OSB’ler doğalgaz indiriminin sürmesini istiyor

Organize Sanayi Bölgeleri’nin indirimli doğalgaz kullanımına ilişkin uygulamanın süresi 30 Ekim’de doluyor, OSB’ler tedirgin.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME
Hüseyin GÖKÇE
İSTANBUL - Organize Sanayi Bölgeleri’nin (OSB) indirimli doğalgaz kullanımına ilişkin uygulamanın süresi 30 Ekim’de doluyor. Bu durum OSB’leri tedirgin ederken, OSBDER Başkanı Hüseyin Kutsi Tuncay, şu ana kadar BOTAŞ’tan sözleşmelerin yenilenmesi konusunda sinyal alamadıklarını belirterek, maliyetleri zaten yüksek olan OSB’lerin bir de bu sıkıntıyla karşı karşıya kalmaması gerektiğini söyledi.
Türkiye’de sayıları 262’ye ulaşan organize sanayi bölgelerindeki indirimli gaz uygulamasıyla ilgili DÜNYA’nın sorularını cevaplandıran Tuncay, belirsizliğin bir an önce giderilmesi gerektiğini kaydetti. Tuncay, Türkiye’nin İran’la yaptığı doğalgaz anlaşması uyarınca satın almadığı gazın parasını öderken, gazın en büyük kullanıcısı konumunda olan OSB’lerde kullanımı azaltacak politikalardan kaçınılması gerektiğini ifade etti.
Tuncay, “BOTAŞ yıllık 100 milyon metreküpün üzerinde gaz kullanan OSB’lerle geçen yıl masaya oturdu ve kullanım miktarına göre yüzde 5-12 arasında indirim uyguladı. Sözleşmelerin süresi 30 Ekim’de doluyor. BOTAŞ şu ana kadar herhangi bir fiyat açıklaması yapmadı. Bizim yaptığımız başvurularda da ser verip sır vermediler. Yeni anlaşma şartlarını açıklamadılar” diye konuştu. İndirimin kalkmasının fiyatlara zam yapılması anlamına geldiğinin altını çizen Tuncay, “Zaten OSB’ler destek ve teşvik konusunda büyük sıkıntı çekiyor. Bir de girdi maliyetlerini artıracak uygulama, sıkıntının boyutunu artıracaktır” dedi. Tuncay, “Küresel rekabet koşullarında ürün satış fiyatlarını artıramayan firmaların varlıklarını sürdürebilmeleri için üretim maliyetlerini düşürmekten başka seçenekleri kalmadı. Bu bağlamda, OSB’lerde doğalgaz indirimi uygulamaları sanayicilerin can simidi olmuştur.
Gaz tedarikçileri ile OSB’ler arasında imzalanan gaz alım sözleşmelerinin bu ay sonuna kadar ya yenilenmesi ya da feshedilmesi gerekiyor. Ancak, 2011 yılında indirimlerin sıfırlanacağı veya yüzde 1-2 gibi sembolik oranlara düşürüleceğine ilişkin duyumlar almaktayız” diye konuştu.
Haberin ayrıntıları bugünkü DÜNYA Gazetesi'nde
Bu konularda ilginizi çekebilir