On kişiden sadece altısı güvende hissediyor

OECD araştırmasına göre Türkiye’de insanların sadece yüzde 60’ı, gece sokakta yalnız yürürken güvende olduğunu belirtiyor. Bu oran OECD ülkelerinde ortalama yüzde 69.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

kezban_saglik-016.jpg

OECD, tam olarak bunu sormuş: Yaşadığınız şehirde gece sokakta yalnız yürürken kendinizi güvende hissediyor musunuz? Mesela, Norveç’te insanların yüzde 86’sı ‘biz güvendeyiz’ demiş. Norveç, bu oranla 37 ülke arasında liste başında. Onu, İspanya takip ediyor. İspanya’da insanların yüzde 85’i yaşadıkları şehirde kendilerini güvende hissediyor. Üçüncü sırada (yüzde 84) Slovenya var. En güvenli ilk 3 ülke böyle. 

Peki, listenin sonunda hangi ülkeler var? Kendisini güvende hissetmeyen ülkeler hangileri? Listenin sonunda (yüzde 37) Brezilya geliyor. Sondan ikinci ülke (yüzde 47) Macaristan. Sondan üçüncü ülke ise (yüzde 52) Meksika. OECD ülkelerinda ortalama olarak ise insanların yüzde 69’u, gece sokakta kendisini güvende hissettiğini ifade ediyor. Peki, Türkiye’de durum nedir? Güvende miyiz? OECD’nin “How’s Life? 2015: Measuring Well-Being” çalışmasında Gallup World Poll’a dayandığırdığı verilere göre Türkiye’de insanların yüzde 60’ı gece sokakta yalnız yürürken kendisini güvende hissetiğini söylüyor ve bu oran ile 37 ülke arasında, 30’uncu sırada yer alıyor. Yani, durum pek iç açıcı değil. 

Güvensizlikle baş etmek güçtür 

Sağlık sayfasında güvenlik meselesinin ne işi var? Şöyle: Ruh sağlığımız büyük ölçüde günlük yaşadığımız olaylarla şekilleniyor. Okuduğumuz veya izlediğimiz haberler, yaşadığımız şehirde meydana gelen insan varlığını tehdit eden bir takım terör olayları ruh sağlığını önemli düzeyde etkiliyor. Bakın mesela, Anadolu Sağlık Merkezi’nden Uzman Psikolog Selin Karabulut, “Sokakta yürürken güvende hissetmemek insanı tehlike altında hissettirir. Çünkü güvensizlik içinde ölüm endişesini de içinde barındıran, kişinin benliğine, yaşamına, sevdiklerine, yaşantısına tecavüz şüphesini düşündürten baş etmesi oldukça güç bir duygudur” diyor. Karabulut’un belirttiğine göre kişinin kaygısı ne kadar artarsa kendisini o kadar tehlikede hissediyor, kaçınma davranışları sergiliyor. Mesela o caddeden yürümemeyi, o toplu taşıma aracını kullanmamayı tercih ediyor. Bu şekilde fobiler geliştiriyor." 

Depresyona neden oluyor 

İstanbul Florence Nightingale Hastanesi’nden Uzm. Psikolog Emrah Polat da kişiyi çok korkutan, dehşet içinde bırakan, çaresizlik duyguları yaratan olayların uzun süren ruhsal sorunlara yol açtığını söylüyor. Bu tür ruhsal problemlerin yaşanmasındaki ana etkenin kişilerin yaşamlarına yönelik tehdit unsuru oluyor olmasına bağlayan Polat, ruhsal travmalardan sonra sık görülen rahatsızlıkların stres bozukluğu ve depresyon olduğunu belirtiyor. Peki, ne yapmak gerekiyor? Yanıtı yukarıdaki 'uyarı' kutularında bulacaksınız!

"Tramva birimleri kurulmalı"

► İstanbul Florence Nightingale Hastanesi Uzm. Psikolog Emrah Polat: 
Güvensiz alan ya da tehdit algısı çözüm üretilmesi gereken bir durum olarak karşımıza çıkıyor. Sorun yaşama ihtimaline karşın toplum sağlığı birimleri desteklenmeli, travma birimleri kurulmalı ve ruh sağlığı anlamında iyileştirici adımlar atılmalı. Özellikle bireysel anlamda mutlaka bir uzmandan destek alınmalı, çünkü bireysel olarak oluşabilen bu tür bir sorunun üstesinden gelinemeyebilir.

Kendinizi güvende hissetmediğiniz zaman ne yapmalısınız?

► Nelerin üstesinden gelip nelerin üstesinden gelemeyebileceğinizi analiz edin 

► Sizi güvende hissettirmeyen unsurların ne olduğunu tespit etmeye çalışın 

► Değiştirebilecekleriniz, alternatifl eriniz olup olmadığını kontrol edin 

► Duygu ve düşüncelerinizi paylaşmaktan çekinmeyin  

► Profesyonel yardım alın

cats111.jpg

Bu konularda ilginizi çekebilir