Prof. Dr. Işın Demirkent Tarih Ödülü sahibini buldu

Ödül, Nihal Şahin Utku'nun oldu

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Dünya Gazetesi tarafından tarih çalışmalarını özendirmek, eser sahiplerini kamuoyuna tanıtmak amacıyla merhum Prof. Dr. Işın Demirkent anısına düzenlenen yarışmayı Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi'nden Dr.Nihal Şahin Utku kazandı.

Utku, "Kızıldeniz'de Denizcilik, Ticaret ve Yerleşim (VII.-XI Yüzyıllar)" konulu doktora teziyle ödüle layık görüldü. Dr. Nihal Şahin Utku'ya ödülü, Dünya Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Didem Demirkent tarafından verildi. Törende bir konuşma yapan Dünya Gazetesi yazarı ve "Prof. Dr. Işın Demirkent Tarih Ödülü" Genel Sekreteri Rüştü Bozkurt, söz konusu eserin dinlerin doğduğu, uygarlıkların yaratıldığı ve ilk yazının bulunduğu bir coğrafya için büyük önem taşıdığına dikkat çekti. Törende konuşan "Prof. Dr. Işın Demirkent Tarih Ödülü" jüri üyesi Prof. Dr. Abdülkerim Özaydın ise, sosyal bilimler alanında yapılan akademik faaliyetlere yeterince teşvik verilmediğini söyledi. Sosyal bilimlere burs tahsisinde bir cimrilik söz konusu olduğuna işaret eden Özaydın, bu tarz ödüllerin genç akademisyenler için büyük önem taşıdığını vurguladı. Akademisyenlerin teşviki için Türkiye'deki bütün üniversitelerin tarih bölüm başkanlarıyla işbirliği içerisine girilmesi gerektiğini kaydeden Özaydın, yarışmalarda tek bir kişiye ödül yerine, 3 ödülün verilmesi gerektiğini bildirdi. Özaydın, Dr. Nihal Şahin Utku tarafından hazırlanan "Kızıldeniz'de Denizcilik, Ticaret ve Yerleşim (VII.-XII Yüzyıllar)" konulu tezin, bu alanda yapılan ilk bilimsel ve orijinal çalışma olduğunu sözlerine ekledi.

Törende konuşan Dr. Nihal Şahin Utku ise, ödül için eşinin kendisinden habersiz başvuruda bulunduğunu belirterek, ödülün kendisi için çok büyük bir motivasyon olduğunu söyledi. Akademisyenlerin hazırladıkları tezlerini hiçbir zaman ödüle layık görmediği, sürekli eksikler bulduğunu anlatan Utku, "Bu çalışma sadece benim değil, Prof. Dr. Mustafa Fayda hocamla ikimizin eseridir. Bu ödül bana farklı sorumluluklar yükledi. Artık sorumluluklarımın daha da farkındayım" ifadelerini kullandı. Tez için Dr. Nihal Şahin Utku ile birlikte çalışan Fayda ise, batıda yüksek seviyelerde denizcilik çalışmaları olmasına rağmen Türkiye'de bu tarz çalışmaların yapılmadığını söyledi. "Dünyada durmayan tek şey ticarettir. İnsanoğlu yemeye, içmeye ve barınmaya muhtaçtır" diyen Fayda, "Tezin sınırları hududun dışına çıktı. Çünkü Türkiye'de kaynak sınırlıydı. Sayın Utku, Hacettepe Üniversitesi tarih formasyonlu bir arkadaşımız. Ama bizim fakültemizde çalışıyor. Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi bütün çalışmaları bilinen bir fakülte değil. Tarih çalışmalarında Avrupa'yla maç yapabilecek haldeyiz" açıklamasında bulundu.

Üçüncü kez verildi

Bu yıl üçüncüsü verilen Prof. Dr. Işın Demirkent Tarih Ödülü’nü 2008 yılında "Osmanlı Toplumunda Çingeneler" çalışmasıyla Dr. İsmail Altınöz ve "Abdülhamid’in Valileri" çalışmasıyla Dr. Abdülhamit Kırmızı almıştı. 2009 yılında ise Dr. Yüksel Çelik, "Hüsrev Mehmet Paşa/ Siyasi Hayatı ve Askeri Faaliyetleri" teziyle ödüle hak kazanmıştı. Prof. Dr. Işın Demirkent Tarih Ödülü, DÜNYA Gazetesi tarafından tarih çalışmalarını özendirmek, eser sahiplerini kamuoyuna tanıtmak amacıyla veriliyor.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir