Ekim pazartesi gününe kadar tatil edildiği bildirildi.

Diyarbakır'da sokağa çıkma yasağı nedeniyle Spor Toto 2. Lig Kırmızı Grup'ta yer alan Diyarbakır Büyükşehir Belediyespor ile Birlik Nakliyat Düzyurtspor arasında oynanması gereken maç ileri bir tarihe alındı.

Diyarbakır Büyükşehir Belediyespor Futbol Şube Sorumlusu Yılmaz Demir, bugün sahalarında yapmaları gereken Birlik Nakliyat Düzyurtspor maçının Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) tarafından ertelendiğini söyledi.

Yılmaz, "Diyarbakır’da yaşanan olaylar ve Valiliğin sokağa çıkma kararı nedeniyle bugün Birlik Nakliyat Düzyurtspor ile yapmamız gereken maç ileri bir tarihe ertelendi. Maç, TFF tarafından daha sonra belirlenecek bir tarihte Diyarbakır'da oynanacaktır" dedi.

Mardin 

Mardin'de Derik ilçesinde  "ikinci bir emre kadar" sokağa çıkma yasağı devam ederken, Kızıltepe, Nusaybin, Mazıdağı, Dargeçit ve Savur ilçelerinde sokağa çıkma yasağı sona erdi.

Mardin Valiliğinden yapılan açıklamada, 6 Ekim'de il genelinde Kobani'ye destek adı altında yapılan sokak olayları esnasında Derik ilçesinde Üçyol mevkisinde yolu kapatmaya çalışan göstericiler ile aracıyla yoldan geçen bir vatandaş arasında yaşanan gerginlikte 1 kişinin yaşamını yitirdiği, Dargeçit ilçe merkezinde bir iş yeri sahibi ile göstericiler arasında yaşanan gerginlikte ise 2 göstericinin hayatını kaybettiği bildirildi.

Mardin'de dışarıdan gelen takviye kuvvetlerle olaylara müdahale edilmeye devam edildiği belirtilen açıklamada, dün saat 17.00 itibarıyla 6 ilçede ilan edilen sokağa çıkma yasağının Derik ilçesi hariç bugün öğle saati itibarıyla kaldırıldığı kaydedildi. Mardin Artuklu Üniversitesi, 13 Ekim'e kadar eğitim öğretime ara verildiğini belirtti. Kızıltepe Kaymakamı Erdoğan Turan Ermiş de ilçede 2 göstericinin gözaltına alındığını söyledi.

İlçede Kobani'ye destek adı altına başlayan eylemlerin birçok cadde ve sokakta yağmalamaya dönüştüğünü aktaran Ermiş, 10'un üzerinde market, beyaz eşya ve iş yerinin tamamen yağmalanarak yakıldığını kaydetti.

Ermiş, "Halkımıza sağduyu çağrısı yapıyorum. 10'un üzerinde iş yerinin kepenkleri kırıldı. İş yerleri önce yağmalandı, daha sonra yakıldı" dedi.

İlçede, terör örgütü IŞİD'in Suriye'nin Kobani (Ayn el Arap) kentine yaptığı saldırıları protesto için izinsiz gösteri düzenleyen gruplara polis müdahale etti.

Geçici Köy Korucuları ve Şehit Aileleri Federasyonu Başkanı Orhan Kandemir ise 2 gündür devam eden olayların en fazla bölge halkına zarar verdiğini bildirdi.

Bu tür eylemleri kınadıklarını ve son bulmaları için herkesin sağduyulu davranması gerektiğini anlatan Kandemir, şöyle devam etti:

"Kürt esnafı zarar görmüştür. HDP'den daha sağduyulu açıklama ve çağrıların yapılmasını  bekliyoruz. Şehir merkezlerindeki bu provokatif eylemlerine son vermeleri lazım. Bu çözüm sürecini baltalamaktır. Bu tür eylemleri şiddetle kınıyoruz, eylemlere son vermelerini istiyoruz."

İnsan Hakları Derneği (İHD) Mardin Şubesi'nden yapılan açıklamada ise il genelindeki eylemlerde Kerem Karaaslan, Sinan Toprak ve Bilal Gezer'in yaşamını yitirdiği, 2'si ağır 7 kişinin de yaralandığı kaydedildi.

Nusaybin ilçesinde de 3 gündür kapalı olan Nusaybin Cizre karayolu trafiğe açıldı. Yolun açılmasıyla çok sayıda araç, polis kontrolünde geçişe başladı.

Nusaybin Kaymakamlığı tarafından yapılan açıklamada da sokağa çıkma yasağı nedeniyle evlerinden dışarı çıkanların gözaltına alınacağı bildirildi.

Siirt

Siirt'te sokağa çıkma yasağının ardından şehrin önemli noktalarda asker görev almaya başladı. IŞİD bahanesiyle düzenlenen izinsiz gösterilerin sona ermesi için aralarında Memur-Sen, Tüm Eğitim-Sen, Ticaret ve Sanayi Odası temsilcileri, HDP ve DBP il başkanlarının bulunduğu heyet, Vali Mustafa Tutulmaz ve Belediye Başkanı Tuncer Bakırhan ile görüştü.

İl Emniyet Müdürlüğünden alınan bilgiye göre, il merkezinde 2 gündür devam eden olaylarda polise taş, molotofkokteyli ve havai fişeklerle saldıran, kamu ve özel binalara zarar verdikleri tespit edilen 23 kişi gözaltına alındı.

Cumhuriyet Meydanı'nda da polislere av tüfekleriyle açılan ateş sonucu 2'si özel harekatçı olmak üzere 3 polis yaralandı.Yaralanan polislerin hayati tehlikesi bulunmadığı öğrenildi. İzinsiz gösteriler sırasında yakılan kamu binalarında temizlik çalışması başlatıldı. Kendi imkanlarıyla

Bu konularda ilginizi çekebilir