Probiyotik ekmeğe bile girdi

Faydalı bağırsak bakterileri olarak bilinen probiyotikler, ekmekten bebek mamalarına, dondurmadan yoğurda kadar günlük beslenme alışkanlıklarının tüm süreçlerine girdi. Türkiye'de pazarın 5 yılda 2 kat büyümesi bekleniyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME





 

Sayime Başçı

İSTANBUL - Yaklaşık 8 yıl önce bağırsak tembelliğine çözüm olarak piyasaya sunulan yoğurtlarla Türkiye macerasına başlayan probiyotik pazarı, global sıçramasını, Türkiye'ye de taşıdı. Geçtiğimiz yıllarda, Danone, Sütaş, Ülker gibi markalar probiyotik alanında ard arda ürünlerini pazara sunmuş ve 1 yılda bu segmentte 36 milyon TL'lik iş hacmine ulaşılmıştı.

Ekmekten bebek mamalarına, yoğurttan dondurmaya kadar şimdi pek alanda kullanılmaya başlayan probiyotik pazarının 5 yılda 2 kat artarak, 46 milyar dolarlık global ciroya ulaşması bekleniyor. Türkiye'de ise 500 milyon dolara ulaşan pazarın, global trendler doğrultusunda 2 kat artması bekleniyor.

Faydalı bağırsak bakterileri olarak bilinen probiyotikler, katkı maddesi oluşturdukları ürün gamını da önemli ölçüde genişletti. Probiyotik bakterilerinin yoğurt ve yoğurt içecekleri dışındaki ürünlere kaydığı sektör oyuncuları tarafından da dile getirilen bir durum. Probiyotik yoğurtların ilk yıl içinde elde etikleri 36 milyon TL'lik Pazar, burada itici bir güç oluşturmuş durumda. Sağlıklı beslenme trendi doğrultusunda, vücutta yenilyeci ve sorun giderici etkisi bulunan fonksiyonel gıda pazarı hızla büyürken, firmalar farklı segmentteki ürünleri ile pazarı büyütüyor.

Küresel takviye pazarı 2,7 milyar dolara ulaştı

Global trendlere bakıldığında ise pazar, katlanarak büyüme trendinde. Euromonitor International'a göre, probiyotik takviyelerde ABD'de kişi başına düşen harcamanın 2016'nın sonunda, neredeyse iki katına çıkması bekleniyor. Probiyotik takviyelerin küresel satışları geçtiğimiz yıl yüzde 48 artışla 2,7 milyar dolara ulaştı. 2016 yılında ise bu rakamın 4 milyar dolara yükselmesi bekleniyor. Bu noktada en güçlü büyüme ABD'den kaynaklanıyor. 2011 yılında 140 milyon dolarlık yeni satış hacmi yaratan ABD dışında, İtalya, Rusya ve Brezilya'da da güçlü bir büyüme söz konusu. ABD'de probiyotik takviyelerde kişi başına harcama miktarı 2016 yılında neredeyse ikiye katlandı.

En büyük pay, 14 milyar dolarla içilebilir yoğurtlar

Probiyotik takviyelerdeki bu gelişim, gıda alanındaki iş hacmini de ciddi oranda etkiliyor.  Probiyotik gıda ve takviyelerin, küresel satışının gelecek beş yıl içinde yüzde 50 artış göstererek, 2011 yılındaki 28 milyar dolardan, 2016 yılında yaklaşık 42 milyar dolara ulaşacağı tahmininde bulunan Euromonitor, probiyotikler için geniş kapsamlı ve önemli bir büyüme öngörüyor. 2011 yılında en büyük gelir getiren ürün 14 milyar dolarla içilebilir yoğurtlar olurken, bunu 11,3 milyar dolar ile kaşıklanabilir yoğurt, 2,7 milyar dolar ile takviyeler ve 135 milyon dolar ile sebze-meyve suları takip ediyor. 2016 yılında, 2011'e göre %48 artış ile 4 milyar dolara ulaşacağı tahmin edilen takviye satışlarının, 2011'e göre yüzde 50 artış göstererek 17 milyar dolara ulaşan kaşıklanabilir yoğurt ve 2011'e göre yüzde 50 artışla 21 milyar dolara ulaşan içilebilir yoğurt ile birlikte 42 milyar dolara ulaşması bekleniyor.

Hızlı tempo, probiyotik sayısını azaltıyor
 

[PAGE]

 

 



Hızlı tempo, probiyotik sayısını azaltıyor

Yeterli miktarda yenildiğinde insan ya da hayvan sağlığını olumlu yönde etkileyen mikroorganizmalar, probiyotik olarak adlandırılıyor. Bağırsaktaki bazı mikroorganizmaların çoğalmasını artıran ve/veya aktivitesini uyaran ve insan ya da hayvan sağlığını olumlu yönde etkileyen maddelere (besinsel lifler gibi) prebiyotik sınıfında yer alıyor. Değişen günlük tempo sonucu, vücuttaki prebiyotiklerin sayısı azalabilir, bu da sindirim sistemini olumsuz yönde etkileyebilir. Azalan prebiyotik miktarı dışarıdan alınan prebiyotik besinlerle desteklenebilir.

Probiyotik ürün çeşitleri
Pazarın ilk gözdesi yoğurt oldu


Dışarıdan takviye amaçlı kullanılan probiyotik gıdalarda önemli olan bu bakterilerin hangi suşlarının kullanıldığıdır. Geleneksel yöntemle yapılan yoğurtta bulunan probiyotikler sindirim sisteminde canlı kalamazlar. Takviye olarak kullanılan probiyotik süt ürünlerinde bakterilerin sindirim sistemi içinde canlı kalabilecek ve işlev görebilecek suşları kullanılıyor. Halen piyasada, Sütaş Yovita, Danone Aktiva markaları ile piyasada.

Probiyotikler liflerle ekmeğe girdi

Uno'nun geçtiğimiz günlerde piyasaya sunduğu UNO Premium Bol Lifli,  dilimli ekmek formunda 440 gramlık ambalajlarda sunuluyor. İçeriğinde ise bol miktarda lifin yanı sıra; B1, B2, niasin, B6, folik asit, B12 vitaminleri ile kalsiyum, çinko ve demir mineralleri bulunuyor.

*Bebek mamlarının çoğu probiyotik içeriyor

Son dönemlerde yapılan araştırmalarda probiyotik gıdaların ishal veya kabızlıktan kurtulmada, antibiyotik ishalinin süresini azaltmada, hatta bebeği egzama, astım gibi allerjik hastalıklardan korumada etkili olduğu gösterilmiştir. Bugün piyasada Ülker Hero Baby, Hipp, Bebelac gibi pek çok marka probiyotik içerikli.

Dondurma pazarı da yararlı bakterilerle tanıştı

Dondurma pazarına pek çok ürün sunan Algida  Max markası ile 2008 yılında portföyüne "Probiyotik Dondurma"yı ekledi.

Orta Asya'dan kalan alışkanlık: kefir

Kefir Kafkasya' da yaşayan insanların sıklıkla kullandıkları sütün mayalandırılmasıyla elde edilen bir süt ürünü. Bugün piyasada Altınkılıç Eker ve Ülker kefir satışı yapıyor.
 

Bu konularda ilginizi çekebilir