Otomotiv, son 10 yılın en yüksek değerine ulaştı

TOBB Otomotiv Sanayi Meclisi’nde otomobil alımlarında kredili alımların önemli bir yer tuttuğu, kredi imkanlarının artırılması gerektiği vurgulandı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA – TOBB Türkiye Otomotiv Sanayi Meclisi 2011 yılı Ocak-Şubat döneminde hafif ticari araç satışlarındaki artışın yüzde 91 düzeyinde gerçekleşirken, satışların 35 bin adete yükseldiğini belirtti. Meclis, yatırım malı olan ticari araç talebindeki artışların, gelecek ile ilgili olumlu beklentilerin geliştiğini de gösterdiğine işaret ederek, 2011 yılı Şubat ayı itibariyle, son 10 yılın ticari araç satışlarında en yüksek değere ulaşıldığını vurguladı.

TOBB Türkiye Otomotiv Sanayi Meclisi toplantısı yapıldı. Sektörle ilgili son gelişmelerin ele alındığı toplantıda yapılan değerlendirmelere göre; 2011 yılı Ocak-Şubat döneminde toplam satış, 2010 yılının aynı dönemine göre yüzde 105 artarak 109 bin adet oldu. Aynı dönemde otomobil satışlarındaki artış ise yüzde 107 düzeyinde gerçekleşerek 69 bin adete yükseldi.

Toplantıda, özellikle 2010 yılının ikinci yarısında başlayan ve yıl boyunca devam eden talep artışının, 2011 yılı Ocak-Şubat döneminde de, kredi piyasalarının olumlu etkisine bağlı olarak devam ettiğine dikkat çekildi.

Sektör 2011 yılı Şubat ayı itibariyle değerlendirildiğinde, Ocak ayında olduğu gibi, son 10 yılın toplam pazar ve otomobil pazarında en yüksek değerine ulaştı. Değerlendirmeye göre, 2011 yılı Ocak-Şubat döneminde hafif ticari araç satışlarındaki artış yüzde 91 düzeyinde gerçekleşirken, satışlar 35 bin adete yükseldi. Kamyon satışları ise aynı dönemde, 2010 yılının Ocak-Şubat aylarına göre yüzde 216 gibi önemli bir büyüme gösterdi ve satışlar 5.510 adete yükseldi.

2011 yılı Ocak-Şubat döneminde toplam ihracat 135 bin adet, otomobil ihracatı ise 78 bin adet oldu. Sonuç itibariyle, iç pazardaki gelişmelerin de etkisi ile toplam üretim yüzde 20, otomobil üretimi ise yüzde 14 oranında arttı.

İç ve dış pazar şartları değerlendirildi

TOBB Türkiye Otomotiv Sanayi Meclisi toplantısında, Türkiye'de otomobil alımlarında kredili alımların önemli bir yer tuttuğu, bu nedenle kredi imkanlarının artırılması gerektiği vurgulandı. Sektör temsilcileri, Merkez Bankası'nın mevduat karşılık oranlarını artırarak kredi hacminin daha fazla büyümesini istemediğini dile getirdi.

Otomotivle ilgili gelişmeler değerlendirilirken, Ortadoğu ve Kuzey Afrika'daki olaylar nedeniyle, enerji güvenliğinde ortaya çıkan olumsuz gelişmelere işaret edildi. Japonya'da meydana gelen deprem, tsunami ve reaktör patlamalarının da sektöre yapacağı olumsuz etkiler üzerinde müzakereler yapıldı.

Strateji belgeleri ile ilgili değerlendirmeler yapıldı

Sanayi ve Ticaret Bakanlığı tarafından açıklanan Sanayi Strateji Belgesi, Otomotiv Sektörü Strateji Belgesi ile Dış Ticaret Müsteşarlığı tarafından açıklanan İhracata Dönük Tedarik Stratejisi ve 2023 İhracat Hedef Stratejisinin de tartışıldığı toplantıda, meclis üyeleri bu çalışmaların yararlı olduğu ve uygulamaya geçirilmesi gerektiği konusunda görüş birliğine vardı. Öte yandan sektörle ilgili olarak, alt yapı hazırlanmadan uluslararası mevzuatın kabul edildiğine dikkat çekilerek, Ar–Ge konusunda kamunun gerekli yatırım desteğini sağlaması gerektiği vurgulandı.

Bu konularda ilginizi çekebilir