Orman bakanları İstanbul'da buluşuyor

Dünyanın 50 ülkesinden orman bakanı İstanbul'da düzenlenen BM Orman Forumu'nda ormanların geleceğini ele alacak -Dünya ormancılığının günümüzdeki durumunun da tartışılacağı forumun ana teması "Ormancılık ve Ekonomik Kalkınma" olacak.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Dünyanın 50 ülkesinden orman bakanı İstanbul'da düzenlenen Birleşmiş Milletler (BM) Orman Forumu'nda (UNFF) ormancılığın günümüzdeki ve gelecekteki durumunu ele alacak.

UNFF, 8-19 Nisan tarihlerinde, İstanbul Lütfi Kırdar Kongre Merkezi'nde toplanacak. Forumun açılışını, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan yapacak. 197 ülkenin bakan düzeyinde davetli olduğa foruma, 50'nin üzerinde ülkenin orman bakanı katılacak.

Dünya ormancılığının günümüzdeki durumu ve geleceğinin tartışılacağı forumun ana teması "Ormancılık ve Ekonomik Kalkınma" olacak. Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, Ekvator Orman Bakanı ile forumun eşbaşkanlığını yürütecek.

Forumun gerçekleşeceği tarihlerde, Lütfi Kırdar Kongre Merkezi'nin bulunduğu kongre vadisi, BM'nin kontrolünde bulunacak. Vadinin forum sırasındaki güvenliğini, BM ve Emniyet birlikte sağlayacak. Lütfi Kırdar Kongre Merkezi'nin çevresine kurulan bariyerlerde ise güvenlik yetkisi BM'de olacak. BM tarafından verilen kimliklere sahip olmayan hiç kimse kongre vadisine giremeyecek.
    
Türkiye'nin önerisi "Orman Fonu"
    
BM Orman Forumu'nda, Türkiye'nin önerisiyle bir "Orman Fonu" oluşturulması gerekliliği de masaya yatırılacak. Orman Fonu'nun amacı, gönüllülük esasına dayanarak, orman varlığı az olan, çölleşmeyle mücadele eden az gelişmiş ülkelerde, ağaçlandırma çalışmalarının yapılmasını sağlamak olacak. Türkiye, bu fonun oluşturulması konusunda, diğer katılımcı ülkelerden destek isteyecek. Öte yandan Orman ve Su İşleri Bakanlığınca, BM Orman Forumu için İstanbul'a gelecek 2 bin civarındaki konuktan her biri için fidan dikilerek, bir hatıra ormanı oluşturulacak.