Portekiz krize karşı yeni önlemler almaya hazırlanıyor

Portekiz Başbakanı Socrates, yaptığı açıklamada 2011 bütçesinde yeni bir kemer sıkma politikasına gidileceğini belirtti.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

MADRİD - Portekiz'deki sosyalist hükümet, ekonomik krize karşı yeni önlemler alacağını açıkladı.

Portekiz Başbakanı Jose Socrates, basına yaptığı açıklamada, 2011 bütçesinde yeni bir kemer sıkma politikasına gidileceğini belirtti. Socrates, 1500 eurodan fazla kazanan kamu çalışanlarının maaşlarında yüzde 5'lik kesinti yapmak ve emeklilerin maaşlarını dondurmak istediklerini böylece mevcut durumda brüt iç üretime oranla yüzde 7,3 olan kamu açığını 2011 yılında yüzde 4,6'ya çekmeyi hedeflediklerini duyurdu.

Bugün yapılan olağanüstü Bakanlar Kurulu toplantısından sonra Başbakan Socrates ve Maliye Bakanı Fernando Teixeira dos Santos tarafından sunulan yeni önlemler paketinde, 2011 yılında yapılacak kısıntılarla kamu harcamalarında 3 milyar 420 milyon euroluk tasarruf yapılması ve vergi artışıyla 1 milyar 700 milyon euroluk gelir elde edilmesinin amaçlandığı kaydedildi.

Başbakan Socrates, kamu çalışanlarının maaşlarında yapılması öngörülen kesintiyi "Kabullenmesi en zor önlem olacak" diye değerlendirdi. "Uluslararası vaatlerimizi eksik yerine getirmeyiz" diyen Socrates, benzer önlemlerin İspanyol hükümeti tarafından da alındığını hatırlattı.

Bu konularda ilginizi çekebilir