Ön yargı, keçi eti tüketimini azaltıyor

ABD ve Avrupa'da lüks tüketim maddeleri arasında yer alan, kuzu etine göre daha sağlıklı olduğu belirtilen keçi etinin, ön yargılar nedeniyle Türkiye'de yeterince tüketilmediği bildirildi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ADANA -  Gelişmiş ülkelerde lüks tüketim maddeleri arasında yer alan keçi etinin, "bağırsakları bozduğu, sert olduğu ve koktuğu" gibi ön yargılar nedeniyle Türkiye'de yeterince tüketilmediği belirtildi. 

Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Ziraat Fakültesi Zootekni Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nazan Koluman,   yaklaşık 5 yıldır keçi eti üzerine çalışma yürüttüklerini söyledi. 

Prof. Dr. Koluman, son yıllardaki destek sayesinde keçi sütünün hak ettiği yeri aldığını ancak bazı ön yargılar nedeniyle etinin yeterince talep görmediğini vurguladı. 

Keçi etinin, sağlık açısından da faydalı olduğuna dikkati çeken Koluman, şunları kaydetti: 

"Çoğu insan, 'keçi eti bağırsakları bozuyor, sert, kokuyor' diyor. Bunlar, ön yargı. Keçi eti, gelişmemiş ülkelerde belki mecburiyetten tüketiliyor ancak gelişmiş ülkelerde lüks tüketim maddeleri arasında yer alıyor. Örneğin Yunanistan'da şükran günlerinde hindi yerine keçi eti tercih ediliyor. İspanya'da, Meksika'da keçi eti yoğun tüketiliyor. Çok lezzetli, B vitamini içeriği yüksek ve metabolizmayı hızlandıran etkisi var. Özellikle kalp damar sağlığı açısından tüketilmesi öneriliyor. Son günlerde ABD'de özellikle kilo vermek isteyenlerin diyetlerinde keçi eti bulunursa çok daha hızlı kilo verileceği yönünde araştırmalar var." 

Koluman, değerli olmasına karşın bu etin az tüketilmesini sorguladıklarını anlatarak, "Keçi etinin kendine has pişirilme şekli var. Bu konuda kamuoyuna doğru bilgi verilirse üretim yapan çiftliler de mağdur olmaz. Yetiştiriciler oğlaklarını satamadığı için ciddi zarar görüyor. Konya'daki bilimsel bir toplantıda, 50 liraya canlı oğlak satıldığını duyduk. Bu, çok düşük fiyat. Keçi etinin kuzu etinden hiçbir farkı yok. Aksine kuzu eti kadar yararlı ve yağ içeriği düşük" dedi. 

Bu konularda ilginizi çekebilir