Petrolde düşüşün sürmesi bekleniyor

Ham Petrol fiyatları OPEC toplantısı sonrası düşüş hareketi devam ediyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

DÜNYA Online ve Ajanslar

OPEC toplantısından bir anlaşma çıkmaması ve Çin'den gelen ekonomik verilerde güçlü emtia ithalatının olduğunun görülmesi üzerine petrol fiyatları önemli bir düşüş yaşadı. 

Ham petrol fiyatları, dün yüzde 5'ten fazla değer kaybederek, son 7 yılın en düşük seviyesine indi. Brent türü ham petrolün varil başına fiyatı, güne 42.92 dolardan başladıktan sonra yüzde 5,4'lik değer kaybıyla 40,61 dolara kadar geriledi ve Aralık 2008'den beri en düşük seviyeyi gördü.Özellikle Brentte önemli bir dip seviyesinin kırılması, satışların hızlanmasını destekledi. 

Bugün de düşüşünü sürdüren Brent petrol, 40 dolar üzerinde tutunmaya çalışıyor. 

Analistlere göre, kısa vadede Brent için yükselişi destekleyebilecek bir temel veri bulunmazken, spekülatif yükselişlere ve kâr satışlarına fırsat verebilecek tepki alımlarına dikkat edilmeli. 

"Düşüş sürebilir"

ABD ve Rusya'da artan petrol üretimi, OPEC'in petrol piyasasında etkinliğini zayıflatırken, son toplantıda kararsız bir tutum takınılması ve ayrıca fiyat seviyesinde veya üretim oranında bir değişiklik yapılmaması ham petrol fiyatlarındaki negatif baskıyı artıran unsurların başında geliyor. 

Diğer yandan birlik içerisinde yeniden ikinci büyük üretici olmak isteyen İran ile Suudi Arabistan arasında önümüzdeki günlerde yeni çekişmeler yaşanabileceği spekülasyonları yapılıyor. 

Uzmanlara göre böyle bir durumda üretimin daha da artması beklenebilir. 

Bugün TSİ 23:35'de Amerika Petrol Enstitüsü "Haftalık Ham Petrol Stokları" verisi takip edilecek.