Perde 5 milyar dolarla kapandı

Elektrik dağıtımında kalan üç bölge için bugün yapılan ihalelere toplam 5 milyar 53 milyon dolar teklif geldi. Artık, elektriğin tamamı özel sektör eliyle dağıtılacak.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Elektrik dağıtımının özelleştirilmesinde perde bugün yapılan üç ihaleyle kapandı. TEDAŞ'ta kalan son üç dağıtım şirketi olan İstanbul Anadolu Yakası, Akdeniz ve Toroslar Elektrik Dağıtım şirketlerine bugün toplam 5 milyar 53 milyon dolar teklif geldi. Gerekli onayların alınmasının ardından artık elektriğin tamamı özel sektör eliyle dağıtılacak.

İstanbul Anadolu Yakası Elektrik Dağıtım (AYEDAŞ) ihalesini, Boğaziçi Elektrik'i de alan Mehmet Kazancı-Mehmet Emin Karamehmet ortaklığında kurulan MMEKA şirketi, 1 milyar 813 milyon dolarla kazandı. AYEDAŞ ihalesini kazanan MMEKA bedeli peşin olarak ödeyecek. AYEDAŞ, İstanbul Anadolu Yakası'nda faaliyet gösteriyor. Söz konusu elektrik dağıtım şirketinin abone sayısı 2 milyon 242 bin 189, elektrik tüketim miktarı 8 milyon 582 bin 325 megavat, kayıp kaçak oranı yüzde 7,5 civarında ve Türkiye dağıtım payı ise yüzde 6.3 düzeyinde.

Toroslar Elektrik Dağıtım A.Ş'nin özelleştirme ihalesinin nihai pazarlık görüşmesinde ise en yüksek teklifi, 2 milyar 75 milyon dolar ile Yıldızlar SSS Holding verdi. Türkiye'nin en büyük ikinci elektrik dağıtım bölgesi olan Toroslar Elektrik Dağıtım A.Ş, Adana, Gaziantep, Hatay, Kilis, Mersin ve Osmaniye illerinde faaliyet gösteriyor. Söz konusu elektrik dağıtım şirketinin abone sayısı 2 milyon 742 bin 156, elektrik tüketim miktarı 14 milyon 538 bin 958 MWh, kayıp kaçak oranı yüzde 8,3 civarında, Türkiye dağıtım payı ise yüzde 10,7.

Günün son ihalesi olan Akdeniz Elektrik Dağıtım A.Ş'nin nihai pazarlık görüşmesinde en yüksek teklifi 1 milyar 165 milyon dolarla Park Holding A.Ş verdi. 1,5 milyon aboneye sahip Akdeniz Elektrik Dağıtım A.Ş'nin elektrik tüketimi 6 bin 48,6 GWH ve kayıp kaçak oranı ise yüzde 9. Akdeniz Elektrik Dağıtım A.Ş, Antalya, Burdur, Isparta illerini kapsıyor.

Dağıtım sektöründeki son durum

Öte yandan, elektrik dağıtım piyasasında 9 özel elektrik dağıtım şirketi (Aydem, Başkent, Çamlıbel, Çoruh, Meram, Osmangazi, Sakarya ve Uludağ Elektrik Dağıtım A.Ş. ile Kayseri ve Civarı T.A.Ş.) 38 ilde faaliyet gösteriyor ve piyasanın yüzde 39'unu oluşturuyor.

Daha önce ihalesi tamamlanan Boğaziçi, Dicle, Fırat, Gediz, Trakya, Vangölü ve Yeşilırmak Elektrik Dağıtım A.Ş.'nin devir işlemleri tamamlandığında, 16 özel elektrik dağıtım şirketi toplam 62 ilde faaliyette bulunacak ve özel sektörün payı yaklaşık yüzde 75'e ulaşacak.

Bugün nihai pazarlık görüşmeleri gerçekleştirilen Akdeniz, İstanbul Anadolu Yakası ve Toroslar Elektrik Dağıtım A.Ş.'nin ihale ve devir işlemleri tamamlandığında ise 19 özel elektrik dağıtım şirketi toplam 72 ilde faaliyette bulunacak ve özel sektörün payı yaklaşık yüzde 96'ya ulaşmış olacak.

Anadolu Yakasını da aldı

Toroslar’a 2.1 milyar dolar teklif geldi

Akdeniz’in elektriğini Park Holding dağıtacak

 

Bu konularda ilginizi çekebilir