Petrolden pay isteyen yerel yönetimlere tepki

Enerji Bakanı Taner Yıldız, Doğu ve Güneydoğu'dan çıkartılan petrolden yerel yönetimlerin pay istemesine "Bunu son derece yanlış ve sakıncalı buluyoruz" dedi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgeleri'nden çıkartılan petrolün gelirinin bir bölümünün bölgedeki yerel yönetimlere aktarılmasına ilişkin tekliflere tepki göstererek, "Bunu son derece yanlış ve sakıncalı buluyoruz" dedi. Yıldız, TBMM'ye gelişinde gündeme ilişkin gazetecilere açıklamalarda bulundu.  

Yıldız, son günlerde Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgeleri'nden çıkartılan petrolden ayrı bir hak isteme ile ilgili konuların dillendirildiğini söyledi. "Bunu son derece yanlış ve sakıncalı buluyoruz" ifadesini kullanan Yıldız, "Nasıl ki Antalya'nın turizmi, Rize'nin çayı, Karadeniz'in fındığı... Hangi mamuller Türkiye'nin dört bir yanında dolaşıyorsa bu yapının da aynı şekilde Doğu ve Güneydoğu Anadolu demeden, batısıyla doğusuyla kuzeyiyle güneyiyle hep beraber bir bütün olduğunu biliyoruz" diye konuştu. 

Cumhurbaşkanı adayı ve HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'ın, 77 milyonu kucaklamak üzere yola çıktığını söylemesine karşın, petrolden ayrı bir pay verilmesi gerektiğini dile getirmesini yanlış bulduğunu belirten Yıldız, bölgede 1 milyar liralık yatırım yapıldığını ifade etti.  

'Sade bir duygu olarak görmüyoruz'

Söz konusu yatırımların bölgedeki vatandaşlara istihdam yarattığını belirten Yıldız, "Bununla beraber, oraya ayrı bir devlet hakkı verilmek istenmesini sade bir duygu olarak görmüyoruz ve bunu son derece sakıncalı buluyoruz. Bizler gittiğimiz yerde coğrafyayla alakalı yaptığımız değişiklikleri telafiyen, bozulan yolları ve orada değişen coğrafyayı eski haliyle tutabilmek için para harcıyoruz. Bunun gerek kamu gerekse özel sektör firmaları tarafından yapıldığının bilinmesini isterim. Hiçbir resmi zorunluluk olmamasına rağmen 10-15 kilometrelik yolları tekrar yaptığımızın ve buraları düzenlediğimizin bilinmesi lazım ki doğru olan da bu" dedi. 

'Elektrik kesintisi eylemleri üzücü' 

Bir gazetecinin özellikle Güneydoğu Anadolu'da elektrik kesintileri yaşandığının ve vatandaşların buna tepkilerinin söz konusu olduğunu belirtmesi üzerine Yıldız, bu tür eylemlere girişilmiş olmasını ve bu eylemlerin Demirtaş tarafından desteklenmesini üzücü bulduğunu söyledi.  

Dicle bölgesinde kayıp-kaçak oranının yüzde 75-80'lere ulaştığının, fatura ödeme oranının ise yüzde 10'lar seviyesinde olduğunun bilinmesi gerektiğini dile getiren Yıldız, "Biz 77 milyonumuza hizmet etmek durumundayız. Elektrik arz güvenliği, üretim ile alakalı herhangi bir sıkıntımız yok ama parasını ödeyenle ödemeyen arasındaki ayrımı mutlaka kamuoyu ile paylaşmak durumundayız" dedi. 

Bunun bir havuz olduğunu ve faturasını ödemeyenlerin parasının, ödeyenler tarafından ödenmesinin doğru bir işlem olmadığını anlatan Yıldız,  kasten veya sehven parasını ödeyemeyenlerin mutlaka ödeme yapması gerektiğine dikkati çekti.  

'Bir kısım yönlendirmeler var'

Bölge insanının yapısının sağlam olduğunu bildiklerine işaret eden Yıldız, "Ama bir kısım yönlendirmeler de olduğunun bilgisi bizde var. Gerek PKK'nın gerekse farklı unsurların 'elektrik parasını ödemezseniz iyi olur' dediklerini de biliyoruz" dedi. 

Herkesin vatandaşlık görevini yerine getireceğini dile getiren Yıldız, petrol sahalarından 2 bin 400 dönümlük yeri Diyarbakır OSB genişleme bölgesi olarak verdiklerini ve bunun doğru bir şey olduğunu söyledi. 

Vatandaşlardan elektrik paralarını zamanında ödemelerini isteyen Yıldız, ödeme güçlüğü çekenlerin borçlarının yapılandırıldığını ve azami kolaylık sağlanacağını kaydetti. Elektrik kesintileri ile ilgili durumun dağıtım ve iletim şirketlerinin binalarını taşlayarak sonuçlandırılmasını üzücü bulduklarını anlatan Yıldız, "Orada barajlar yapılırken, Türkiye'nin en önemli yatırımlarından havaalanları, barajlar, enerji sektörü ile alakalı yatırımlar Doğu ve Güney Doğu Anadolu Bölgesi'nde yapılırken, kalkıp da burada ayrı bir nokta oluşturmak doğru değil" değerlendirmesinde bulundu.  

'Irak'ta sınırlı da olsa petrol üretimi sürüyor' 

Bir başka soru üzerine Yıldız, Kuzey Irak petrolünün sevkiyatı konusunda bir problem olmadığını belirterek, Kuzey Irak'ta ve Irak'ın tamamında üretildiği kadar petrolü, Türkiye'nin dünya piyasalarına ulaştıracağını bildirdi. Irak Şam İslam Devletinin (IŞİD) Kuzey Irak'taki petrol sahalarının büyük bir kısmını ele geçirdiğine dair haberlerin hatırlatılması üzerine Yıldız, petrol fiyatlarının yükselmiş olmasının bu tehditten kaynaklandığını ifade etti.  

IŞİD'in Beyci rafinerisini ele geçirdiğini anlatan Yıldız, "Sınırlı da olsa Irak'ta petrol üretiminin yapıldığını görüyoruz ama üretim çok ciddi oranda düştü" diye konuştu.  

Seçimde kedilere yönelik tedbir var mı?

Bir gazetecinin, yerel seçimlerde oylar sayılırken sıkıntı yaşadığını belirterek, "Cumhurbaşkanlığı seçiminde bu tür olaylara yönelik ek tedbirler almayı düşünüyor musunuz?" şeklindeki sorusu üzerine Yıldız, herhangi bir sıkıntı öngörmediklerini söyledi. 

Belçika'daki son seçimlerde, bilgisayardaki hata yüzünden, özellikle Brüksel'de 4 saat oy tasnifini durdurduklarını anlatan Yıldız,  "Bizim böyle bir şeyimiz söz konusu değil. Gerek iletişim ortamında gerekse enerji sektöründe herhangi bir sıkıntı öngörmüyoruz" diye konuştu.  

Bir gazetecinin "Kedilere yönelik tedbirler var yani" şeklindeki ifadesi üzerine Yıldız, şunları kaydetti:  

"Ben orada bir bütünün bir parçasından bahsettim ama onu bir bütün olarak sunmanın da doğru bilgilendirmeye girmediği kanaatindeyim. Böyle bir hadisenin olup olmadığını enerji sektöründe olanlar bilirler ama bunun tamamıymış gibi gösterilmeye çalışılmasının da ben esprilere olan ihtiyacımızdan kaynaklandığı kanaatindeyim. Bizim böyle bir katkımız olduysa iyidir." 

Yıldız, bir başka soru üzerine Halkbank'a yatan 93 milyon dolarlık petrol gelirinin henüz taraflara iletilmediğini kaydetti. Diğer tankerlerle alakalı gelirlerle paranın oluşacağını belirten Yıldız, "Biz, her zaman olduğu gibi, şunu net ve açık ifadeyle söylüyoruz.  O gelir Irak'ın geliridir, Irak'ın petrolünden kaynaklanan gelirdir. Bundan pay sahibi alacak olanlar gene Irak'ın kendisidir. Bağdat'tır Erbil'dir" dedi. 

Bu konularda ilginizi çekebilir