Perakende cirosu aylık bazda düştü, yıllık bazda arttı

Yılın ilk ayında perakende sektörü cirosu Aralık 2009'a göre yüzde 21 oranında düştü, 2009 yılının Ocak ayına göre ise aylık değişimi yüzde 12 oldu

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Organize perakende cirosu Ocak 2010'da Aralık 2009'a göre düştü, yıllık bazda ise artış kaydetti.

Alışveriş Merkezleri ve Perakendeciler Derneği (AMPD) Perakende Endeksi By Nielsen Ocak 2010 sonuçlarına göre, yılın ilk ayında perakende sektörü cirosu Aralık 2009'a göre yüzde 21 oranında düştü, 2009 yılının Ocak ayına göre ise aylık değişimi yüzde 12 olarak gerçekleşti.

2009 Ocak ayındaki yıllık artışı 2008 Ocak ayına göre yüzde 5 olan ciroda, 2010 Ocak ayında yıllık bazda yüzde 9'luk artış yaşandı.

Her yılın son ayında senenin en yüksek seviyesine çıkan tüketimin, bir sonraki yılın ilk ayında tam tersi bir etkiyle düşüş gösterdiğine işaret edilirken, benzer bir durumun bu yıl da izlendiği, bu yıl gerçekleşen düşüşün bir nedeninin de soğuk hava ve yoğun kar yağışları nedeniyle alışveriş aktivitesinin bir miktar azalması olarak gösterildiği belirtildi. Tüketici güvenindeki iyileşmeye rağmen tüketim endeksindeki gerilemenin, iç talebe dair uyarı sinyalleri verdiği de ifade edildi.

Hazır giyim, yıllık ciro büyümesinde ilk sırada

Hazır giyim perakendesi yüzde 29'luk yıllık büyüme ile ciro büyümesinde ilk sırada yer alırken, alt sektörler bazında cirolar incelendiğinde gıda perakendesi cirosunda önceki aya göre yüzde 7 düşüş yaşandı.

Alt sektörler bazında kasım ayında başlayan yükseliş, ocak ayında yerini mevsimsel düşüşe bırakırken, gıda dışında aylık ciro değişimi yüzde 37 düşüş olarak gerçekleşti. Hazır giyim sektörü cirosu ise aylık yüzde 46 düştü.

Aylık bazda geçen yılın Ocak ayıyla kıyaslandığında gıda perakendesi cirosu yüzde 10, gıda dışı perakende cirosu yüzde 16 ve hazır giyim cirosu yüzde 26 büyüdü.

Yıllık bazda ise gıda cirosunda yüzde 5, gıda dışı ciroda yüzde 17 oranında büyüme yaşandı.

Metre kare endeksinde yıllık yüzde 32'lik artış

Metre kare endeksinde yıllık olarak yüzde 32 artış gözlenirken, mağaza sayılarında yıllık yüzde 17'lük büyüme oldu. Bu dönemde tamamlanması planlanan 68 yeni AVM bulunuyor.

Ocak 2010'da yıllık metrekare artışı gıdada yüzde 44, gıda dışında yüzde 13, hazır giyimde yüzde 19 seviyesinde gerçekleşti.

Geçen yılın Ocak ayına göre yıllık mağaza sayıları gelişimine bakıldığında ise gıdada yüzde 26 artış olurken, gıda dışında yüzde 8 artış yaşandı. Hazır giyim sektöründe mağaza sayısı artışı yüzde 10 oldu.

Gıda perakendesi yıllık yüzde 44 mağaza sayısı artışıyla yatırımlarda ilk sırada yer alırken, gıda dışı yatırımın "ivmesini yavaşlatmış" olmasına rağmen yüzde 13'lük artışı koruduğu dikkati çekiyor.

Ocak 2010'da metre kare başına ciro endeksi, mevsimsellik etkisi ile Aralık 2009'a göre yüzde 30 düşerken, 2009 Ocak ayına kıyasla aylık bazda yüzde 9'luk gerileme yaşandı.

Sektör istihdamı ise aylık bazda yüzde 2, yıllık bazda yüzde 13 arttı. Gıdada yıllık bazda yüzde 10 istihdam artışı yaşanırken, gıda dışında yıllık yüzde 14'lük büyüme kaydedildi. Hazır giyimde ise yüzde 28'lik istihdam gelişimi gözlendi.

"İşsizliğin düşmesinde başrol organize prakendenin"

İstihdama ilişkin değerlendirmede, sektörün, işsizliğin yüzde 13'e yükseldiği dönemde istihdam yaratma gücünü tüm olumsuzluklara rağmen yıllık toplam yüzde 13 artışla tamamladığının altı çizilerek, "Organize perakende sektörünün yarattığı bu kayıtlı istihdam değeri, diğer sektörlerde görülmemektedir. Alt sektörler bazında istihdam gelişimi yüzde 28'e kadar yükselmektedir. Sektör, istihdamdaki genel seyrinden kurtulmak için çıpa görevi görmektedir. Hükümetin bunu görmesi zorunludur. Türkiye'deki işsizliğin düşmesinde ve istihdamın artmasında başrol organize perakendenindir" yorumu yapıldı.

2009 Aralık ayına göre organize perakende fiş sayılarında ise Ocak 2010'da yüzde 0,4'lük düşüş, yıllık bazda yüzde 13'lük artış gözlendi.

Bu konularda ilginizi çekebilir