Pakistan'la ticaret hacmi 1 milyar dolara çıkacak

Pakistan’da parlamenterlere seslenen Cumhurbaşkanı Erdoğan, terörle mücadele üzerinden Batılı ülkeleri eleştirdi. “Batı, DEAŞ’ın yanındadır” diyen Erdoğan, teröristlerin elinde yakalanan silahların Batı menşeli olduğunu kaydetti.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Pakistan’a resmi bir ziyaret gerçekleştiren Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Pakistan Başbakanı Navaz Şerif ile baş başa ve heyetlerarası görüşmelerinin ardından ortak basın toplantısı düzenledi.

Pakistan Parlamentosunda gerçekleştirilen Ulusal Meclis ve Senato ortak oturumunda da konuşan Erdoğan, DEAŞ ile mücadelenin sürdüğünü ve bu örgütün İslam’la yakından uzaktan alakasının olmadığını ifade ederek, “İslam’a bunların verdiği zararı kimse vermiyor. Yanlarında bunların kimler var? Batı şu anda DEAŞ’ın yanındadır. Yakaladığımız silahların Batı menşeli olduğunu gördük. Bütün bunlar İslam dünyasına karşı yapılıyor” dedi.

Pakistan ile sözde değil hakiki manada iki kardeş ülke olduklarını ifade eden Erdoğan, darbe girişiminin ardından Pakistan’ın Türkiye’nin yanında yer alan ilk ülke olduğunu söyledi. FETÖ’nün sadece Türkiye için değil, faaliyet gösterdiği tüm ülkeler için tehdit olan eli kanlı bir terör örgütü olduğunu ifade eden Erdoğan, “Pensilvanya’dan dünyayı yönetiyor, 170 ülkeyi. Vatikan’la dinler arası diyalog nasıl oluyor? İslamla diğer dinler arasında diyaloğu nasıl ortaya koyabiliyoruz, bu mümkün mü? Bu terör örgütünün kardeş Pakistan’a zarar vermeden en kısa sürede bertaraf edileceğine yürekten inanıyorum. Pakistan hükümetinin aldığı kararları yerinde buluyor, verdiği destek için teşekkür ediyorum” dedi.

El-Kaide ve onun bir parçası olarak ortaya çıkan DEAŞ gibi örgütlerin İslam’a karşı yürütülen savaşın aracı olduklarını ifade eden Erdoğan, şunları söyledi: “Biz DEAŞ’a karşı ciddi bir mücadele veriyoruz. Bu mücadeleyi yılmadan vermeye devam edeceğiz. Bu örgütün İslam’la yakından uzaktan alakası yoktur. İslam’a bunların verdiği zararı kimse vermiyor. Bizim dinimizde kimsenin, günahsız herhangi bir insanı öldürmeye hakkı yoktur. Bunların yanında kimler var? Batı DEAŞ’ın yanındadır. Bunların elinde yakaladığımız silahların Batı menşeili olduğunu tespit ettik. Bütün bunlar İslam’a karşı yapılıyor. Pakistan terörle mücadele ediyor mu, ediyor. Terörden kendisini kurtaramadı, Türkiye’de kendini kurtaramadı. Sadece DEAŞ değil, PKK, PYD ve YPG ile de sürdürüyoruz. Üzerlerinden çıkan silahlar batılı ülkelerin silahları. Müslüman bir sokulduğu yerden bir daha sokulmamalı. Müslüman bu katil sürülerini İslam dünyasından ve tüm dünyadan söküp atmalıyız. Aksi takdirde kimse huzura kavuşamayacaktır. Biz el ele verip sorunlarımızın üzerinden gelemezsek Müslümanları düştükleri zillet çukurundan çıkaramayız. İslam ile terörü iç içe ifade edenler, onu iç içe yaşatmaya çalışanlar İslam dinine en büyük zararı verenlerdir. Terör örgütleri, Müslümanlar arasındaki tefrikaları, farklılıkları kaşıyarak kendilerine taban bulmaya çalışıyorlar. Müslümanları yaşadıkları bu zelil durumdan kurtarmak için İslam toplumlarının arasında kol gezen mezhepçilikten etnik ayrımcılığa kadar tüm istismar vesilelerini ortadan kaldırmalıyız.”

Pakistan ile 2017 yılına girmeden STA imzalanacak

Erdoğan, Navaz Şerif ile ortak basın toplantısında da Pakistan ile Türkiye arasında siyasi, askeri, ekonomik, ticari, kültürel birçok çalışma bulunduğunu, savunma, sağlık ve enerji alanlarında da gelişme kaydedildiğini belirterek, “2017 yılına girmeden serbest ticaret anlaşmasını tamamlamayı düşünüyoruz” dedi. Erdoğan, Keşmir konusunda da, “Bu sorun Pakistan ile Hindistan arasında diyalog yoluyla ve Keşmir halkının istekleri gözönüne alınarak çözülmesi gerekiyor” diye konuştu.

Hedef ticaret hacmini 1 milyar dolara çıkarmak

Cumhurbaşkanı Erdoğan, hedeflerinin iki ülke arasındaki ticaret hacmimini 1 milyar dolara çıkarmak olduğunu belirterek, “Siyasi, askeri, bu noktada ekonomik, kültürel, enerji alanındaki alt yapı, üst yapı bütün bu alanlardaki atacağımız adımlarla Türkiye ve Pakistan birlikte ‘kazan kazan’ esasına göre kalkınmalı, geleceğe yürümelidir” dedi.

Bu konularda ilginizi çekebilir