Otomotiv şirketleri kârlarını katladı

Volvo ilk çeyrek karını ikiye, Mitsubishi üçe katlarken, Volkswagen ise 1,71 milyar dolar kar etti.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

STOCKHOLM/FRANKFURT - Otomobil üreticisi Volkswagen, ilk çeyrekte 1,71 milyar euro (2,5 milyar dolar) net kar elde etti.

Şirketin geçen yıl ilk çeyrekte 848 milyon euro olan faiz ve vergi öncesi karı ise bu yıl 2,91 milyar euroya çıktı. Şirketin gelirleri ise yüzde 31 artışla 37,4 milyar euroya ulaştı.

Karın artmasında, Kuzey Amerika ve gelişmekte olan Asya ve Güney Amerika pazarındaki güçlü satış büyümesinin etkisi oldu.

Çin, Meksika ve Arjantin pazarında yüzde 20 veya daha fazla satış büyümesi yaşandı. Batı Avrupa'daki satışlardaki büyüme ise daha yavaş oldu. İngiltere'de satışlar sadece yüzde 2,4 artarken, İtalya ve İspanya'da yatay seyir izledi.

Volvo karını ikiye katladı

İsveçli kamyonet üreticisi Volvo, ilk çeyrek karını ikiye katladı.

Volvo, Mack, Renault ve UD kamyonetlerin üreticisi şirketin geçen yıl ilk çeyrekte 2,7 milyar İsveç Kronu olan karı 4,1 milyar İsveç Kronuna (673 milyon dolar) çıktı. Toplam gelirler ise söz konusu dönemde yüzde 22 artarak 71,6 milyar krona çıktı.

Şirket, en büyük pazarı Avrupa ve Kuzey Amerika'daki satış beklentilerini de revize ederek yüzde 33 artırdı.

Volvo Üst Yöneticisi Leif Johansson, yüksek hacmin ve toparlanan verimliliğin karı yukarı çektiğini bildirdi.

Mitsubishi karını yüzde 27 artırdı

Öte yandan, Mitsubishi Motors'un yıl genelinde karı üç kattan fazla arttı. Kar artışında, gelişmekte olan piyasalardaki büyüme ve yeni modellerin popülaritesinin etkisi oldu. Ancak şirket, Japonya'da yaşanılan deprem ve tsunaminin ardından kar görünümü konusunda belirsizlik olduğunu belirtti.

Tokyo merkezli şirketin 31 Mart'ta sona eren mali yılda net karı yüzde 228 artarak 4,7 milyar yenden 15,6 milyar yene (191 milyon dolar) çıktı.

Söz konusu dönemde satışlar da yüzde 27 artışla 1 trilyon 828 trilyon yen (22,4 milyar dolar) oldu.

Mitsubishi'nin Çin, Brezilya ve diğer hızlı büyüyen ekonomiler pazarında satış büyümesi yüzde 18 artarak 629 bin araca çıktı. Satış büyümesi Avrupa'da yüzde 29, Kuzey Amerika'da ise yüzde 7 oldu.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir