PAGEV: Naylon poşet yasaklanmayacak

PAGEV, Naylon poşetlerin 1 Ocak 2018 itibariyle yasaklanacağının duyurulmasının ardından böyle bir yasaklamanın söz konusu olamayacağını söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Atık Yönetmeliği kapsamında naylon poşetlerin marketlerde ve mağazalarda kullanımı 1 Ocak 2018'den itibaren yasaklanacağının duyurulması üzerine Türk Plastik Sanayicileri Araştırma, Geliştirme ve Eğitim Vakfı (PAGEV) Yönetim Kurulu Başkanı Yavuz Eroğlu'nun konuyla alakalı bir basın açıklaması yaptı.

Açıklamada, Türkiye plastik sanayisinin 6 bin firma ve 250 bin kişilik çalışanı ile bugün Avrupa'nın en büyük ikinci plastik mamul üreticisi konumunda yer aldığı dile getirilirken, plastik poşetlerin üretimin yüzde 5'in üzerinde bir kısmını oluşturduğu söylendi.

"Plastik poşetlerin doğaya atılması sorunu davranışsal bir sorundur"

"Plastik alışveriş poşetlerin yerine kullanılabilecek diğer alternatiflerin kağıt gibi diğer malzemelerin doğaya ve çevremize etkisinin bilimsel yöntemlerle iyi incelenmesi gerektiğini düşünüyoruz" diye devam eden açıklamada, "Plastik poşetler sorumluca kullanıldığı takdirde, hafif, dayanıklı, sağlam, ucuz, suya dayanıklılık açılarından tüketiciler için çok önemli bir yerdedir. Plastik poşetlerin doğaya atılması sorunu davranışsal bir sorundur. Bu sorun ilk önce eğitim programları ve kamu bilinci oluşturma girişimleri ile ele alınmalıdır. Ülke çapında ciddi geri dönüşüm bilinci ve sistemi oluşturmaya odaklanmamız gerekiyor" ifadeleri de yer aldı.

3R kuralını benimsiyorlar

Dünyanın kabul ettiği 3R kuralını (azalt - yeniden kullan - geri dönüştür) benimsediklerini ifade eden Türk Plastik Sanayicileri Araştırma, Geliştirme ve Eğitim Vakfı (PAGEV) tarafından, "Bu doğrultuda plastik poşetlerin gereksiz yere kullanılmasına karşıyız ve plastik poşetlerin yeniden farklı amaçlarla kullanılmasını ve ardından geri dönüşüme kazandırılmasını destekliyoruz" denildi.

Aşırı tüketiminin azaltılması yönünde çalışmalar yapılıyor

Plastik poşetlerin geri kazanılıp tekrar kullanıldığında hammadde kaynaklarının korunduğunu, üretiminde enerji tüketiminin azaldığını, depolama alanlarının ömrünün uzadığını, yeni iş alanları oluşturduğunu ve atıkların enerjiye dönüşümünün arttığının vurgulandığı açıklamada, "AB Ambalaj ve Ambalaj Atıkları Direktifinde alışveriş poşetleri ambalaj sayılmaktadır. Direktifin şartlarını yerine getiren ambalajlar üye ülkeler tarafından piyasa sürülmesi konusunda engellenemiyor, yasaklanamıyor.

Türkiye Perakendeciler Federasyonu'nun basında yer alan '01.01/2018 tarihinden itibaren Plastik Poşetler Yasaklanıyor' şeklinde beyanatları gerçeği yansıtmamaktadır. Plastik poşetlerin yasaklanması söz konusu değildir. Hâlihazırda taslak halindeki Ambalaj Atıklarının Kontrolü Yönetmeliğinde, Avrupa Birliği mevzuatıyla uyumlu bir şekilde alışveriş torbalarının aşırı tüketiminin 31 Aralık 2025 yılına kadar azaltılması yönünde çalışmalar yapılmaktadır." şeklinde ifadeler yer aldı.

AB ile uyumlu bir yönetmelik çalışması yapılıyor

"Taslak halindeki yönetmeliğin bu şekliyle yürürlüğe girmesi durumunda, 01.01.2019 tarihinden itibaren 15 mikron ila 50 mikron arası kalınlıkta olan plastik alışveriş poşetleri, market kasalarında tüketiciye ücretli olarak verilmeye başlanacaktır" denilen bildiride, "Bu kalınlığın altında veya üstünde olan poşetler, eskiden olduğu gibi ücretsiz verilecektir. Belediyelerce kontrol edilen pazar yerleri bu yönetmelik kapsamı dışında olup Belediye Meclislerinin kararlarına göre uygulamalar yapılmaktadır.

Yine taslak yönetmelik çerçevesinde 15-50 mikron arasında  kalınlıktaki torbalar için, ülke genelinde yıllık kişi başına kullanılan torba adedinin; 31 Aralık 2019'a kadar 90'ı, 31 Aralık 2025'den itibaren ise 40'ı aşmayacak şekilde kullanımının azaltılması yönünde AB ile uyumlu bir yönetmelik çalışması yapılmaktadır" ibareleri bulunmakta.

"Kamuoyunu bilgilendirmeye devam edeceğiz"

Açıklamanın geri kalan kısmında ise şu ifadeler yer buldu: "Dolayısıyla haberlerde yer alan 'Plastik Poşet Yasaklanıyor' ibaresi doğru değildir. Taslak şu anki şekliyle çıkarsa ücretli poşet uygulaması 01.01.2018 tarihinde değil, 01.01.2019 tarihinde yürürlüğe girecektir ve 31 Aralık 2025 tarihine kadar bir hedef çerçevesinde kademeli uygulanacaktır.

Çevre duyarlılığı konusunda hassas, ülke ekonomisine katkı yönünde öncü, dünya ile yarışan plastik sektörümüzü 'Plastik Poşet'ten yola çıkarak gerçek dışı bilgilerle karalamaya çalışanlara karşı da sektörümüzü ve kamuoyunu doğru bilgilendirmeye devam edeceğiz."

Bu konularda ilginizi çekebilir