”Pişmemiş aşa kimse su katmasın”

Başbakan Erdoğan bedelli askerlikle ilgili taahhütte bulunmadığını belirtti.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, bedelli askerlikle ilgili taahhütte bulunmadığını belirterek, "Pişmemiş aşa kimse su katmasın" dedi.

Erdoğan, tek tip askerlik konusunda da TSK'nın çalışmasını bitirdiğini veya bitirmek üzere olduğunu belirterek, büyük ihtimalle önümüzdeki hafta alacağı brifingin ardından nasıl bir düzenleme yapılacağına ilişkin kararı açıklayacaklarını bildirdi.

Suriye'ye hareketinden önce Esenboğa Havalimanı'nda açıklama yapan Erdoğan, daha sonra gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Başbakan Erdoğan, bedelli askerlikle ilgili bir gazetede kendisine atfen yer alan ifadelerin hatırlatılması üzerine, gazete başlığının yanlış olduğunu söyledi.

"Bir defa benim ne böyle bir taahhüdüm olmuştur, bunu halk oylamasından önce de söylüyorlardı; böyle bir taahhüdüm olmadı" diyen Erdoğan, hiçbir zaman böyle bir şey söylemediğini ifade etti.

Başbakan Erdoğan, "Pişmemiş aşa kimse su katmasın. Ortada pişmiş aş varsa bunu beraber milletçe paylaşırız ama böyle bir şey söz konusu değil" dedi. Bu konuda Türk Silahlı Kuvvetleri'nin yaklaşımının kendileri için önemli olduğunu vurgulayan Erdoğan, konunun teknik boyutunun tamamıyla TSK'ya ait olduğunu ve konuyu TSK ile müzakere edebileceklerini kaydetti.

Başbakan Erdoğan, "Böyle bir taahhüdü yapmadığım halde böyle bir taahhütte bulunduğumun söylenmesi beni üzer. İsmi verilmeyen milletvekili kimdir bilemiyorum. Bu tür şeyler de bizim artık yazılı-görsel medyada alıştığımız haber düzenlemeleridir. 'İsmini veremeyeceğimiz, Başbakan'a yakın, grupta herhangi bir milletvekili' gibi şeyler kalıp haline geldi. Bunlar doğru değil. Varsa, kimse ismi yazılsın, onu gidelim biz de 'nerede verdik bu sözü' diye hesabını ona soralım" diye konuştu.

Tek tip askerlik konusundaki kişisel görüşü sorulan Erdoğan, şöyle konuştu:

"Sen benden spekülatörlük istiyorsun ama ben spekülatörlük yapamam. Şu anda Silahlı Kuvvetler bu konuyla ilgili çalışmalarını bitirdi veya bitiriyor. Ben kendilerine sadece bir gün vereceğim. Bu hafta Pakistan ziyaretimiz olduğu için büyük ihtimalle önümüzdeki hafta gerçekleştireceğiz. Kendileri bize gelip bir brifing verecekler. Brifingden sonra nasıl bir düzenleme yapacağımızı karara bağlayacağız ve onu açıklayacağız. Temennimiz tabii ki adalet çizgisinde bunun olmasıdır. Adil olmayan bir çizgiyi hiçbir zaman düşünemeyiz. Bu yanlış olur."

HSYK üyelerinin istifa haberi

Başbakan Erdoğan, bazı HSYK üyelerinin yeni atamalara tepki olarak öğleden sonra istifa edeceğine ilişkin açıklamalarını nasıl değerlendirdiğinin sorulması üzerine, "Öncelikle HSYK ile ilgili konu bizimle ilgili bir konu değil" dedi.

HSYK üyeliğinin kendi yasal çerçevesi olduğunu anlatan Erdoğan, sürecin mevzuat çerçevesinde işleyeceğini ifade etti. Mevzuata göre görev süresi dolanların ayrılacağını belirten Erdoğan, yerlerine gelecek olan üyelerin de yeni Anayasa paketinde belirlendiğini ve bu üyelerin yeni düzenlemeye göre seçilip görevlerine başlayacağını kaydetti.

Erdoğan, "Açıklanmamış bir şey üzerinde konuşmam doğru değil. Ben sadece bir ilke tespitini sizlerle paylaşmış oluyorum. Atamalar noktasında, kimin nereye nasıl atandığı hususunda da polemiğe girmeme gerek yok. Bu konuda da muhatabımız değiller" diye konuştu.

Erzincan Cumhuriyet Başsavcısı İlhan Cihaner'in kendisini dolaylı olarak dinlettiğinden haberi olup olmadığı ve bu konuda yasal girişimde bulunup bulunmayacağına ilişkin soru üzerine de Erdoğan, "Bu süreç içinde bizler hassasiyetimizi hep koruduk, korumaya devam ediyoruz, devam edeceğiz. Yasalar neyi gerektiriyorsa, bu çerçevede adımlarımızı atacağız. Bundan kimsenin endişesi olmasın" diye konuştu.

Bu konularda ilginizi çekebilir