Özlü: Yapısal reformlara devam edeceğiz

Bakan Özlü'den 15 Temmuz mesajı: Yapısal reformlar sürecek

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

FARUK ÖZLÜ - Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı

Mukaddes vatanımız, 15 Temmuz gecesi 249 şehit ve 2 bine yakın gazinin kanlarıyla sulanarak bir kez daha vatan olmuştur. 15 Temmuz gecesi atalarımızdan miras kalan vatan sevgisi ve şehitlik arzusuyla sokağa çıkan halkımız, İstiklâl Marşı’ndaki “Korkma!” seslenişine kulak vermiş; tanklara, kurşunlara, bombalara göğsünü siper ederek hayâsız bir akını durdurmuştur. Asırlardır bu topraklarda pek çok darbe oldu. Fakat hiç birinde halka ateş açılmadı. Bu bakımdan 15 Temmuz tarihimizde kara bir lekedir. Öte yandan darbelerin hiç birinde görülmeyen halkın sokağa çıkıp darbecilerle geçit vermemesi de ilk defa oldu. Bu bakımdan ise 15 Temmuz, gecelerin en güzeli, en aydınlığıdır. O geceki demokrasi imtihanını, halkımızın ve halkına silah doğrultmayı reddeden askerin, polisin, direnmesiyle hep beraber kazandık.

Malazgirt’ten 15 Temmuz’a kadar bu vatan için şehit olanlara borcumuz var. Bundan böyle bu vatanda daha faziletli yaşamanın, şehitlerimize lâyık olmanın çaresine bakmalı, çok çalışmalıyız. Bize yükselmek ve ilerlemek için hamle gücü veren en sağlam temel şehitlerimizdir. Onların yeri göğü dolduran aziz ruhları bizimledir. Çanakkale ve İstiklâl Harbi şehitlerini, 15 Temmuz şehitlerini toprağa vermiş bir millet, bu topraklarda ebediyen yaşama ve yükselme hakkı kazanmıştır. Aslında 15 Temmuz'da Türk ekonomisi de demokrasi gibi test edildi ve bundan da başarı ile çıktı. 16 Temmuz sabahı Türkiye’de her yerde fırınlar çalıştı, marketler açıldı. Hayat normal akışı ile devam etti. Vatandaşlarımız hain ve alçak darbe girişimine kafa tutarcasına yaşamına olağan sürecinde devam etti. Büyüme trendini uzun süredir devam ettiren ülke ekonomisi de darbenin olduğu 3. çeyrekte daralsa da yine de 2016 yılını yüzde 2,9 büyüme ile kapattı. Alınan tedbirlerle toparlanan ülke ekonomisi 2017 yılının ilk çeyreğinde beklentileri de aşarak yüzde 5 büyüdü.

Ayrıca, Nisan referandumu sonrası yatırım iştahı da arttı. Böylelikle özellikle ekonomideki yatırımların yılın ikinci yarısında hissedilir bir şekilde artmasını bekliyoruz.

Şimdi önümüzdeki döneme dair beklentilerin olumlu olduğu öncü göstergelerin üretim artışına işaret ettiği, ekonomiye güvenin yükseldiği bir dönemden geçiyoruz. Gerek kapasite kullanım oranları gerekse de güven endeksleri üretim tarafında önümüzdeki aylarda canlanmanın süreceğini göstermektedir. Büyümeyi kalıcı hale getirmek üzere yapısal reformlara öncelik veren hükümetimiz geçtiğimiz yıl yasalaşan Ar-Ge reform Paketi ve Sınai Mülkiyet Yasası’ndan sonra bu aybaşında da sanayinin geliştirilmesi ve üretimin desteklenmesi amacıyla çıkarılan kanunu hayata geçirdi. Böylelikle sanayicinin üretim yeri sorunundan, nitelikli personel ihtiyacına, mali yüklerinin azaltılmasından yerli üretimin desteklenmesine kadar birçok alanda sorunu giderilmektedir. Sanayicinin ihtiyaçları doğrultusunda yapısal reformları yapmaya devam edeceğiz. Çünkü ülke ekonomisinin sürdürülebilir bir şekilde güçlü büyümesinin ve kırılganlıkları en aza indirmenin yegâne yolu güçlü bir sanayi üretiminden geçmektedir.

15 Temmuz gecesi, tüm dünyaya şunu bir kere daha gösterdik:

Bu ülkeyi ve demokrasiyi seviyoruz. Devletsiz, bayraksız, vatansız yaşamaktansa ölmeye hazırız. Bu vatanı kanımız pahasına savunacağız ve çocuklarımıza bize bırakılandan daha güzel bir ülke bırakacağız.

Bu konularda ilginizi çekebilir