PKK'ya karşı kararlı adımlar atmanın zamanı

BM'nin Terörizmle Uluslararası Mücadele Sempozyumuna katılan Davutoğlu, Avrupa'nın PKK'ya karşı kararlı adım atmalarının tam zamanıdır, dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

NEW YORK - Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, terör örgütü PKK'nın pek çok ülkede, özellikle de Avrupa'da önemli bir yapısının bulunduğunu ve buradan da terörizmi finans ettiğini, kendine terörist üye topladığını ve propaganda faaliyetlerini sürdürdüğünü belirterek "Bu tolere edilmemeli. Bu ülkelerin PKK'ya karşı kararlı adım atmalarının tam zamanıdır" dedi.

Davutoğlu BM'de Genel Sekreter Ban Ki-mun'un Terörizmle Uluslararası Mücadele Sempozyumuna katılarak konuşma yaptı.

Konuşmasında terör tehdidinin her yerde bulunduğuna işaret eden Davutoğlu, dünyanın her yerinde neredeyse her gün terör saldırılarının yaşandığını, Türkiye'nin de PKK teröriyle karşı karşıya olduğunu, pek çok insanının terör saldırılarında öldüğünü belirtti.

Davutoğlu konuşmasında şunları kaydetti:

"Türkiye olarak terörizmin her türlüsüne karşı kararlı bir tutum takınmaya devam edeceğiz ve halkımızı bu tür alçakça saldırılara karşı koruyacağız. Bunu son derece kararlı bir şekilde yapacağız, bunu yaparken de hareketlerimiz demokratik prensiplere ve hukukun üstünlüğüne tamamen uygun olacak. Gerekli güvenlik tedbirlerini uygularken konunun sosyal, siyasal, kültürel ve ekonomik boyutlarıyla da ilgilenmeye devam edeceğiz."

Uluslararası toplumdan terörün her türlüsüyle mücadele ederken uluslararası yükümlülüklerine uygun davranmasını beklediklerini vurgulayan Davutoğlu, terör örgütü PKK'nın merkezinin Kuzey Irak olduğunu ve buradan Türk topraklarına saldırdığını belirterek "Bu kabul edilemez, terör örgütü PKK'nın pek çok ülkede, özellikle de Avrupa'da önemli bir yapısı var ve buradan da terörizmi finans ediyor, kendine terörist üye topluyor ve propaganda faaliyetlerini sürdürüyor. Bu tolere edilmemeli. Bu ülkelerin PKK'ya karşı kararlı adım atmalarının tam zamanıdır" dedi.

Terörizme karşı uluslararası işbirliğinin seçici olamayacağına ya da sadece El Kaide ile kısıtlı olmayacağına dikkat çeken Davutoğlu, "Yoksa terörizmin tüm biçimlerini yok etmek için gösterdiğimiz toplu çabalarda başarısız oluruz" diye konuştu.

Teröristlere karşı aynı ve açık bir mesajın verilmesi gerektiğine dikkat çeken Davutoğlu, bunun de adaletten kaçış olmadığı gerçeği olduğunu kaydetti. Teröristlere ve terörizme destek verenlere iltica hakkının verilmemesi gerektiğine de dikkati çeken Davutoğlu, söz konusu prensip üzerinde uluslararası belgelerde uzlaşma olmasına rağmen, PKK terör üyelerinin bazı Avrupa ülkelerinde kendilerine verilen iltica statüsünü istismar ettiklerini belirtti. Davutoğlu, uluslararası toplumun da bu konuda tutarlı bir kararlılık göstermediği sürece teröristlerin, ülkeleri birbirlerine karşı kullanmaya devam edeceğini söyledi.

Davutoğlu, BM'nin terörle mücadele çabalarında hayati öneme sahip olduğunu belirterek BM Genel Kurulunun bu kapsamda küresel terörle mücadele stratejisini kabul ettiğini, Türkiye'nin de bu stratejinin küresel seviyede uygulanmasına güçlü destek verdiğini söyledi. Güvenlik Konseyinin de bu kapsamda kararlarının önemli olduğuna işaret eden Davutoğlu, bu kapsamda hem Genel Kurul ile Güvenlik Konseyi, hem de BM ile üye devletler arasındaki etkileşimin hayati öneme sahip olduğunu belirtti.

Terörle mücadelenin güçlü, iyi koordine edilmiş iç güvenlik yapılarının olmasını gerektirdiğini de belirten Davutoğlu, bu kapsamda dünyada terörle mücadele konusunda iradesi olan, ancak kapasitesi eksik olan ülkelere yardım edilmesi gerektiğini ifade etti.

Davutoğlu Türkiye'nin BM kurumlarının ve bölgesel kurumlarının kapasite geliştirme çabalarını aktif şekilde desteklediklerini belirterek konuşmasında şunları kaydetti:

"Sadece 2010 yılında 30 ülkeden toplam 2 bin 500 güvenlik yetkilisi Türk polisinden eğitim aldı, bu sayılar ileride artacaktır. Bu yıl Türkiye'de ortak bir çok taraflı proje kapsamında Afgan polis yetkililerini eğitmeye başladık, şu anda 500 civarında polis akademisi öğrencisi Türkiye'de okumaktadır. Aynı zamanda Libya Ulusal Geçiş Konseyi'nin kendi ceza sistemlerini kurmalarına nasıl destek olabileceğimizi inceliyoruz. Bu kapsamda kendi en iyi örneklerimizi ilgili ülkelerle paylaşıyoruz" dedi.

Terörle mücadele küresel forumu girişimi

Davutoğlu bu kapsamda uluslararası alanda terörle mücadelede işbirliğini güçlendirmeye verilen önemin göstergesi olarak Türkiye'nin ABD ile birlikte Terörle Mücadele Küresel Forumu girişimine eşbaşkanlık yaptığını anımsatarak "Yeni başlatılacak bu girişim BM'nin bu kapsamda merkezi rolünü destekleyecek, ayrıca girişim BM Terörizmle Mücadele Küresel Stratejisinin tam, kapsamlı ve dengeli bir şekilde uygulanmasının sağlamasını amaçlamaktadır" dedi.

Davutoğlu konuşmasında terörizmle mücadele girişimlerinin savunucusu olan Türkiye'nin 2010 yılında BM Güvenlik Konseyi'nin Terörle Mücadele Komitesine başkanlık yaptığını anımsatarak önümüzdeki dönemde de bu yöndeki çabalarını ikiye katlayacağını bildirdi.

Davutoğlu'nun BM'de çeşitli ülkelerin bakanlarıyla yaptığı ikili görüşmeler devam ediyor.

Bu konularda ilginizi çekebilir