Peşmergenin geçişi için genel görüşme talebi

MHP'nin Meclis'e sunduğu genel görüşme önergesinde, peşmergenin 29 Ekim 2014 tarihinde Türkiye üzerinden geçişiyle ilgili olarak genel görüşme açılması talep edildi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - MHP, peşmergenin Türkiye’den geçişine ilişkin TBMM’de genel görüşme açılmasını istedi.

MHP Grup başkanvekilleri Yusuf Halaçoğlu, Oktay Vural imzasıyla TBMM Başkanlığı'na sunulan genel görüşme önergesinde, peşmergenin 29 Ekim 2014 tarihinde Türkiye üzerinden geçişiyle ilgili olarak genel görüşme açılması talep edildi.

Önergede, “Irak Bölgesel Kürt Yönetimi tarafından PYD terör örgütüne destek olmaları amacı ile Suriye’nin Ayn el-Arab İlçesi’ne gönderilen peşmergelerin 29 Ekim 2014 tarihinde Türkiye üzerinden geçirilmeleri ile ilgili olarak Anayasa’nın 98, TBMM İçtüzüğü’nün 101, 102 ve 103’üncü maddeleri uyarınca genel görüşme açılmasını Milliyetçi Hareket Partisi Grubu adına arz ederiz” denildi.

Önergenin gerekçesinde peşmergenin geçişine işaret edilerek, “29 Ekim tarihinde Cumhuriyetimizin 91. Yılında son 30 yılda 40 binden fazla insanın yaşamını kaybetmesine, ekonomimize 350 milyar dolarlık maliyete neden olan PKK terör örgütünün sembolü paçavraları altında, güvenlik kuvvetlerimizin korumasında, gerçekleştirilmiştir” ifadesi yer aldı.

"Anayasa suçu işlendi"

Anayasa’nın 92’nci maddesinin açıkça ihlal edildiği, çiğnendiği ve bir Anayasa suçu işlendiği iddia edilen gerekçede şöyle denildi:

“Ayrıca bu konuyu, yine Anayasa’nın 92’nci maddesi uyarınca TBMM’ce verilen tezkereye dayandırmak da mümkün değildir. Nitekim yabancı silahlı kuvvetlerden bahsedilmekte, oysa peşmerge bir ülkenin silahlı kuvveti olmadığı gibi Türkiye'de bulunmak için de gelmemiş ve Türkiye üzerinden bir başka ülkeye gönderilmek sureti ile başka bir ülkedeki terör örgütüne yardım edilmiştir.

Bu sebeplerle, ülkemizin bu karmaşık ve içinden çıkılmaz bir hal alan iç ve dış politikalarının değerlendirilmesi amacı ile bir genel görüşme yapılması gerekmektedir.”

Bu konularda ilginizi çekebilir