”Önümüz açılıyor ama yapılması gerekenler var”

TOBB Yönetim Kurulu Başkanı Hisarcıklıoğlu, "2010'a umutlu bakıyorum. Yapılması gerekenler yapılırsa çok daha iyi olacak'' dedi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

KOCAELİ - Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Yönetim Kurulu Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, ''2010'a umutlu bakıyorum. Verdiğimiz rakamlara göre önümüz açılıyor ama yapılması gerekenler var. Yani iyi olacak, İyi olacak ama yapılması gerekenler yapılırsa çok daha iyi olacak'' dedi.

Hisarcıklıoğlu, TOBB ile Ekonomi Gazetecileri Derneği (EGD) tarafından Kocaeli Kartepe'de düzenlenen Kartepe Ekonomi Zirvesi'nde basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

Bir gazetecinin, ''Gömleğiniz toz pembe bir renk taşıyor ama konuşmalarınız pek öyle değil. 2010'a nasıl bakıyorsunuz?'' sorusuna Hisarcıklıoğlu, şu karşılığı verdi:

''Konuşmam da pembe, 'ben gelecekten umutluyum' diyorum. 2010'a umutlu bakıyorum. Kesinlikle hiçbir zaman hayatımın hiçbir devresinde umutsuz olmadım. 2010'un başlangıcındaki verilere baktığınız zaman müthiş umut verici rakamlar var. Bunun desteklenmesine ihtiyaç var diye öyle söyledim, sakın umutsuzluk falan çıkmasın. 2010'a ilişkin verdiğimiz rakamlara göre önümüz açılıyor ama yapılması gerekenler var, onu söylüyorum. Yani iyi olacak, iyi olacak ama yapılması gerekenler yapılırsa çok daha iyi olacak. Hiç negatif olmadım, hep umutluyum ben. Nelere dikkat edilmesi gerektiğini koydum ortaya, bunları siyasi mülahazayla yapmadım'' diye konuştu.

''Bu sene erken seçim bekliyor musunuz?'' sorusuna üzerine Hisarcıklıoğlu, ''Başbakan MÜSİAD'da 'yok' dedi haberiniz olsun. 337 milletvekili var, 'yok' dediyse 'yok' diyeceğiz'' diye konuştu.

Hisarcıklıoğlu, vergi ve prim borçlarının yeniden yapılandırılmasına ilişkin, devletin istihdam artırıcı destekler verdiğini, ancak devlete borcun olmaması şartını aradığını hatırlatarak, ''Şimdi bunların devlete borcu var öbür taraftan da özellikle istihdam üzerindeki yükler açısından devlete çok önemli katkıları var. Özellikle bu devrede defosuz hale getirmek lazım ki onlara katkı sağlamaya ve finans noktasında destek olmaya devam edilsin. İşin özü bu. Bu prim yeniden yapılandırılması bir ihtiyaç. 'Bu iş adamları af ister maf ister' demeyin'' şeklinde konuştu.

"Türkiye lojistik ana arteri olacak"

Hisarcıklıoğlu bir soru üzerine, Fransız Ekonomi Bakanının, bir Japon iş adamına ''1 milyar doların olsa hangi ülkelere yatırım yaparsın'' diye sorduğunu, onun da ''500 milyon dolarıyla Brezilya'ya enerji üzerine, 500 milyon dolarıyla da Türkiye'ye lojistik üzerine yatırım yaparım'' dediğini anlattığını aktardı.

Hisarcıklıoğlu, şöyle devam etti:

''Türkiye'nin geleceğinin hangi noktada olduğunu düşünün diye söylüyorum. Türkiye önümüzdeki dönemde bir lojistik ana arteri olacak. Çünkü dünyanın üretimi tekrar Türkiye'nin doğusunda olmaya başladı. Yüzde 51'i Türkiye'nin doğusunda. Tüketim de Türkiye'nin batısında. Türkiye eğer rolünü iyi oynarsa tarihi İpek Yolu'nun canlandırılması dahil olmak üzere eğer bunları oynayabilirse önümüzdeki dönemde tekrar ticaret yollarının üzerinde olan ve dünyanın lojistik ana merkezlerinin ticaretinin ana toplar ve atardamarının olduğu yer Türkiye olacak. Ama rolümüzü iyi oynamamız lazım.''

Bunun bir strateji ve hedef işi olduğunu vurgulayan Hisarcıklıoğlu, gümrük kapılarını modernleştirme çabalarının da altında bunun yattığını anlattı. Bu konuda Suriye ve Gürcistan'la görüşmelerinin devam ettiğini dile getiren Hisarcıklıoğlu, ''Ticaret yollarının üzerinde oturursanız huzur içinde yaşarsınız. Dünyadaki hiçbir ülke buradaki huzuru bozmak istemez, mal akışında aksaklıklar olur diye. Ticaret yollarının üzerinde oturursanız zenginlik bulaşır'' diye konuştu.

"Başbakan siyasetçi, biz siyasetçimiyiz?"

Hisarcıklıoğlu, Türkiye'nin fert başına milli gelirde Avrupa ve ABD'deki seviyelere yaklaşması için onlardan daha fazla büyümesi gerektiğini dile getirerek, Türkiye'nin AB ülkelerinin 3,5, ABD'nin 4,5 katından daha fazla büyümesi gerektiğini vurguladı. TOBB Başkanı, "Ne olur köşelerinizde değerlendirirken, başarıyı, başarısızlığı buna göre değerlendirin. Değerlendirirken sadece rakam ile rakamı, yüzdeyi mukayese ettiğiniz zaman yanlış oluyor" dedi.

Bir gazetecinin, "Biz yapmıyoruz da Başbakan yapıyor" ifadesi üzerine, "Ya, sen doğrusunu yap. Ben sana doğrusunu söylüyorum. Başbakan siyasetçi, sen siyasetçi misin, ben siyasetçi miyim? O iyi olanları söyleyecek, muhalefet kötü olanları söyleyecek ama biz mukayesemizi yaparken doğru yapalım" diye konuştu.

Hisarcıklıoğlu, uzun vadede yapılması gerekenlere ilişkin, güçlü ekonomi için kaliteli demokrasi gerektiğini vurgulayarak, "Bunları sakın birbirinden ayrı olarak düşünmeyin; demokrasi ve ekonomi. Onun için bu iki alandaki yapısal reformları öncelik sırasına bakmaksızın hızla yapıyor olmamız lazım" dedi.

Hisarcıklıoğlu, güçlü ekonomi için kamu idaresi reformu yapılması gerektiğini, kayıt altına sistemi sokmadan kaliteli demokrasiden bahsedebilmenin mümkün olmadığını, bunun için vergi sistemini kaliteli, şeffaf ve ödenebilir bir hale getirmek gerektiğini söyledi.

TOBB Başkanı, "Şu anda içeriye olan borçlarını takip edemediğimiz, belediyelerin harcama alanları yarın bize ne yük getirecek bilmiyoruz. Özellikle eğitim sistemi ve beceri dönüşümünü ele almamız lazım. Yeni bir Anayasa ki biz ilk günden beri söylüyoruz baştan aşağı yeni bir anayasa, siyasi partiler ve seçim yasası, hukuk, yargı mevzuat reformlarını hızlı yapıyor olmamız lazım. Türkiye'nin gündeminde, tartışması ve ortak akılla kamplaşmadan çözmesi gereken işler bunlar. Bu yapısal reformları yapamadığımız sürece ben bunları talep etmeye devam edeceğim, inşallah bir gün birileri gelecek yapacak. Ama bunu bir an önce yapmamıza ihtiyacımız var" şeklinde konuştu.

Bu konularda ilginizi çekebilir