Panik nedeniyle yaralananlar oldu

Ege Denizi'nde meydana gelen deprem sırasında panik yaşayan bazı vatandaşlar yaralandı, korkudan sinir krizi geçiren bazı vatandaşlar da tedavi altına alındı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, Ege Denizi'nde saat 12.25'te 6.5 büyüklüğünde deprem meydana geldiğini hatırlatarak, depremin İstanbul'da da hissedildiğini söyledi.

Süratle depremin merkez üssünün neresi olduğunu belirlemeye çalıştıklarını, Gökçeada ve açıkları olduğunu öğrendiklerini ifade eden Mutlu, şu bilgileri paylaştı:

"İstanbul genelinde de özellikle Marmara Denizi kıyıları daha yoğun, kuzey ilçelerde daha az şiddette olmak üzeredeprem hissedildi. Süratle bütün ilçelerden geri dönüşler aldık. Merkez üssüne daha yakın olduğu için Silivri ve Avcılar öncelikle olmak üzere 39 ilçe arandı ve herhangi bir olumsuzluk olmadığı bilgisine ulaşıldı. İstanbul'da herhangi bir can ve mal kaybı yok. Bu bilgileri aldıktan sonra rahatladık. Şu anda herhangi bir sıkıntı yok. Hayat normal devam ediyor. Halk, depremin ilk dakikalarında paniklese de şu anda ortam sakin. Hepimize geçmiş olsun. Allah bizleri deprem ve her türlü afetten korusun."

İzmir Valisi Mustafa Toprak, depremin, İzmir'de de hissedildiğini söyledi. İlk etapta ilçelerle temasa geçtiklerini kaydeden Toprak, "İlçelerle yaptığımız ilk görüşmelerde İzmir'de herhangi bir olumsuzluğun olmadığı bilgisini aldık" dedi.

Çanakkale'de 105 yaralı var

Çanakkale Valisi Ahmet Çınar, Ege Denizi'ndeki depreme ilişkin, "Hastanelerimizden almış olduğumuz bilgiye göre, ilçelerimizde 55, il merkezinde 50 kadar müracaat var, paniklemeden dolayı ufak tefek yaralanmalar. Hayati tehlikesi olan yaralımız yok" dedi.

Çınar, İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğünde oluşturulan kriz masasında, gazetecilere yaptığı açıklamada, sarsıntının 22 saniye kadar sürdüğünü söyledi.

Depremin en başında paniklemeden kaynaklı yaralanmalar olduğunu belirten Çınar, "Tüm ilçelerimizden bilgilerimizi alıyoruz. İlimiz, iki helikopterimizle havadan taranmak suretiyle kontrol ediliyor. Şu ana kadar bize gelen bilgiler, can ve mal kaybının olmadığına yönelik. Bu, sevindirici bir durum. Bundan sonra da can kaybına yönelik bir haberin gelmeyeceğini ümit ediyorum" ifadesini kullandı.

Çınar, 6,5 büyüklüğündeki bir depremin, en azından metruk veya dayanıksız binalarda hasar oluşturacağını tahmin ettiklerini anlattı. Bu durumun daha sonra yürütülecek hasar tespitlerinde ortaya çıkacağını dile getiren Çınar, şunları kaydetti:

"Önemli olan; can kaybının olmaması. Hastanelerimizden almış olduğumuz bilgiye göre, ilçelerimizde 55, il merkezinde 50 kadar müracaat var, paniklemeden dolayı. Ufak tefek yaralanmalar. Hayati tehlikesi olan yaralımız yok. Gökçeada'da Kaymakamlıktan aldığımız bilgiler de mal kaybının ve hasarın olmadığı yönündeydi ancak Belediye Başkanımız, televizyonlarda, evlerde hasar olduğu bilgisini verdi. Tekrar yapılan incelemelerde, Gökçeada merkezde hasar meydana gelen evler, metruk binalar, eski evler. Tepeköy'deki metruk binalarda önemli derecede hasarın olduğu yönünde bilgiler geldi. Burada ayrıca insanların da yaşadığı evlerde ufak tefek hasarlar meydana geldi. Şu anda hayat normal seyrinde devam ediyor. Artçılar devam edecektir. İnşallah daha büyükleri olmaz. Tüm halkımıza geçmiş olsun. Şu anda acil müdahaleyi gerektiren bir durum yok."

Gökçeada Kaymakamı Muhittin Gürel ise deprem yüzünden ilçe merkeziyle Tepeköy başta olmak üzere bağlı köylerdeki eski, kullanılmayan metruk binalarda gerek duvarların gerekse bacaların yıkılması, tuğlaların ve çatıdaki kiremitlerin düşmesi gibi olaylar yaşandığını bildirdi.

12 kişi sinir krizi geçirdi

Sarsıntı nedeniyle Çanakkale'de pek çok vatandaş, ev ve iş yerlerini terk etti. Cep telefonlarıyla iletişim kesintiye uğrarken korkudan sinir krizi geçiren 12 kişi, Çanakkale Devlet Hastanesinde tedavi altına alındı.

Deprem sırasında Hamidiye Camisi minaresinde hasar oluştu.

Panik nedeniyle yaralananlar oldu

Gelibolu Kaymakamı Namık Kemal Nazlı ise ilçe merkezi ve köylerde can kaybı yaşanmadığını söyledi. Bazı vatandaşların panik sonucu yaralandığı bilgisini veren Nazlı, "Korku nedeniyle balkonlarından atlayan ve kaçarken yaralanan 15 dolayında vatandaşımızın olduğunu söyleyebilirim ama hiçbirinde Allah'a şükür tehlikeli bir durum yok" şeklinde konuştu.

Evinin balkonundan atlayan kadın yaralandı

Hükümet Konağı'nın bir bacasının yıkıldığı Lapseki ilçesinde, Cumhuriyet Mahallesi'nde yaşayan Esin Durmaz (34), panikle birinci kattaki evinin balkonundan atladı.

Vücudunun bazı bölgelerinde kırıklar oluşan kadın, 112 Acil Servis ekiplerince kaldırıldığı Lapseki Devlet Hastanesindeki ilk müdahalesinin ardından Çanakkale Devlet Hastanes'ne sevk edildi.

Lapseki Devlet Hastanesine, depremden dolayı tansiyonu yükselen ve rahatsız olan 10'dan fazla kişi başvurdu. Servislerde yatan hastalar ise hastanenin bahçesine alındı.

Edirne'de 1 kişi balkondan atladı, 1 kişinin başına tuğla düştü

Edirne Valisi Hasan Duruer, Ege Denizi'ndeki deprem dolayısıyla Keşan ilçesinde bir vatandaşın balkondan atlayarak ayağını kırdığını bir vatandaşın da başına tuğla düştüğünü söyledi.

Bazı ağaçların devrilmesi sonucu ufak tefek hasarlar ulaştığını ancak önemli bir durum yaşanmadığını ifade eden Duruer, "İki yaralımız var. Yaralıların durumları iyi" diye konuştu.

Diğer taraftan, kentte Kanuni Sultan Süleyman'ın son döneminde inşa edilen tarihi Ali Paşa Çarşısı'ndaki orta kapı girişinin üzerinde bulunan kubbede oluşan çatlak deprem nedeniyle yaklaşık 35-40 santimetre genişledi.

Tekirdağ'da kalp krizi geçiren vatandaş yaşamını yitirdi

Tekirdağ Valisi Ali Yerlikaya, Ege Denizi'ndeki depremin ardından şu ana kadar hafif yaralı 10 vatandaşın hastaneye kaldırıldığını bildirdi.

Malkara ilçesinde, deprem dolayısıyla bazı vatandaşlar panik sonucu yaralandı. Yaralılar hastaneye sevk edildi. Bir vatandaş da geçirdiği kalp krizi sonucu hayatını kaybetti.

Balıkesir Valisi Ahmet Turhan da aldıkları ilk bilgilere göre, Balıkesir sınırları içinde ciddi bir hasar yaşanmadığını, can kaybı olmadığını belirtti.

Yaşanan panik nedeniyle yaralanmalar olduğunu ifade eden Turhan, "Edremit'te 3 vatandaşımız, balkondan atlamaları sonucu yaralandı. Hastanede tedavileri sürüyor. İkisinin durumu hafif, diğeri ciddiyetini koruyor" dedi.

Turhan, hasar tespitine yönelik il genelinde çalışmaların sürdüğünü kaydetti.

Kocaeli'nin Kartepe ilçesinde de evinin balkonundan atlayan 38 yaşındaki Emine Över yaralandı. Över'in ayak ve kollarında ezikler oluştuğu ve başından yaralandığı, genel sağlık durumunun iyi olduğu öğrenildi

20 artçı deprem meydana geldi

AFAD Deprem Dairesi Başkanı Murat Nurlu, depremin, Gökçeada'nın 40 kilometre kadar batısında, 25 kilometre derinlikte meydana geldiğini söyledi.

Ege Denizi'ndeki depremden 8 dakika sonra, Saros Körfezi'nde 5.3 büyüklüğünde artçı meydana geldiğini ifade eden Nurlu, şu ana kadar 2.8 ile 5.3 arasında 20 artçı deprem meydana geldiğini bildirdi.

Depremde can kaybı ve büyük çaplı hasarın söz konusu olmadığını belirten Nurlu, AFAD il müdürlüklerinin de bölgede çalışmalarını sürdürdüğünü kaydetti.

Bu konularda ilginizi çekebilir