Özelleştirmeler eş zamanlı olacak

ÖİB, Başkentgaz'da yüzde 80 hisse ile birlikte belediyenin yüzde 20 payını da eş zamanlı özelleştirecek. Şartname alan firmalar arasında Koç, Sabancı, Akfen ve Aksa gibi büyük holdingler var.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Başkent Doğalgaz'ın Özelleştirme İdaresi Başkanlığı (ÖİB) tarafından özelleştirme ihalesi gerçekleştirilecek yüzde 80 hissesi ile belediye tarafından ihalesi gerçekleştirilen ve iptal edilen Ankara Büyükşehir Belediyesine ait yüzde 20 hissenin özelleştirmesi eş zamanlı yapılacak.

Başkent Doğalgaz'ın özelleştirme çalışmaları, Ankara Büyükşehir Belediyesi ile koordineli bir şekilde yürütülürken, belediyeye ait yüzde 20 hisse de ÖİB tarafından gerçekleştirilecek ihale ile aynı dönemde gerçekleştirilecek.

Yüzde 20'lik hisse özelleştirmesi iptal edildi

Resmi olarak ilan edilmemesine rağmen Ankara Büyükşehir Belediyesi tarafından ihalesi gerçekleştirilen yüzde 20'lik hissenin özelleştirme ihalesinin iptal edildiği öğrenildi.

İhale sürecinde en son, Başkent Doğalgaz Dağıtım AŞ'nin yüzde 20 hissesinin ihalede ikinci en yüksek teklifi veren Celal Sever'e 304 milyon dolar bedelle ihale şartnamesi çerçevesinde satılmasına ait karar, Resmi Gazete'de yayımlanmıştı.

Kararda, Celal Sever'in satış bedelini yatırmaması veya hisse satış sözleşmesini imzalamaktan imtina etmesi veya ihale şartnamesinde belirtilen diğer yükümlülükleri yerine getirmemesi halinde geçici teminatının Ankara Büyükşehir Belediyesi lehine irat kaydedilerek, ihalenin iptal edilmesi öngörülmüştü.

İlgi büyük

Başkent Doğalgaz Dağıtım AŞ'nin ÖİB tarafından satış yöntemiyle gerçekleştirilecek yüzde 80 hissesinin özelleştirmesinde teklif verme süresinin sona ermesine 2 ay süre bulunmasına rağmen, şu ana kadar Türkiye'nin önde gelen grupları şartname aldı.

Başkent Doğalgaz özelleştirmesi için şu ana kadar alınan şartname sayısı 10'a yaklaşırken, şartname alan firmalar arasında Koç, Sabancı, Akfen, Aksa gibi büyük holdingler yer alıyor.

Bu arada, Başkent Doğalgaz özelleştirmesinde yatırımcılar, ihale bedelinin yüzde 50'sini peşin, yüzde 50'sini 2 yıl sonra olmak üzere, vadeli ödeyebilecekler.

Başkent Doğalgaz'da ilk ihale

Öte yandan, Başkent Doğalgaz Dağıtım AŞ'nin özelleştirmesi için ilk ihale 2008 yılının Mart ayında Ankara Büyükşehir Belediyesi tarafından gerçekleştirilmişti. İhalede en yüksek teklifi 1 milyar 610 milyon dolarla Global Yatırım Energaz, ikinci en yüksek teklifi de Elektromed vermişti.

En yüksek teklifi veren her iki şirketin yükümlülüklerini yerine getirmemesi üzerine ihale iptal edilmişti.

Belediye, şirketin 50 milyon dolarlık teminat mektubunun nakde çevrilmesi için işlem başlatmış, ancak şirket karşı dava açmıştı. Daha sonra, Resmi Gazete'de yayımlanan kararla, Başkent Doğalgaz Dağıtım AŞ'nin yüzde 80 hissesine tekabül eden Ankara Büyükşehir Belediye Başkanlığına ait hisselerin özelleştirme kapsam ve programına alınarak, ihalenin ÖİB tarafından gerçekleştirilmesi karara bağlanmıştı.

İkinci ihale

Karar üzerine, ÖİB tarafından 2010 yılında yeniden özelleştirme işlemi başlatılan Başkent Doğalgaz'ın yüzde 80 oranındaki hissesinin nihai pazarlık görüşmesinde en yüksek teklifi 1 milyar 211 milyon dolarla Kazancı-Karamehmet ortaklığı ile kurulan MMEKA vermişti.

Ancak devir sürecinde, Karamehmet-Kazancı ortaklığında sorunlar çıkmış, ödeme yapılmaması nedeniyle devir gerçekleşememiş ve ihale iptal edilmişti.

Üçüncü ihale

ÖİB tarafından, üçüncü kez ihale ilanına çıkarılan ve şu anda ihale ilanında Başkent Doğalgaz'da son teklif verme süresi 31 Ekim'de sona erecek.

Geçici teminat tutarının 30 milyon dolar olarak tespit edildiği ihalede, İhale Şartnamesi ve Tanıtım Dokümanı bedeli 20 bin dolar karşılığı temin edilebiliyor. İhalede, şartnameler 8 Ağustos 2011 tarihinden itibaren temin edilebiliyordu.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir