”Ortak noktalara odaklanma zamanı”

Cumhurbaşkanı Gül, Medeniyetler İttifakı İkinci Forumu katılımcıları onuruna Dolmabahçe Sarayı'ndaki yemekte konuştu

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

İSTANBUL - Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, "Türkiye'nin hem Medeniyetler İttifakı'nda, hem de uluslararası düzeyde tüm dünyada işbirliği ve barış içinde bir arada yaşama, diyalog ve uyum bakış açısıyla her türlü çabayı harcamaya devam etmeye kararlı olduğunu" belirterek, "Hepimiz en az aşırılık taraftarları kadar cesur olmalıyız. Farklılıklarımıza değil ortak noktalarımıza odaklanmanın zamanıdır" dedi.

Cumhurbaşkanı Gül, Medeniyetler İttifakı İkinci Forumu katılımcıları onuruna Dolmabahçe Sarayı Mabeyin Salonu'nda verdiği yemekte yaptığı konuşmada, bu akşam bir araya toplanma amaçlarının, foruma ev sahipliği yapan İstanbul'un sıra dışı karakteri ile tam bir uyum içinde olduğunu belirterek, İstanbul'un, Avrupa ve Asya arasında köprü oluşturması gibi, farklı kültürleri birbirine bağlamayı ve anlayış farklılıkları arasında köprü yaratmayı amaçlayan bir inisiyatife yeni bir tuğla koymak üzere toplandıklarını kaydetti.

Gül, Medeniyetler İttifakı'nın, hızlı gelişmesinin ve daha iyiye doğru gidiş için bir etki yapmış olmaya başlamasının herkes için iyimserlik kaynağı olduğunu ifade ederek, bu inisiyatife gösterilen küresel ilginin, uluslararası toplumun çatışmalar yerine işbirliği ve uyumdan oluşan bir ortamdan yana açık tercihini ortaya koyduğunu vurguladı.

Daha gidilecek çok yol olduğunu ifade eden Gül, iletişim çağında küreselleşmenin etkilerinin çeşitli şekillerde hissedildiğini dile getirdi.

Gül, yeni tehditler arasında terörizmin en üst sırada yer aldığını, dini ve etnik aşırılık ve hoşgörüsüzlüğün anti-semitizm, İslam korkusu ve diğer şekillerde ortaya çıktığını belirterek, "11 Eylül'ün geniş etkileri ile birlikte bu koşulların dünyada farklı inançlar ve dinler arasında karşılıklı güvensizlik, korku ve kutuplaşmaya neden olduğunu gördük" dedi.