Peşinen reddetmeyi bırakın

Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç, yargıda reform çalışmalarına destek verirken, eksiklerine işaret etti, yüksek yargıyı 'alışkanlıklarından vazgeçmeye' davet etti.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç, Anayasa Mahkemesi üyeliğine seçilen Prof. Dr. Erdal Tercan'ın yemin töreninde bir konuşma yaptı. Haşim Kılıç, konuşmasında ''Yüksek yargının değerli mensupları, önerilen her çözümü 'kaos yaratır' nitelemesiyle peşinen reddetme alışkanlığından vazgeçmelidir. Yargı gücünü vesayete dönüştürerek, bunu yargı bağımsızlığıyla meşrulaştırmaya çalışmanın hukuk devletinde yeri olamaz'' dedi.

Sürekli revize endişe veriyor

Çözüm tasarılarında yapılan değişiklikleri de eleştiren Anayasa Mahkemesi Başkanı, ''Yargının sorunları için önerilen çözüm yollarının konjonktürel dalgalanmalara, değişen ve seçilen kişilerin kimliğine bağlı olarak sürekli revize edilmesi endişeyle izlenmektedir'' dedi.

Süratli ve etkin yargı reformu şart

Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç, ''Türk hukuk sistemine ilk defa giren bireysel başvuru gibi önemli bir hak arama yolunun bütün ayrıntılarıyla yasal bir düzenlemeye bağlı tutulmasının zorluğu açıktır. Bu konuda oluşacak bazı boşluk ve ayrıntıların Anayasa Mahkemesi içtüzüğü ve içtihatlarıyla şekilleneceğinin kabulü doğal karşılanmalıdır. Çok süratli ve etkin bir yargı reformu yapılmadıkça bireysel başvurunun başarı şansının oldukça düşük olduğunu da belirtmeden geçemeyeceğim'' dedi.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir