Otomotiv, krizin panzehiri oldu

Ocak ayında alınan siparişler ve ciro ile üretim ve ihracat göstergeleri, aylardır devam eden krizden çıkış işaretleri ve canlanmanın başladığı sektör sayısının giderek arttığını ortaya koydu.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Naki BAKIR

ANKARA - Küresel krizin ağır hasara yol açtığı sanayide, ocak ayında alınan sipariş, ciro, üretim ve ihracat göstergeleri, son aylarda başlayan canlanma ve krizden çıkış işaretlerinin somutlaştığı alt sektörlerin giderek arttığını ortaya koydu.

Otomotiv, özellikle ocakta kaydettiği performansla, krizden çıkışta en önde koşan sektörlerin başında geldi. DÜNYA'nın TÜİK verilerinden yaptığı belirlemeye göre, ocak ayında alınan siparişlerde geçen yılın aynı ayına göre yüzde 46.4, ciroda da yüzde 43.6 artışla otomotiv, tüm sektörler içinde birinci oldu.

Otomotiv, üretim kaleminde ise yüzde 66.8, ihracatta da yüzde 64 artışla ikinci sırada yer aldı. Siparişlerde, birçok alt sektörde gözle görülür bir canlanma olduğu, bunun da üretim, ihracat ve ciro artışını beraberinde getirdiği gözlendi.

Siparişlerde otomotiv sektörünü yüzde 36.8'le büro makineleri ve bilgisayar imalatı, yüzde 33.6 ile radyo, tv, haberleşme cihazları, yüzde 28.9'la makine ve teçhizat, yüzde 20.3'le diğer ulaşım araçları, yüzde 20.1'le tekstil, yüzde 17.7 ile kağıt, yüzde 11.8'le kimyasal ürünler izledi.

Haberin ayrıntıları bugünkü DÜNYA Gazetesi'nde

 

Bu konularda ilginizi çekebilir