Pakistan ile İran 7,5 milyar dolarlık enerji anlaşması imzladı

Anlaşmaya göre, Pakistan, 25 yıl boyunca İran'dan günlük yaklaşık 22 milyon metre küp doğal gaz ithal edecek

YAYINLAMA
GÜNCELLEME
İSLAMABAD - Pakistan ile İran arasında doğal gaz boru hattı projesi anlaşması başkent İslamabad'a imzalandı.
Pakistan Petrol ve Doğal Kaynaklar Bakanı Müsteşarı Kamran Laşari ile İran Ulusal Petrol Şirketi Genel Müdürü İrşad Kalemi arasında imzalanan doğal gaz boru hattı projesinin toplam maliyeti 7,5 milyar dolar olacak. 
Pakistan Petrol ve Doğal Kaynaklar Bakanı Navid Kamar, anlaşmayı iki ülke arasında "dönüm noktası" olarak nitelendirdi. Kamar, projenin amacının ülkenin güneyindeki Sind ve Beluçistan eyaletlerini geliştirmek ve ülkesinin son yıllarda karşı karşıya olduğu enerji krizini çözmek olduğunu söyledi.
İran'ın Güney Fars doğal gaz bölgesini Pakistan'ın Sind ve Beluçiştan eyaletlerine bağlayacak boru hattından Pakistan'a ilk doğal gazın 2014 yılı sonunda akması ve projenin Pakistan bölümünün maliyetinin 1,65 milyar dolar olması bekleniyor. 
Anlaşmaya göre, Pakistan, 25 yıl boyunca İran'dan günlük yaklaşık 22 milyon metre küp doğal gaz ithal edecek. Pakistan Petrol ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı, gerek duyulursa anlaşmanın beş yıl uzatılabileceğini ve günlük ithalatın yaklaşık 28 milyon metre küpe çıkarılabileceğini açıkladı.
Dawn News gazetesine demeç veren bakanlık yetkilisi, boru hattı projesinin tamamlanmasıyla Çin ve Hindistan'ın İran doğal gazından faydalanabileceğini ifade etti. 
Rusya'dan sonra dünyanın ikinci büyük doğal gaz rezervlerine sahip bulunan İran'ın, Batının uyguladığı ekonomik yaptırımlar ve siyasi sorunlar yüzünden doğal gaz ihracatçısı olarak gelişmesi yavaş seyir izliyor.
ABD, Tahran yönetiminin nükleer programı nedeniyle Hindistan ve Pakistan'ın bu ülkeyle bir anlaşma yapmasını engellemeye çalışıyor.
Bu konularda ilginizi çekebilir