OVP, ekonomide frenin ipuçlarını veriyor

TÜRKONFED Yönetim Kurulu Başkanı Çenesiz, hükümetin açıkladığı orta vadeli programı değerlendirdi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Türk Girişim ve İş Dünyası Konfederasyonu (TÜRKONFED) Yönetim Kurulu Başkanı Erdem Çenesiz, orta vadeli programın ekonomide fren yapılacağına yönelik ipuçları verdiğini belirtti.

Çenesiz, İstanbul Sanayici ve İş Adamları Dernekleri Federasyonu'nun (İSİFED), TÜRKONFED'e katılım töreni öncesi düzenlenen "Türkiye Ekonomisinde Fırsatlar-Tehditler, Girişimcilik ve Sivil Toplumun Rolü" konulu toplantıda yaptığı konuşmada, orta vadeli planda belirtilen büyüme öngörülerini gerçekçi bulduklarını söyledi.

Hedeflenen büyüme rakamlarında istikrarın sağlanması için iç tasarrufları artırmak, rekabet gücünü geliştirmek ve ekonominin verimli çalışmasını sağlamak gerektiğini ifade eden Çenesiz, programın genel hatlarıyla gerçekçi bir yapı sergilediğini belirtti.

Çenesiz, "Büyüme öngörülerinde ihtiyatlı davranıldığı görülüyor. 2011 için yüzde 7,5, 2012 için yüzde 4 ve 2013 ve 2014 için yüzde 5 büyüme hedefleri ekonomide fren yapılacağına yönelik ipuçları veriyor" dedi.

Türkiye ekonomisinde öngörülen büyüme rakamlarında istikrarın sağlanması için iç tasarrufların artırılması, rekabet gücünün geliştirilmesi ve ekonominin verimli çalışmasının sağlanması gerektiğinin altını çizen Çenesiz, "Bunları başarmak için bütçe disiplini, enflasyonla mücadele ve aşırı değerlenmeyen Türk Lirası olmak üzere üç önemli ayağı bulunan makroekonomik istikrarın gözetilmesi gerekiyor" diye konuştu.

'Önce küçüğü düşün' ilkesi hayata geçirilmeli

Erdem Çenesiz, konuşmasında girişimciliğin önemine de değinerek, Türkiye sanayisinin güçlendirilmesi, ihracatın artırılması için girişimciliğin ve girişimcilerin desteklenmesi gerektiğini kaydetti. Girişimcilik politikalarının, Türkiye'de en büyük istihdamı yaratan KOBİ'lerin de güçlenmesini sağlayacağını dile getiren Çenesiz, girişimci ruhu kaybetmeden, stratejik bakış açısı ve yaratıcılıkla Türkiye'nin dünya rekabet liginde üst sıralara taşınabileceğini vurguladı.

Türkiye'nin kuvvetli ve sürdürülebilir bir büyüme süreci içine girmesi için KOBİ'lerin dünya ekonomik sistemine entegrasyonunu ve kurumsallaşmasını hızlandırmak gerektiğini belirten Çenesiz, "KOBİ'lerin küresel kurallar ve AB normları çerçevesinde devlet tarafından desteklenmesi şarttır. AB'nin 'önce küçüğü düşün' ilkesi Türkiye'de de tüm iş dünyası mevzuatında hayata geçirilmelidir" diye konuştu.

Çenesiz, bu anlamda ortaklık kültürü ve entegrasyonun Türkiye'de yetersiz olduğunu ve geliştirilmesi gerektiğini ifade ederek, "KOBİ'lerin üretim zincirleri içindeki konumunun güçlendirilmesine destek olmak maksadıyla KOBİ'lerle ARGE alanında işbirliği yapan büyük firmalara ilave destek verilebilir" dedi.

Bu konularda ilginizi çekebilir