Ortadoğu'daki Türk imzası

Değişim Yelpazesi'nde bu hafta, yurtdışında başarılı bir işhayatı olan Nuran Acar var

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 

Bu hafta Ortadoğu ülkelerinde yaşayan, başarılı iş yaşamları ile dikkati çeken Türkler'den birinin anlattıklarına yer veriyoruz. Ekonomileri ile göze çarpan Ortadoğu ülkelerinden Birleşik Arap Emirlikleri'nde yaşayan Nuran Acar konuğumuz oluyor. Önceki yıllarda Kuveyt'te bulunmuş, bölgedeki iş olanakları ve Türk çalışanlar konusunda bilgiler edinmiş Mine Alptekin aracılığı ile Nuran Acar'ın kariyer öyküsü ve önerileri…

Mine Alptekin anlatıyor…

Kuveyt'te kaldığım süreçte yazdığım yazılarla sanırım Türkiye'den birçok kişide Ortadoğu'daki olanaklar ile ilgili farkındalık yarattım. Dünyanın her tarafından hala e-mailler alıyor ve sizlerden gelen sorulara cevap vermeye çalışıyorum.

Şu anda Türkiye'de yaşıyorum. Güzel bir olanağı ülkemde yakaladım ve hiç düşünmeden geri döndüm. Ama döndüğümde, hala iş aramakta olan, umutsuzca işsiz kalmanın depresyonunu yaşayan çok kişi gördüm, tanıdım. Sadece Kuveyt değil, Ortadoğu'daki değişik ülkelerde yer alan başarılı vatandaşlarımızın öyküleri, onların desteği ile yeni olanakları tanıtma fırsatı yaratabileceğime inanıyorum.

Durağımız Abu Dhabi- Birleşik Arap Emirlikleri…

Geçtiğimiz yıllarda, krize rağmen hızla büyüyen, Dubai'nin bilinirlik bayrağını elinden alan bir ülke Birleşik Arap Emirlikleri. Sanatsal  faaliyetleri, elit halkı ve modern Arap kimliğiyle, bölgenin en ilgi gören ülkelerinden biri.

Nuran Acar ile Kuveyt'te yaşarken tanışmıştık, o zamanlar Hilton Oteli'nde üst düzey yönetici olarak çalışıyordu. Yeni fırsatlar sonucunda kariyerini Abu Dhabi'de sürdürmeye karar Verdi.

Nuran Acar'ın  kendi anlatımı ile, kendisini tanımaya başlayalım…

1963'te küçük şirin bir belde olan Ağva'da doğdum, orta öğrenimime Istanbul'da Üsküdar Kız Lisesi'nde devam ettim. 1979 senesi  eğitim hayatımda bana şu anki yaşam stilimi belirleyen bir yön verdi.

AFS imtihanlarini geçtim ve Amerika'da Cleveland Beachwood High'da değişim öğrencisi olarak dünyaya gözlerimi yeniden açtım. Bu dönem sonraki hayatımda ne yapmam gerektiğini ve yeteneklerimi hangi iş alanında sergileyeceğimi belirleyen bir dönem oldu. Turizm…

Neden Turizm? Turizm, zaten ailemden dolayı bana uzak olmayan bir konuydu.

Amerika dönüşümde üniversite için ilk tercihim Boğaziçi  Üniversitesi turizm bölümü oldu. Okula devam ederken bir yandan da Visitur, VIP ve Setur'da aktif görevler aldım. Üniversiteyi bitirdiğimde Setur'un incoming turizm departmanı icin yaptığı iş teklifi beni yine renkli,dinamik bir temponun içine attı ve Türkiye'yi farklı bölgeleri, gelenek ve görenekleri, yaşam stilleri ile tanıma olanağı sağladı. Istanbul Hilton, gruplarımı yerleştirdiğim otellerden biriydi. 1985 yılında Hilton'dan kendimi geliştirebileceğim bir departmanda asistanlık teklifi geldi. Otelcilik hiç düşünmediğim bir alandı, ancak

araştırdığımda hızla ilerleyebileceğimi ve yeteneklerimi kullanabileceğimi anladım.

Beni "management trainee" (yönetici adayı) olarak yetistirip dünyanın her yerindeki Hilton'larda görev üstlenebilen uluslararası bir elçi haline getirdiler sonunda… Isviçre Basel Hilton'daki eğitim programlarının ardından Ankara Hilton'un açılışına "Executive Housekeeper" (kat hizmetleri yöneticisi) olarak atandım.

25 yaşında aldığım bu büyük sorumluluk beni şu anki hayatıma biraz daha yaklaştırdı.

Daha sonra tekrar Istanbul'a döndüm. 2001 yılına kadar Boğaziçi Üniversitesi'nde konuk hoca olarak haftada 3 gün ders verip bir yandan da Conrad Istanbul Otel'in açılışında Kat Hizmetleri ve Misafir İlişkileri Direktörü olarak görev yaptım. 1990'lı yıllar oldukça yoğun tempolu bir dönemdi benim için. Dünyanın çeşitli yerlerindeki Conrad Otel'lerinin açılışlarında görev almam gerekiyordu. Conrad Brüksel, Conrad Kahire ve daha niceleri. Conrad Hilton üst düzey yöneticilerinin de desteğiyle TUGEV eğitmeni olarak güneydeki birkaç otele eğitim verirken, bir yandan da Boğaziçi, Kadir Has, Swiss Otel Turizm ve Istanbul Teknik Turizm sertifikasi programlarında düzenli olarak öğretmenlik yapmaya devam ettim.

2002'de Ortadoğu'daki Hilton'un ilk büyük resort'u olan Kuveyt Hilton açılışı icin yapilan teklif oldukca cazip geldi. Sadece bir sene icin gittiğim bu yeni şehirde 6 sene yaşadım. Ortadoğu ve çevresindeki otel açılışlarına destek verdim. Sahara Gulf Club, Cidde Hilton Qasr Al Sharq Palace, Kuala Lumpur gibi…

Kuveyt'ten sonra Abudhabi'ye gelis hikayeniz?

Abu Dhabi'ye gelmek aslında ilk başta hic düşünmediğim birşeydi. Çünkü aynı zamanda Şangay Conrad açılışı icin bir teklif almıştım ve bu teklif farklı bir kültürü öğrenmem açısından daha cazip geldi. Abu Dhabi Hilton'un programına destek vermem için hazırladığı özel bir paket ve 50 yaşıma 3 sene kala aileme biraz daha yakın olma  isteği beni Ortadoğu'nun yeni bir sehrine yola çıkardı. Şimdi Abu Dhabi (yeni Hilton stüdyo apartmanım ve yeni işim )- Kuveyt – (asıl evim ve eşim) –Istanbul (okuyan kızım ve oğlum) hattı arasında dinamik yaşantıma devam ediyorum.

Rolünüzün zorlukları ve keyif veren yanları neler?

Bu konuda tüm gazeteyi kaplayacak kadar bilgi verebilirim ama işimin 3 noktada hem avantaj hem de dezavantajlarından söz etmek isterim. Öncelikle, dünyanin her yanından farklı kültürdeki takım arkadasları ile çalışmak, renkli ve yetenekleri geliştiren bir iş

ortamı sağlıyor. Öte yandan da, insanın hem kendisiyle hem de beraber çalıştığı insanlarla rekabeti ,adaptasyon çabası ve bunların getirdiği artı stres zorluklar arasında.

Aynı ikilemden servis verdiğim misafirler konusunda da söz edebilirim. İş veya tatil için dünyanın her yerinden konaklamaya gelen misafirlere sunduğumuz servisten tamamen memnun kalıp sevgi ve takdir dolu sözlerle ayrılmaları işimin keyifli yanları. Öte yandan; ne yaparsan yap bir türlü memnun olmayan konuklara çözümler sunabilmek, en doğru aksiyonu uygulayabilmek için saatlerce kafa patlatmak ve koşturmak belli bir gerilime sebep oluyor.

Otellerin en büyük departmanlarından biri Housekeeping.  Misafir Servis Hizmetleri, Çevre Düzenleme, Peyzaj ve Çamaşırhane, Kuru Temizleme gibi servisleri Housekeeping'in altında.  Dolayısıyla, bu bölümde eğitmek, yönlendirmek ve organize etmek gereken çok sayıda eleman var. Housekeeping daha yeni yeni tüm dünyanın önemsemeye başladığı bir alan. Artık insanlar temiz, hijyenik ve güvenilir bir ortamda konaklamanın ne kadar önemli olduğunun farkında. Bu kalitede servis sunabilmek, ancak "7*24" çalışmanızla ve isinizi sahiplenmeniz ile mümkün olabiliyor. Bu da bir çok şeyden ödün vermek anlamına geliyor.

Türkleri Ortadoğu'daki iş olanakları açısından nerede görüyorsunuz? Başarılılar

mı sizce? Doğru secimlerle mi ordalar, kendiliğindenlik mi yoksa bu durum?

Buradaki Türklerin sayısı gün geçtikçe daha da artıyor. Onları pek çok alanda görmek tabi ki cok mutlu ediyor beni. Özellikle de banka sektörü çalışanları ve yöneticileri, insaat proje müdürleri, mühendisler, mimarlar, doktorlar, dişçiler ve telekomünikasyon çalışanları arasında Türkler yaygın. Sanat ve kültür alanında da oldukca basarili projelere imza atıyorlar.

Sizce Türkleri başarılı kılacak özellikler neler? Ortadoğu'ya gelmek isteyenler

nelere dikkat etmeli? Hangi özellikler olmazsa olmaz?

Türkler Ortadoğu'da diğer milliyetlere göre, daha çok ilgi ve mevki sahibi durumundalar. Sanırım din de burada etkenlerden biri bu ilgi ve alaka konusunda. Tanıştığım

Türklerin önemli bir çoğunluğu iyi eğitimli, birkaç yabancı dil bilen, önemli zincir şirketlerde çalışan insanlar. Arap Emirliklerinden ortaklarla kendi ticari sirketlerini kuran ve gıda, tekstil, mucevher konularında basarılı işler yapan Türkler de var.

Ben, Abu Dhabi Türk İş Konseyi'nin  aktif üyelerinden biriyim. Toplantılarımızda burada daha çok alanda iş olanakları sağlayacak baglantılar kurmak üzerinde çalışıyoruz. Turizm sektöründe çalışanlar, otel müdürleri de geçen sene itibarıyla artmaya başladı yeni otellerin açılışı sayesinde.. Abu Dhabi bugün diğer körfez ülkelerine parasal konularda destek olabilecek zenginliğe sahip gözönünde bir merkez. Burada bulunduğum 2 sene zarfında ekonomik ve çevresel gelisimleri çok yakından takip etme şansım oldu. Doğru mekanda doğru zamanda olduğumuza inanıyorum.

Hangi özellikler şart burada çalışmak için…. Eğitim ve yabancı dil tabi ki ilk sahip olunması gereken özellikler.  Bunun yanında adaptasyon, iletişim, planlama ve organizasyon yetenekleriniz de varsa birçok yerde hatta Abu Dhabi devlet makamlarında bile çalışma olanağınız olabilir…

Otel sektörüne başvuracak kişilere yönelik hangi web adreslerini önerirsiniz?

 

Özellikle verebileceğim bir web sitesi yok.  Dünyadaki bütün 5 yıldızlı otel zincirlerinin temsilcileri var burada. Doğrudan onların sitelerine girip insan kaynaklarina basvurmak en kolay ve en sağlam yol otellerde yer alabilmek icin. Ayrıca, Abu Dhabi tourism authority web sitesine girip turizm alanındaki gelişmelerden haberdar olmak ve iş fırsatlarını takip etmek de mümkün. Insan kaynakları, eğitim, öğretmenlik ve audit henüz Türklerin pek fazla görev almadığı alanlar. Bu sektörleri de gözönünde bulundurmakta yarar var.

www.datassist.com.tr

 

Bu konularda ilginizi çekebilir