Özince: İstanbul küresel finans merkezi olmaya aday

İş Bankası Yönetim Kurulu Başkanı Özince İstanbul'un küresel finans merkezi olamaya aday olduğunu, bununda 150 bin ek istihdam anlamına geldiğini bildirdi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - İş Bankası Yönetim Kurulu Başkanı Ersin Özince, İstanbul ve yöresinin çok ciddi kabul gören bir konum olduğunu ve bunun giderek geliştiğini belirterek, "İstanbul ve yöresini önümüzdeki 10 yıl içinde bölgesel bir finans merkezi, önümüzdeki 25 yıl içinde de küresel bir finans merkezi konumuna getirilebileceğini, buna da en yakın aday olduğunu düşünüyoruz" dedi.

Türkiye Personel Yönetimi Derneği'nin (PERYÖN) ev sahipliğinde düzenlenen "25. Avrupa İnsan Yönetimi Konferansı"nın ikinci gününün açılış konuşmasını gerçekleştiren Özince, "Doğu Roma İmparatorluğu, finansal nedenlerle bitti. Osmanlı da aynı şekilde borç içinde sona erdi. Dolayısıyla özellikle son yaşadığımız dönemlerde finansal sektörü ve yönetimin, kamu ve özel sektör açısından ne kadar önemli olduğunu bir kez daha gördük" diye konuştu.

Özince, yaşanan küresel krizin her şeyden önce güven duygusunu çok olumsuz etkilediğini dile getirerek, istikrar, barış, istihdam, üretim gibi unsurlar açısından en önemli unsurun güven olduğunu, güven için de özellikle ekonominin kalbi konumundaki finans sektörünün görevini tereddütsüz yapması gerektiğini söyledi.

"Terör işimizi yapmaya engel değil"

İş Bankası'nın bankacılık işleri açısından en hızlı büyüdüğü yörenin Güneydoğu olduğunu belirten Özince, "Güneydoğu'da ciddi sıkıntılar var. Bankamız personeli açısından da, bankacılar açısından da var. Örneğin Diyarbakır'da bizim İş Bankası'nın bir şubesi, sonra birkaç bankanın şubeleri komple yakıldı. Çalışanlar çok ciddi sıkıntı yaşadı. Ama bunların işimizi yapmaya engel olduğunu düşünmemek durumundayız. Dünyanın her yerinde terör de olabilir, çeşitli sabotajlar da olabilir, kazalar da olabilir. Bu riskleri de yönetmek iş hayatının gereği. Riskler varsa, faydalar da var" dedi.

"Finans merkezi 150 bin ek istihdam sağlar"

Özince, İstanbul'un dünyanın ve yörenin en büyük kentlerinden, en büyük ekonomilerinden biri olduğunu, ifade ederek, "Dolayısıyla, Türkiye'nin bu ekonomik ihtiyacına cevap verecek bir mali sektör lazım. Yalnızca bankacılık değil, sermaye piyasasının da, menkul ve gayrimenkulün açık, en iyi koşullarda ticaret edileceği bir ortamı sağlaması lazım. Bu sadece Türkiye'ye değil coğrafyadaki ülkelerin tümü açısından gerekli" şeklinde konuştu.

Finans sektöründe 200 binin üzerinde istihdam sağlandığını, İstanbul Finans Merkezi'yle 150 bin ek istihdam oluşmasının beklendiğini kaydeden Özince, merkezin Türkiye açısından GSMH'nin en az yüzde 4'ü seviyesinde bir kazanç sağlayacağını söyledi.

Ersin Özince, sözlerini şöyle tamamladı:

"İstanbul ve yöresi çok ciddi kabul gören bir konum. Bu giderek de gelişiyor.  İstanbul'un önümüzdeki 10 yıl içinde bölgesel bir finans merkezi, önümüzdeki 25 yıl içinde de küresel bir finans merkezi konumuna getirilebileceğini, buna da en yakın aday olduğunu düşünüyoruz."

İş Bankası'ndan seküritizasyon kredisi

Öte yandan İş Bankası, seküritizasyon kredisi teminine yönelik çalışmalara başlandığını duyurdu.

Türkiye İş Bankası A.Ş'nin Kamuyu Aydınlatma Platformu'nda (KAP) yayımlanan özel durum açıklamasında, yurt dışı havale akımlarına dayalı olarak azami 7 yıl nihai vadeli yeni bir seküritizasyon kredisi teminine yönelik çalışmalara başlandığı bildirildi.

 

 

Bu konularda ilginizi çekebilir