Perakende güven endeksi eksiye geçti

TEPE, önceki aya göre 3,8 puan düşerek kasımda -2,7 puan değerini aldı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı'nın (TEPAV) oluşturduğu perakende güven endeksi (TEPE) kasım ayında negatif değere geçti. TEPE önceki aya göre 3,8 puan düşerken, bir önceki yılın aynı dönemine göre ise 7,2 puan artarak, kasımda -2,7 puan değerini aldı.

TEPAV'dan yapılan açıklamaya göre, 2008 yılı Mayıs ayından beri açıklanan TEPE, bu yıl Ağustos ayına kadar sürekli azalma yönünde seyrederken, ağustosta ilk kez artış kaydedildi ve 3,2 değerini aldı. Bu yıl Eylül'den itibaren yeniden düşüş gösteren TEPE, kasımda da bir önceki aya göre 3,8 puan gerileyerek -2,7 oldu.

Açıklamaya göre, kasımda gelecek 3 aya ilişkin beklentiler, geçen aya göre 3,9 puan düştü. TEPE anketi katılımcılarının yüzde 28'i gelecek 3 ayda işlerinde iyileşme beklerken, işlerinde kötüleşme bekleyenlerin oranı yüzde 33,7 düzeyinde gerçekleşti.

Anket katılımcıları arasında işlerinin geçen yılın aynı dönemine göre arttığını belirtenlerle azaldığını belirtenler arasındaki fark, Kasım 2009'a göre bu yıl Kasım'da 31,9 puan artarken, ekim ayına göre de 7 puan arttı.

Açıklamada, TEPE'nin kasımda AB-27 ortalamasının altında negatif bir değer aldığına işaret edilirken, AB-27 Perakende Endeksi'nin geçen ay 1,2 değerini aldığı kaydedildi. AB-27'de kasımda geçen yılın aynı dönemine göre 6,4 puanlık bir artış yaşandığı belirtildi.

TEPE'ye alt-sektörler itibariyle bakıldığında, kasımda Başka Yerde Sınıflandırılmayan (BYS) mobilya, aydınlatma, motorlu taşıtlar ve birden fazla ürün satan bakkal, market ve büyük mağazalar sektörlerinin iyi bir performans sergiledikleri, yiyecek, içecek ve tütün ürünleri, tekstil-hazır giyim ve diğer sektörlerin daha kötü bir performans sergilediği kaydedildi. Elektrikli ev aletleri, radyo ve televizyonlar sektörleri ise düşüş gösterdi.

Açıklamada, TEPE anketinin soru bazında detaylı sonuçları değerlendirildiğinde, geçen 3 aya göre işlerde bir azalma olduğu belirtilirken, işlerin geçen yılın aynı dönemine göre toparlandığı ve mevcut stok düzeyinin normal seviyenin altında olduğu vurgulandı.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir