Pakistan ile yük treni taşımacılığı başlıyor

Pakistan Cumhurbaşkanı Zerdari, ağustos ayında seferlere başlayacak trenin adının "Gül Treni" olduğunu söyledi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSLAMABAD - Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Türkiye ile Pakistan arasında yük treni taşımacılığının Ağustos ayında başlayacağını açıkladı

Toplantı öncesinde Gül ve Pakistan Cumhurbaşkanı Asıf Ali Zerdari'nin huzurunda iki ülke arasında mutabakat zaptları imzalandı. ''Hükümetlerarası Planlama Alanında İşbirliği Mutabakat Zaptı''na Türkiye adına Devlet Bakanı Mehmet Aydın, ''İki Ülke Hükümetleri Arasında Tarıma Dayalı İşbirliği Mutabakat Zaptı''na Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker imza attı. ''Yatırım Ajansları Arasında İşbirliği Mutabakat Zaptı''nı da Türk tarafı adına Dışişleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Engin Soysal imzaladı.

Zerdari ile görüşmelerinde bölgesel konuları da ele aldıklarını ve görüş alışverişinde bulunduklarını söyleyen Cumhurbaşkanı Gül, bölgenin istikrarı ve güvenliğin artırılmasının ekonomik kalkınmanın en önemli etkenlerinden olacağına dikkati çekti.

Türkiye ile Pakistan arasındaki ekonomik potansiyeli harekete geçirecek somut projeler üzerinde çalıştıklarını aktaran Gül, bunların başında Türkiye ile Pakistan arasında kargo tren taşımacılığının geldiğini belirtti. Cumhurbaşkanları olarak bu konuya çok önem verdiklerini ifade eden Cumhurbaşkanı Gül, İstanbul'da gerçekleştirdikleri görüşmelerde bu konuda bilgi aldıklarını ve talimatlar verdiklerini kaydetti. Gül, "Ağustos ayında İstanbul'dan bu tarafa yük treni sembolik olarak değil çalışmaya başlayacaktır, yük taşımaya başlayacaktır. Ama bu yolun rehabilite edilmesi, geliştirilmesi ve süratin artırılması ve zamanın kısaltılmasıyla ilgili de bir çok güzel fikirlerimiz vardır. Bunların hepsini de hayata geçirme konusunda kararlıyız" diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Gül'ün sözlerinin çevirisi sırasında Zerdari araya girerek trenin adının "Gül Treni" olduğunu söyledi. Gül de Zerdari'nin sözlerine, "Burada açıklamalıyım, esas Sayın Zerdari'nin ısrarı üzerine bu konu bu kadar müşahhas hale gelmiştir ve toplantılar yapılmıştır. Bundan sonra adımlar atılacaktır. Esas fikrin kaynağı kendisidir" diye karşılık verdi. 

İşbirliği yapılacak önemli alanlardan birinin de enerji olduğuna dikkati çeken Cumhurbaşkanı Gül, beraberinde Pakistan'a gelen enerji sektörünün başarılı Türk yatırımcılarının bugün verimli görüşmeler yapacağına ve önemli adımlar atılacağına inandığını ifade etti.

Cumhurbaşkanı Gül, Pakistan'ın kültürel ve entelektüel hayatında önemli yeri olan Lahor'u ziyaret edeceğini ve bundan memnuniyet duyduğunu dile getirerek, "İnanıyorum ki bu ziyaretim, Türkiye ile Pakistan arasındaki dostluğun ruhuna yakışır ve onu yeni nesillere taşıyacak şekilde başarılı geçmektedir" dedi.

Bu konularda ilginizi çekebilir